Çok sayıda meyve türünün anavatanı ve doğal yayılma alanı olan Anadolu’da dut kültürünün 400 yıldan fazla bir geçmişi vardır. Türkiye’nin farklı yörelerinden toplanan dut genotipleri Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü dut genetik kaynakları parselinde muhafaza edilmektedir. 2016 yılında yürütülen bu çalışmada Enstitüde bulunan 28 adet çekirdekli beyaz dut (Morus alba L.) genotipinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada tam çiçeklenme zamanının 27 Nisan–01 Mayıs, meyve renginin dönmesi zamanının 10 Mayıs–16 Haziran, hasat başlangıcının 15 Mayıs–16 Haziran ve hasat sonunun 28 Haziran–10 Ağustos arasında değiştiği belirlenmiştir. Meyve verme süresi 31–74 gün arasında değişirken, tam yaprak dökümü ise 22 Ekim–7 Kasım arasında değişmiştir. Pomolojik özelliklerden ortalama meyve ağırlığı 0.82 g–4.27 g, meyve sapı uzunluğu 1.29–7.42 mm, SÇKM oranı %16.20–29.60, pH değeri 1.60–6.18, TEA değeri %0.06–0.37, şıra randımanı ise %41.40–68.80 arasında değişmiştir. Çalışma sonunda Elazığ Çekirdekli 3 genotipi erkenciliğiyle, Angut 002 genotipi geçciliğiyle, Çekirdekli Lor Dut genotipi uzun süre meyve vermesiyle öne çıkmıştır. İri meyvelere sahip Angut Bayırbağ genotipi sofralık özelliğiyle öne çıkarken, 25.UZ.08 genotipi ise şıralık özelliğiyle öne çıkmıştır.
Anatolia, the motherland of many fruit species and natural spreading areas, has more than 400 years of history of mulberry cultivars. Mulberry genotypes collected from different regions of Turkey are kept in the mulberry genetic resources parcel of Malatya Apricot Research Institute. In this study carried out in 2016, it was aimed to determine the phenological and pomological characteristics of the 28 seeded white mulberry (Morus alba L.) genotypes in the institute. It was determined that the full flowering time in the study changed between April 27 and May 1, the fruit color turning changed between May 10 and June 16, the harvest beginning changed between May 15 and June 16, and the harvest end changed between June 28 and August 10. The fructification period ranged from 31 to 74 days, while full fall of the leaf varied from October 22 to November 7. The mean fruit weight were 0.82 g–4.27 g, fruit stem length were 1.29–7.42 mm, TSS were 16.20–29.60%, pH were 1.60–6.18, TA were 0.06–0.37% and the must yield were 41.40 and 68.80% among the pomological characteristics. At the end of the study, Elazığ Çekirdekli 3 genotype with early characteristic, Angut 002 genotype with late characteristic Çekirdekli Lor Dut genotype with long fructification period duration came to the forefront. The Angut Bayırbağ genotype with its large fruit emerged with its table characteristic while the 25.UZ.08 genotype emerged with the must characteristic.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
| Journal Section | Makaleler |
| Authors | |
| Publication Date | December 26, 2018 |
| Submission Date | July 2, 2018 |
| Acceptance Date | December 3, 2018 |
| Published in Issue | Year 2018 Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram