Bu çalışma, 2015 yılında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma Seralarında yürütülmüştür. Çalışmada 5 farklı topraksız kültür ortamının (perlit, perlit+yerli torf, volkanik tüf, volkanik tüf+yerli torf, yerli torf) Bioone, IBA ve Kontrol uygulaması yapılan Chester böğürtlen çeşidinde kök sayısı, kök uzunluğu, yaş kök ağırlığı, kuru kök ağırlığı ve kökte kuru madde birikimi parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonucunda Chester Thornless böğürtlen çeşidinde en fazla kök sayısı volkanik tüf ortamının IBA uygulamasından ve yerli torf ortamının Bioone uygulamasından elde edilmiştir. Kök uzunluğu değerlerine bakıldığında en fazla gelişmenin perlit+yerli torf ortamının kontrol uygulamasında olduğu görülmüştür. En fazla yaş kök ağırlığı perlit+yerli torf ortamının kontrol uygulamasından elde edilmiş, kökte % kuru madde miktarında en yüksek değerin ise yerli torf ortamının IBA uygulamasından elde edildiği görülmüştür.
This study was conducted in the research greenhouses of Çukurova University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture in 2015. In the study, 5 different culture media (perlite, perlite+organic peat, volcanic tuff, volcanic tuff+organic peat and organic peat) that was treated with Bioone, IBA and Control was used to investigate root number, root length, root wet weight, root dry weight and root dry matter reserve parameters of Chester blackberry variety. As a result of the study, the highest root number was obtained from the volcanic tuff media treated with IBA and the organic peat media treated with Bioone. The highest root length was obtained from control treatment of perlite+organic peat media at the same time, the highest root wet weight was also obtained from perlite+organic peat media with control treatment and the highest root dry matter percentage was observed from organic peat treated with IBA.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2017 |
Submission Date | December 1, 2017 |
Acceptance Date | December 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram