Our country supplies 70% of world hazelnut production with 675 thousand tons in 707 thousand ha area. According to historical documents, it is stated that hazelnut was produced in the Black Sea coast of the north of Turkey 2300 years ago and for the last 6 centuries, hazelnuts are known to have been exported to other countries from Turkey. In the Republican period, the hazelnut was handled seriously and studies were carried out in this regard. With the law enacted in 1925, Rize has been included among the provinces grown hazelnuts. It is known that Giresun province is the place where the hazelnut is first cultured. Today, especially in Giresun and Ordu, 16 provinces are growing hazelnuts. Approximately half of the nuts produced in 1933 were hazelnuts and today hazelnut production remains unchanged in total production. Also, hazelnut takes the first order. During 84 years covering 1933-2017, hazelnut production in our country increased by 1092.24%. In this study, it was aimed to reveal the production quantities and development of hazelnut which was cultivated in our country from the Republican period to the present day.
Ülkemiz 707 bin ha alanda 675 bin ton ile dünya fındık üretiminin %70’ini tek başına karşılamaktadır. Tarihi belgelerde günümüzden 2300 yıl önce Türkiye’nin kuzeyinde Karadeniz kıyılarında fındık üretildiği belirtilmekte ve fındığın son 6 yüzyıldan beri Türkiye’den diğer ülkelere ihraç edildiği bilinmektedir. Cumhuriyet döneminde fındık konusu ciddiyetle ele alınmış ve bu konuda çalışmalar yapılmıştır. 1925 yılında çıkarılan yasa ile Rize fındık yetiştiren iller arasına alınmıştır. Fındığın ilk defa kültüre alındığı yerin Giresun ili olduğu bilinmektedir. Bugün başta Giresun ve Ordu olmak üzere 16 ilde fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. 1933 yılı sert kabuklu meyve üretimimin yaklaşık yarısını fındık oluştururken bugün halen fındık üretiminin toplam üretimdeki yeri değişmemekte ve fındık ilk sırayı almaktadır. 1933-2017 yıllarını kapsayan 84 yılda ülkemizde fındık üretimi %1092.24 artmıştır. Bu çalışmada Cumhuriyet döneminden günümüze kadar ülkemizde yetiştiriciliği yapılan fındığın üretim miktarları ve gelişimi ortaya konulmaya çalışmıştır.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
| Journal Section | Makaleler |
| Authors | |
| Publication Date | December 26, 2018 |
| Submission Date | July 2, 2018 |
| Acceptance Date | December 3, 2018 |
| Published in Issue | Year 2018 Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram