Bu araştırma, ekolojik özellikleri bakımından kestanenin merkezi olan Bursa İnegöl’de gerçekleştirilmiş ve kestane üretimi enerji parametrelerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 80 adet kestane üreticisiyle 2019 yılı üretim sezonunda yapılan anket verileri değerlendirilmiş, girdilerin enerji bileşenleri ve arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak incelenmiştir. Bu çalışmaya göre, kestane üretiminde enerji girdileri sırasıyla, kimyasal gübre enerjisi %25.32, organik gübre enerjisi %25.10, diğer materyaller (budama makası, ağaç merdiveni, polipropilen meyve paketleme çuvalı, peletleme işlemleri) %18.08 ve dizel yakıt enerjisi %14.08’dir. Diğer enerji girdileri %17.42’sini oluşturmuştur. Biyokütle (kestane kabuğu, kestane ağacı talaşı, budama dalları, yaprak) enerji çıktısı %65.11 ve kestane çıktısı %34.89’nu oluşturmuştur. Enerji kullanım etkinliği, net enerji oranı ve kestane meyve verimi sırasıyla, 2.51, 1.51, 4500 kg ha⁻¹’dır. Doğrudan enerji %76.92, dolaylı enerji %23.08, yenilenemez enerji %20.77, yenilenebilir enerji %79.23 olarak hesaplanmıştır. İstatistiksel analizler, dolaylı enerji ve yenilenemeyen enerji arasında, güçlü pozitif bir korelasyon olduğunu göstermiştir (r = 0.970).
This research was carried out in İnegöl, Bursa, which is the center of chestnut in terms of ecological characteristics, and it is aimed to reveal of the chestnut production energy parameters. The survey data of 80 chestnut producers determined by simple random sampling method in the production season of 2019 were evaluated and the energy components of the inputs and the relationships between them were statistically analyzed. According to this study, the energy inputs in chestnut production were respectively chemical fertilizer energy 25.32%, organic fertilizer energy 25.10%, other materials (pruning shears, tree ladder, polypropylene fruit packaging sack and pelletizing processes) 18.08% and diesel fuel energy is 14.08%. Other energy inputs accounted for 17.42. Biomass (chestnut bark, chestnut tree sawdust, pruned branches, leaf) accounted for 65.11% of the energy output and chestnut output accounted for 34.89%. The energy use efficiency, net energy ratio and chestnut fruit were calculated respectively as 2.52, 1.51, 4500 kg ha⁻¹. Direct energy was calculated as 76.92%, indirect energy 23.08%, non-renewable energy 20.77%, renewable energy 79.23%. The statistical analysis results showed that there is a strong positive correlation between indirect energy and non-renewable energy (r = 0.970).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2020 |
Submission Date | December 1, 2020 |
Acceptance Date | December 31, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 49 Issue: (Özel Sayı 1) 2. Uluslararası Tarım Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram