Bu araştırma bazı hünnap genotiplerinin köklenmeleri üzerine çelik alma zamanları ve IBA uygulamalarının etkilerinin belirlenmesi amacıyla Isparta’da yürütülmüştür. Köklendirme çalışmaları Süleyman Demirel Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Meyve Çoğaltma serasında yapılmıştır. Araştırmada alttan ısıtmalı ve sisleme üniteli köklendirme masaları kullanılmıştır. Köklendirme ortamı olarak 1:1 oranında hazırlanmış perlit–coco peat karışımı kullanılmıştır. Bitkisel materyal olarak Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında alınan bir yıllık sürgünlerden hazırlanan çelikler kullanılmıştır. Hazırlanan çeliklere 1000, 2000, 3000 ve 4000 ppm IBA uygulanmıştır. Deneme üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çeliklerde köklenme oranı, kök sayısı, kök uzunluğu ve kök kalınlıkları belirlenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında en uygun çelik alma zamanının ve uygun IBA dozunun tespit edilmesi hedeflenmiştir.
This research was conducted to determine to the effects of cutting time and IBA applications on rooting of some Jujube genotypes in Isparta. The rooting studies were conducted in fruit propagation greenhouse of Süleyman Demirel University Horticulture Department. In this research, bottom heated and misted rooting tables were used. The rooting medium was used is mixture of perlite–cocopeat (1:1). The cuttings that made from one–year old shoots were used as plant material in January, February, March and April. Prepared cuttings were treated with 1000 ppm, 2000 ppm, 3000 ppm and 4000 ppm IBA solution. The experiments were conducted as three repeats. Rooting rate of cuttings, root number, root length and root thickness was determined. In view of the findings obtained it was aimed to determine the optimum cutting time and optimum IBA doses.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2017 |
Submission Date | December 1, 2017 |
Acceptance Date | December 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram