Conference Paper
BibTex RIS Cite

Antalya İlinde Çilek Yetiştiriciliğinde Son Gelişmeler

Year 2017, Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 287 - 290, 31.12.2017

Abstract

Türkiye çilek yetiştiriciliğinde son yıllarda önemli gelişmeler olmuştur. Yetiştiricilik alanı, 2015 yılı itibari ile 141.893 dekara ve toplam üretim miktarı ise 375.800 tona ulaşmıştır. Alan ve üretim miktarındaki artışlar, Akdeniz Bölgesi’nde de kaydedilmiştir. Akdeniz Bölgesi’nde Mersin ve Antalya yetiştiricilikte ön plana çıkan iller arasında olup, Türkiye üretiminde sırasıyla %33 ve %12’lik paya sahiptirler. Antalya ilinin sahil kesiminde Gazipaşa, Serik, Aksu, Manavgat yetiştiricilikte öne çıkan ilçeler arasında yer almaktadır. Son beş yılda, ilin çilek üretim alanında %22 ve üretim miktarında ise %35 oranında artış kaydedilmiştir. Bu artışla çilek üretim alanı 2015 yılı itibariyle 12.130 dekara ve üretimi ise 45.522 tona ulaşmıştır. Yörede son yıllarda seralarda topraksız yetiştiricilik ağırlık kazanmaya başlamış, Aksu ve Serik ilçelerinde topraksız yetiştiricilikte yeni gelişmeler gözlenmiştir. Buna karşın, diğer ilçelerde ise ağırlıklı olarak alçak ve yüksek tünelde konvansiyonel yetiştiriciliğe devam edilmektedir. Son yıllarda, Camarosa çeşidinin yerine Florida, Festival, Rubygem ve Fortuna vb. çeşitler yetiştiricilikte kullanılmaya başlanmıştır. Antalya ilinin sahil kesiminde dikim sistemi olarak taze fidelerle yapılan sonbahar dikimi yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Antalya ve çevresinde çilek yetiştiriciliği açısından son yıllarda kaydedilen gelişmeler incelenmiştir. Elde edinilen izlenimlere göre; erkencilik avantajından dolayı Antalya ve çevresinde çilek yetiştiriciliğinin, gelecekte de özellikle topraksız kültür gibi yeni yetiştirme sistemleri ve çeşitlerle potansiyelinin artmaya devam edeceği sonucuna varılmıştır.

References

  • Adak, N., 2010. Topraksız Kültürde Çilek Yetiştirme Olanakları. Alatarım 9(2):3844.
  • Adak, N., M. Pekmezci, 2011. Farklı Fide Tipleri Ve Yetiştirme Ortamlarının Topraksız Kültür Çilek Yetiştiriciliği Üzerine Etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi Journal of Agricultural Sciences 17(4):269–278.
  • Adak, N., M. Pekmezci, 2012. Topraksız Kültürle Çilek Yetiştiriciliğinde Fide Tipleri İle Yetiştirme Ortamlarının Meyve Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 49(2):135–142.
  • Adak, N., E. Güneş, R., Balkıç, H. Gübbük, 2012. Çilekte Geleneksel ve Topraksız Yetiştirme Sisteminin Verim ve Kalite Açısından Karşılaştırılması. IV. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 3–5 Ekim 2012 Antalya, s:189–197.
  • Anonim, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu. (http://rapory.tuik.gov.tr/09-09-2016-10:50: 19-4053605121383229535711477959.html?) (Erişim tarihi: 01 Ağustos 2016).
  • Anoymous, 2013. FAO Production Year Book. (http://faostat.fao.org) (Erişim tarihi: 01.07.2016).
  • Çatal, M. ve F. Erler, 2012. Antalya İlinde Üzümsü Meyvelerde Görülen Önemli Hastalık Etmenleri ve Zararlılar. IV. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 03–05 Ekim 2012, Antalya, Bildiri Özetleri Kitabı, s:39.

Recent Developments In Strawberry Cultivation In The Province Of Antalya

Year 2017, Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 287 - 290, 31.12.2017

Abstract

There have been significant developments in the cultivation of strawberry in Turkey in recent years. The production area reached 141.893 decares and the total production reached 375.800 tons in 2015. Similar increases in area and production have also been recorded in the Mediterranean region. Mersin and Antalya are the leading provinces in the Mediterranean region in cultivation, representing 33% and 12% of the strawberries produced in Turkey, respectively. Gazipaşa, Serik, Aksu and Manavgat are among the prominent districts in cultivation in the coastal region of the Antalya province. In the last five years, an increase of 22% in strawberry growing area was noted whereas an increase of 35% in production. The strawberry production areas in Antalya reached 12130 decares and the production volume reached 33.666 tons in 2015. Soilless culture in greenhouses has started to gain importance in the region in recent years, new developments have been observed in soilless culture in the districts of Aksu and Serik. On the other hand, conventional production under low and high tunnels is predominantly maintained in other districts. In recent years, instead of Camarosa, varieties such as Florida, Festival, Rubygem and Fortuna have started to be used in strawberry production mostly. Autumn planting with young seedlings is widely used as planting system in the coastal regions of the Antalya province. In this study, the developments recorded in recent years with respect to strawberry production in Antalya and its environs were examined. According to the results obtained, it was concluded that the potential of strawberry production in Antalya and surroundings thanks to the advantage of earliness would continue to increase by new growing systems and varieties in the future as well.

References

  • Adak, N., 2010. Topraksız Kültürde Çilek Yetiştirme Olanakları. Alatarım 9(2):3844.
  • Adak, N., M. Pekmezci, 2011. Farklı Fide Tipleri Ve Yetiştirme Ortamlarının Topraksız Kültür Çilek Yetiştiriciliği Üzerine Etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi Journal of Agricultural Sciences 17(4):269–278.
  • Adak, N., M. Pekmezci, 2012. Topraksız Kültürle Çilek Yetiştiriciliğinde Fide Tipleri İle Yetiştirme Ortamlarının Meyve Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 49(2):135–142.
  • Adak, N., E. Güneş, R., Balkıç, H. Gübbük, 2012. Çilekte Geleneksel ve Topraksız Yetiştirme Sisteminin Verim ve Kalite Açısından Karşılaştırılması. IV. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 3–5 Ekim 2012 Antalya, s:189–197.
  • Anonim, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu. (http://rapory.tuik.gov.tr/09-09-2016-10:50: 19-4053605121383229535711477959.html?) (Erişim tarihi: 01 Ağustos 2016).
  • Anoymous, 2013. FAO Production Year Book. (http://faostat.fao.org) (Erişim tarihi: 01.07.2016).
  • Çatal, M. ve F. Erler, 2012. Antalya İlinde Üzümsü Meyvelerde Görülen Önemli Hastalık Etmenleri ve Zararlılar. IV. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 03–05 Ekim 2012, Antalya, Bildiri Özetleri Kitabı, s:39.
There are 7 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Berkay Çelik

Hamide Gübbük

Nafiye Adak

Publication Date December 31, 2017
Submission Date December 1, 2017
Acceptance Date December 31, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu

Cite

APA Çelik, B., Gübbük, H., & Adak, N. (2017). Antalya İlinde Çilek Yetiştiriciliğinde Son Gelişmeler. Bahçe, 46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu), 287-290.
AMA Çelik B, Gübbük H, Adak N. Antalya İlinde Çilek Yetiştiriciliğinde Son Gelişmeler. Bahçe. December 2017;46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):287-290.
Chicago Çelik, Berkay, Hamide Gübbük, and Nafiye Adak. “Antalya İlinde Çilek Yetiştiriciliğinde Son Gelişmeler”. Bahçe 46, no. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (December 2017): 287-90.
EndNote Çelik B, Gübbük H, Adak N (December 1, 2017) Antalya İlinde Çilek Yetiştiriciliğinde Son Gelişmeler. Bahçe 46 (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu 287–290.
IEEE B. Çelik, H. Gübbük, and N. Adak, “Antalya İlinde Çilek Yetiştiriciliğinde Son Gelişmeler”, Bahçe, vol. 46, no. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, pp. 287–290, 2017.
ISNAD Çelik, Berkay et al. “Antalya İlinde Çilek Yetiştiriciliğinde Son Gelişmeler”. Bahçe 46/(Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (December2017), 287-290.
JAMA Çelik B, Gübbük H, Adak N. Antalya İlinde Çilek Yetiştiriciliğinde Son Gelişmeler. Bahçe. 2017;46:287–290.
MLA Çelik, Berkay et al. “Antalya İlinde Çilek Yetiştiriciliğinde Son Gelişmeler”. Bahçe, vol. 46, no. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 2017, pp. 287-90.
Vancouver Çelik B, Gübbük H, Adak N. Antalya İlinde Çilek Yetiştiriciliğinde Son Gelişmeler. Bahçe. 2017;46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):287-90.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram