Currants which have black, red and white color show high level antioxidant activity, because of containing phenols, flavone and flavonoids. These functional components that are active in protecting against many diseases have increased the important of currants especially in food industry. In recent years, black currant oil has been used as food supplements in the market. It has been proven in studies that the most common culture form of Ribes rubrum’s fruits, seeds, leaves and buds have antioxidants, anti-inflammatory, antiviral, anticancer, antidiabetic and antitumor activity. Just as fruits of Ribes rubrum have antibacterial, antiseptic, antiaging, cardio protective and anti-inflammatory effect, its leaves also have antioxidant effect. In addition, leaves and branches of Ribes species have antibacterial and antitumor activity. The results of several researches about the biological activity of currant and its effects on human health are given in this review.
Kırmızı, siyah ve sarı renklere sahip olan frenküzümlerinin içerdikleri fenoller, flavon ve flavonoidler nedeniyle yüksek oranda antioksidan özellik gösterdiği bilinmektedir. Bu fonksiyonel bileşenlerin insan sağlığında birçok hastalığa karşı koruyucu role sahip olması frenküzümünün özellikle gıda sanayisindeki önemini arttırmıştır. Siyah frenküzümü yağının, son yıllarda gıda takviyesi olarak piyasalarda yer aldığı görülmektedir. En yaygın kültür formu olan Ribes nigrum’un yaprak, tomurcuk, meyve ve tohumlarının antioksidan, antienflamatuvar, antiviral, antidiyabetik, antikanser ve antitümör aktivitesi yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Meyveleri antibakteriyel, antiseptik, antiaging, cardioprotective ve antienflamatuvar etkiye sahip olan Ribes rubrum’un yapraklarının da antioksidan etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte Ribes türlerinin yaprak ve dallarının antibakteriyel ve antitümör etkisi de kanıtlanmıştır. Bu derlemede frenküzümünün biyolojik aktivitesi ve bu aktivitenin insan sağlığına kattığı faydalar hakkında bilgi verilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2017 |
Submission Date | December 1, 2017 |
Acceptance Date | December 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram