Ekonomik getirisinin yüksek olması ve bazı meyve türlerine kıyasla yetiştiriciliğinin kolay olması nedeniyle ceviz yetiştiriciliği Akdeniz Bölgesinde yaygınlaşmaktadır. Düşük soğuklama süresi ve yüksek yaz sıcaklıkları bölgede ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan en büyük etken olarak karşımıza çıkmakta ve bu iklim koşullarına uyabilecek çeşit ve optimum verim ve kalitenin elde edileceği yükseltilerin belirlenmesi gerekmektedir. Bu amaçla 2017 yılında Chandler ceviz çeşidine ait 9 yaşlı bitkilerin 400 m, 600 m ve 1100 m yükseklikte ağaç başına verim, dekara verim, ortalama meyve ağırlığı, meyve eni, boyu ve yüksekliği, kabuk kalınlığı, iç ceviz ağırlığı, iç oranı, kabuklu ve iç ceviz renk özellikleri belirlenmiştir. Ortalama meyve ağırlığı yüksekliğe göre değişmiş, en yüksek kabuklu meyve ağırlığı 13.08 g ile 400 m rakımlı Hatay Yayladağı’nda yetiştirilen bitkilerden elde edilirken, en düşük değer 11.45 g ile 1100 m yükseklikte yer alan Adana Feke’den elde edilmiştir. Denemenin yürütüldüğü 3 farklı yükseltide de iç ceviz randımanı düşük gerçekleşmesine karşılık, yükseklik arttıkça randıman artmış, 1100 m yükseklikte yetiştirilen bitkilerde %45.19, 600 m de yetiştirilen bitkilerde %43.72 ve 400 m’de yetiştirilen bitkilerde %39.74 olarak saptanmıştır. İç cevizde gerçekleştirilen renk ölçüm ve gözlem sonuçları yüksekliğin iç ceviz rengi üzerine olan etkisini ortaya koymuş, yükseklik arttıkça iç ceviz rengi açık renkli olmuştur.
Walnut culture is wide spreading in the Mediterranean Region of Turkey because of its high economic gains and its ease of cultivation compared to some fruit species. Low chilling units and high summer temperatures are the most important factor limiting walnut growing in the region. As a first step, there is necessary to determine the altitudes on optimum yield and quality characteristics of the walnut cultivars. For this reason, in 2017, chandler cultivar with nine aged grown in 400 m, 600 m and 1100 m altitudes were investigated according to yield per tree, yield per acre, the average fruit weight, fruit width, length and height, shell thickness, kernel weight, kernel ratio, skin and kernel color properties. Mean fruit weight was changed to base on altitudes. The highest fruit weight (13.08 g) was obtained from Yayladağı/Hatay conditions that has 400 m altitude whereas the lowest fruit weight (11.45 g) was taken form Feke/Adana with 1100 m altitude. The yield of the walnut was low in 3 different altitudes in which the experiment was carried out whereas the kernel ratio was increased as the altitude increased, 45.19% in the plants grown at 1100 m height, 43.72% in the plants grown at 600 m and 39.74% at plants grown at 400 m. The results of color measurement and observation performed on the kernel revealed the effect of altitudes on the kernel color, and as the altitude increased, the walnut color became light color.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
| Journal Section | Makaleler |
| Authors | |
| Publication Date | December 26, 2018 |
| Submission Date | July 2, 2018 |
| Acceptance Date | December 3, 2018 |
| Published in Issue | Year 2018 Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram