Conference Paper
BibTex RIS Cite

Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi

Year 2017, Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 181 - 185, 31.12.2017

Abstract

Denizli ilinin değişik yörelerinde ceviz yetiştiriciliği kapama plantasyonlar şeklinde olmasa da uzun yıllardır bilinmektedir. Bu önemli meyve türünün yetiştiriciliğinin bir disiplin altına alınması, verim ve kalitenin dünya normlarına uygun düzeye çıkartılması amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Denizli İl Müdürlüğü olarak yoğun eğitim yayım çalışmaları yapılmıştır. Yapılan bu eğitim çalışmaları sonucunda ilimizde ceviz türünün yetiştiriciliği konusunda olağanüstü bir ilgi uyandırılmıştır. Yetiştiricilik konusunda yapılan eğitim çalışmaları ile oluşan yetiştiricilik taleplerinde ihtiyaç duyulacak olan; sertifikalı, adına doğru, dünya ticaretinde bilinen ve aranan, yöre, toprak, iklim şartlarına uygun fidanların temini amacıyla, 2015 yılında İl Müdürlüğümüz tarafından, "Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi" hazırlanmıştır. Bir kısmının madden desteklenmesi amacıyla, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunulan proje Bakanlık tarafından uygun bulunarak desteklenmiştir. Denizli ceviz ağacı sayısı 2014 TUİK verilerine göre 520.651 adettir. Bu projenin 2015 uygulamasında 75.000 adet sertifikalı fidan dağıtılmıştır. Proje uygulamasında yaşanan bazı gecikmeler vasıtasıyla, projeden faydalanmak üzere önceden dikim hazırlığı yapan üreticilerin de yaklaşık 100.000 fidan dikimini proje dışında yaptığı tahmin edilmektedir. Denizli ili genelinde 2015 yılında dikim yapıldığı tahmin edilen 175.000 fidan ile ilimizin ceviz ağacı sayısının 700.000 civarına ulaştığı tahmin edilmektedir. Beş yıl olarak tasarlanan projenin 2019 yılında sonuca ulaşması ile 18 İlçede 28.577 dekar alanda yaklaşık 450.000 yeni ceviz fidanı dikimi gerçekleşecek, ilimiz ceviz ağacı varlığı ortalama 1.000.000 rakamına ulaşacaktır. Uzun vadede bütün bu fidanların tam verime yatmasıyla, 7.000 ton/yıl olan ilimiz ceviz üretiminin 24.000–25.000 ton/yıl ulaşması hedeflenmekte ve beklenmektedir.

References

  • Anonymous, 2015. Food and Agriculture Organization of The United Nations (FAO). (http://fao.org.tr) (Erişim Tarihi: Nisan 2015).
  • Anonim, 2016. TÜİK. Bitkisel Üretim İstatistikler. (www.tuik.gov.tr) (Erişim Tarihi: 01.10.2016).
  • Şen, S.M., 2009. Ceviz Yetiştiriciliği, Besin Değeri ve Folkloru. ÜÇM Yayınları: 1. 207s. Ankara.

Walnut Production Area Development Project

Year 2017, Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 181 - 185, 31.12.2017

Abstract

Walnut cultivation has been practiced in various regions of Denizli province for many years, although not in closed plantations. To discipline the cultivation of this important fruit species and to raise yield and quality to global standards, the Denizli Provincial Directorate of the Ministry of Food, Agriculture and Livestock has undertaken intensive educational and publication activities. As a result of these educational activities, an extraordinary interest in walnut cultivation has been generated in our province. To meet the growing demand arising from the training activities on cultivation, our Provincial Directorate developed the "Walnut Production Area Development Project" in 2015 to provide certified, true-to-name saplings, known and sought-after in global trade, and suitable for the region, soil, and climate conditions. The project, submitted to the Ministry of Food, Agriculture and Livestock for financial support of some of the trees, was approved and supported by the Ministry. According to 2014 TÜİK (Turkish Statistical Institute) data, the number of walnut trees in Denizli is 520,651. In the 2015 implementation of this project, 75,000 certified saplings were distributed. Due to some delays in project implementation, it is estimated that producers who had previously prepared to benefit from the project also planted approximately 100,000 saplings outside of the project. With an estimated 175,000 saplings planted throughout Denizli province in 2015, the number of walnut trees in our province has reached approximately 700,000. The five-year project, designed for completion in 2019, will see the planting of approximately 450,000 new walnut saplings across 28,577 decares of land in 18 districts, bringing the total number of walnut trees in our province to an average of 1,000,000. In the long term, with all these saplings reaching full yield, our province's walnut production, currently at 7,000 tons/year, is targeted and expected to reach 24,000–25,000 tons/year.

References

  • Anonymous, 2015. Food and Agriculture Organization of The United Nations (FAO). (http://fao.org.tr) (Erişim Tarihi: Nisan 2015).
  • Anonim, 2016. TÜİK. Bitkisel Üretim İstatistikler. (www.tuik.gov.tr) (Erişim Tarihi: 01.10.2016).
  • Şen, S.M., 2009. Ceviz Yetiştiriciliği, Besin Değeri ve Folkloru. ÜÇM Yayınları: 1. 207s. Ankara.
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Süleyman Karagül This is me

Arzu Şengün This is me

Baha Yanarca This is me

Mehmet Ali Gürbüz This is me

Ali Yılmaz This is me

Nejdet Demir This is me

Yılmaz Erkaya This is me

Publication Date December 31, 2017
Submission Date December 1, 2017
Acceptance Date December 31, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu

Cite

APA Karagül, S., Şengün, A., Yanarca, B., … Gürbüz, M. A. (2017). Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi. Bahçe, 46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu), 181-185.
AMA Karagül S, Şengün A, Yanarca B, et al. Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi. Bahçe. December 2017;46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu):181-185.
Chicago Karagül, Süleyman, Arzu Şengün, Baha Yanarca, Mehmet Ali Gürbüz, Ali Yılmaz, Nejdet Demir, and Yılmaz Erkaya. “Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi”. Bahçe 46, no. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu (December 2017): 181-85.
EndNote Karagül S, Şengün A, Yanarca B, Gürbüz MA, Yılmaz A, Demir N, Erkaya Y (December 1, 2017) Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi. Bahçe 46 (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu 181–185.
IEEE S. Karagül, A. Şengün, B. Yanarca, M. A. Gürbüz, A. Yılmaz, N. Demir, and Y. Erkaya, “Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi”, Bahçe, vol. 46, no. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, pp. 181–185, 2017.
ISNAD Karagül, Süleyman et al. “Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi”. Bahçe 46/(Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu (December2017), 181-185.
JAMA Karagül S, Şengün A, Yanarca B, Gürbüz MA, Yılmaz A, Demir N, Erkaya Y. Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi. Bahçe. 2017;46:181–185.
MLA Karagül, Süleyman et al. “Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi”. Bahçe, vol. 46, no. (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 2017, pp. 181-5.
Vancouver Karagül S, Şengün A, Yanarca B, Gürbüz MA, Yılmaz A, Demir N, et al. Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi. Bahçe. 2017;46((Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu):181-5.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram