Conference Paper
BibTex RIS Cite

Bağcılık Sektörünün Modern Koşullarda Gagavuzya Özerk Bölgesi (ATU)'nde Gelişimi

Year 2020, Volume: 49 Issue: (Özel Sayı 1) 2. Uluslararası Tarım Kongresi, 287 - 289, 31.12.2020

Abstract

Gagavuzya Özerk Bölgesi (ATU), Moldova Cumhuriyeti'nin (RM) güney kesiminde yer alır ve ülkenin bağımsız ekonomik bölgesine aittir. Gagavuzya Özerk Bölgesi'nin toplam alanı 1848 km²'dir veya Moldova Cumhuriyeti topraklarının %6,1'ini oluşturur. Gagavuzya Özerk Bölgesi toprakları, güney Moldova engebeli ovasının bir parçası olan Budjak bozkırında yer alır. Rölyef, bozkırlar ve küçük tepelerle karakterizedir. İklim ılıman karasaldır. Kışın hava sıcaklığı dengesizdir. Sık sık yaşanan çözülmeler ve don olmayan günler, üzüm bitkilerini olumsuz etkiler ve bitki örtüsünü sıklıkla yeniler. Bölgenin GSYİH'sinin %70'ine kadarını oluşturan tarımsal sanayi sektörü, geleneksel olarak Gagavuzya Özerk Bölgesi ekonomisine hakimdir. Bu durum, elverişli iklim ve bölgenin elverişli konumu sayesinde kolaylaştırılmaktadır. Toplam tarım arazisi 150 bin hektara ulaşmaktadır; bunun 100 bin hektarı ekilebilir arazi, yaklaşık 26 bin hektarı ise meyve bahçeleri ve bağlara ayrılmıştır. Özerk bağcılık, tarımsal üretimin en yoğun dalıdır. Bağcılığın geliştirilmesi, ATU Gagavuzya'nın en önemli tarımsal görevlerinden biridir. Bu makale, bağcılığın modern koşullarda sosyal ve ekonomik önemini ortaya koymaktadır. Ayrıca, ATU Gagavuzya'daki üzüm üretiminin temel göstergelerini, teknik ve sofralık üzüm çeşitlerinin üretim istikrar verilerinin özetlendiği endüstrinin durumunun bir analizini sunmaktadır. Ayrıca, özerk bölgede üzüm yetiştiriciliğinde olumlu bir deneyim ve ATU Gagavuzya'daki tarımsal işletmelerde üzüm üretiminin karşılaştırmalı bir analizi sunulmaktadır. Makale ayrıca, asma plantasyonlarının dinamiklerini grafiksel olarak sunmakta ve ortaya çıkan eğilime dayanarak alanlarındaki değişikliklerin bir değerlendirmesini yapmaktadır. ATU Gagavuzya'nın tarımsal ekolojik koşullarında teknik ve sofralık üzüm çeşitlerinin yetiştirilmesinin temel teknolojik özellikleri verilmiştir.

References

  • APK ATO Gagavuzya, 2017. 2008-2020 döneminde ATO Gagavuzya bağcılığının geliştirilmesi programı. 48s.
  • Kara, S.V., Prestiov, N.D., 2015. Moldova Cumhuriyeti’nin güneyinde üzüm ve şarap ürünlerinin üretimi için bilimsel temel. Ders Kitabı, Komrat, 155s.
  • Kara, S.V., 2017. ATO Gagavuzya’nın toprak ve iklim özellikleri. İçinde: “Uluslararası Okul ve Üniversitede Jeoloji: Yer Bilimleri ve Medeniyet” başlıklı 10. Uluslararası Konferansının Materyali, St. Petersburg, Rusya Devlet Pedagoji Üniversitesi A.I. Herzen, s.138-140.
  • Kara, S.V., 2019. ATO Gagavuzya’da teknik bağcılığın gelişimi. In: KSU, 28’nın Yıldönümüne Adanmış Uluslararası Bilimsel Pratik Konferansın Makalelerinin Toplanması. Comrat, 1:121-126.
  • Kara, S.V., 2019. Avrupa üzüm klonlarının ATO Gagavuzya koşullarında üretkenliği. Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi, ISSN: 2667-7571, 1(1):14-19.

Viticulture Industry of ATU Gagauzia and its Development in Modern Conditions

Year 2020, Volume: 49 Issue: (Özel Sayı 1) 2. Uluslararası Tarım Kongresi, 287 - 289, 31.12.2020

Abstract

The Autonomous Territorial Unit (ATU) Gagauzia (Gagauz Yeri) is located in the southern part of the Republic of Moldova (RM) and belongs to the independent economic region of the country. The total area of ATU Gagauzia is 1848 km² or 6.1% of the total territory of the Republic of Moldova. The territory of ATU Gagauzia is located in the Budjak steppe, which is part of the southern Moldavian hilly plain. The relief is characterized by steppes and small hills. The climate is temperate continental. In winter, the air temperature is unstable. Frequent thaws and frost-free days have a negative effect on grape plants, often renew vegetation. The agro-industrial sector, which accounts for up to 70% of the region’s GDP, traditionally dominates the economy of ATU Gagauzia. This is facilitated by the favorable climate and region relief. The total area of agricultural land reaches 150 thousand hectares, of which 100 thousand belong to the arable land, and about 26 thousand hectares to orchards and vineyards. Viticulture of autonomy is the most intense branch in agricultural production. The development of viticulture is one of the most important agricultural tasks for ATU Gagauzia. This article shows the social and economic importance of viticulture in modern conditions. It also presents the main indicators of grape production in the ATU Gagauzia, an analysis of the state of the industry, in which production stability data are outlined the technical and table grape varieties. In addition, there are presented a positive experience of cultivating grapes in the autonomy, a comparative analysis of grape production in agricultural enterprises of ATU Gagauzia. The article also presents in graphical form the dynamics of the areas of vine plantations and, on the basis of the revealed trend, an assessment of changes in their area. The main technological features of the cultivation of technical and table grape varieties in the agroecological conditions of the ATU Gagauzia are given.

References

  • APK ATO Gagavuzya, 2017. 2008-2020 döneminde ATO Gagavuzya bağcılığının geliştirilmesi programı. 48s.
  • Kara, S.V., Prestiov, N.D., 2015. Moldova Cumhuriyeti’nin güneyinde üzüm ve şarap ürünlerinin üretimi için bilimsel temel. Ders Kitabı, Komrat, 155s.
  • Kara, S.V., 2017. ATO Gagavuzya’nın toprak ve iklim özellikleri. İçinde: “Uluslararası Okul ve Üniversitede Jeoloji: Yer Bilimleri ve Medeniyet” başlıklı 10. Uluslararası Konferansının Materyali, St. Petersburg, Rusya Devlet Pedagoji Üniversitesi A.I. Herzen, s.138-140.
  • Kara, S.V., 2019. ATO Gagavuzya’da teknik bağcılığın gelişimi. In: KSU, 28’nın Yıldönümüne Adanmış Uluslararası Bilimsel Pratik Konferansın Makalelerinin Toplanması. Comrat, 1:121-126.
  • Kara, S.V., 2019. Avrupa üzüm klonlarının ATO Gagavuzya koşullarında üretkenliği. Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi, ISSN: 2667-7571, 1(1):14-19.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Serghei Cara

Publication Date December 31, 2020
Submission Date December 1, 2020
Acceptance Date December 31, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 49 Issue: (Özel Sayı 1) 2. Uluslararası Tarım Kongresi

Cite

APA Cara, S. (2020). Bağcılık Sektörünün Modern Koşullarda Gagavuzya Özerk Bölgesi (ATU)’nde Gelişimi. Bahçe, 49((Özel Sayı 1) 2. Uluslararası Tarım Kongresi), 287-289.
AMA Cara S. Bağcılık Sektörünün Modern Koşullarda Gagavuzya Özerk Bölgesi (ATU)’nde Gelişimi. Bahçe. December 2020;49((Özel Sayı 1) 2. Uluslararası Tarım Kongresi):287-289.
Chicago Cara, Serghei. “Bağcılık Sektörünün Modern Koşullarda Gagavuzya Özerk Bölgesi (ATU)’nde Gelişimi”. Bahçe 49, no. (Özel Sayı 1) 2. Uluslararası Tarım Kongresi (December 2020): 287-89.
EndNote Cara S (December 1, 2020) Bağcılık Sektörünün Modern Koşullarda Gagavuzya Özerk Bölgesi (ATU)’nde Gelişimi. Bahçe 49 (Özel Sayı 1) 2. Uluslararası Tarım Kongresi 287–289.
IEEE S. Cara, “Bağcılık Sektörünün Modern Koşullarda Gagavuzya Özerk Bölgesi (ATU)’nde Gelişimi”, Bahçe, vol. 49, no. (Özel Sayı 1) 2. Uluslararası Tarım Kongresi, pp. 287–289, 2020.
ISNAD Cara, Serghei. “Bağcılık Sektörünün Modern Koşullarda Gagavuzya Özerk Bölgesi (ATU)’nde Gelişimi”. Bahçe 49/(Özel Sayı 1) 2. Uluslararası Tarım Kongresi (December2020), 287-289.
JAMA Cara S. Bağcılık Sektörünün Modern Koşullarda Gagavuzya Özerk Bölgesi (ATU)’nde Gelişimi. Bahçe. 2020;49:287–289.
MLA Cara, Serghei. “Bağcılık Sektörünün Modern Koşullarda Gagavuzya Özerk Bölgesi (ATU)’nde Gelişimi”. Bahçe, vol. 49, no. (Özel Sayı 1) 2. Uluslararası Tarım Kongresi, 2020, pp. 287-9.
Vancouver Cara S. Bağcılık Sektörünün Modern Koşullarda Gagavuzya Özerk Bölgesi (ATU)’nde Gelişimi. Bahçe. 2020;49((Özel Sayı 1) 2. Uluslararası Tarım Kongresi):287-9.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram