Araştırma, 2009–2010 yıllarında Çorum ili Merkez ilçede yürütülmüştür. Çalışmada bazı meyve kalite özellikleri yönünden öne çıkan, ancak değerlendirmeye alınmayan ceviz genotipleri içerisinden seçim yapılmıştır. Meyve ağırlığı, iç ağırlığı ve randıman parametreleri kullanılarak 20 ceviz genotipi seçilmiştir. Seçilen genotiplerde meyve ağırlığı 7.31 g (19 MR 01)–13.77 g (19 MR 94), iç ağırlığı 5.04 g (19 MR 01)–6.45 g (19 MR 34–19 MR 102) ve randıman %45.91 (19 MR 114)–%68.94 (19 MR 01) arasında bulunmuştur. Çalışma sonucunda bölgenin ceviz genetik kaynakları ortaya çıkarılmış ve var olan popülasyon içerisinde standart ceviz yetiştiriciliğine kazandırılabilecek ceviz genotiplerinin olduğu görülmüştür.
The study was carried out during 2009–2010 in Çorum. Central district in this study was selected outstanding with regard to some fruit quality characteristic in not evaluation walnut genotypes. Twenty walnut genotypes were selected using the nut weight, kernel weight and kernel ratio. The selected genotypes had 7.31 (19 MR 01)–13.77 (19 MR 94) g nut weight, 5.04 g (19 MR 01)–6.45 g (19 MR 34–19 MR 102) kernel weight, %45.91 (19 MR 114)–%68.94 (19 MR 01) kernel ratio. The results of the study was revealed walnut genetic resources. Also, in current population was observed valuable genotypes for standard walnut cultivation.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2017 |
Submission Date | December 1, 2017 |
Acceptance Date | December 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 46 Issue: (Özel Sayı 2) 3. Ulusal Ceviz Sempozyumu |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram