Türkiye’de iklim subtropikten, ılımana kadar değişkenlik göstermektedir. Bu ekolojik farklılık hem birçok meyve türünün genetik olarak çeşitlilik göstermesine hem de çoğu meyve türünün ekonomik olarak yetişmesine imkân sağlamaktadır. Ülkemizin sahip olduğu bu genetik çeşitlilik arasında bulunan sert çekirdekli meyveler önemli bir potansiyele sahiptir ve bu meyvelerin çoğunun anavatanı Türkiye’dir. Sert Çekirdekli meyvelerin yetiştiriciliği geniş bir ekolojiye yayılmış olup, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Meyvelerin insan sağlığına olan öneminden dolayı ve kayısı, vişne, şeftali gibi sert çekirdekli meyvelerin sanayide de kullanım görmesi üreticilerin her geçen gün ilgisini çekmektedir. Yapılan bu çalışmayla TÜİK verilerine göre son on yıldaki üretim verilerine bağlı olarak, Türkiye’nin Sert çekirdekli meyveler yönünden gelecek on yıldaki üretim projeksiyonun hesaplanması amaçlanmıştır. Elde edilen bilgilere göre projeksiyon katsayısı kayısıda 17,01, kirazda 7,51, vişnede -0,13, Şeftali 3,31, nektarin 9,37 ve erikte 2,06 olarak belirlenmiştir. Vişne haricinde bütün diğer meyvelerde üretim katsayısı pozitif çıkmış olup, gelecek yıllarda bu meyvelerde üretimin artış göstereceği öngörülmektedir.
In Turkey, the subtropical climate, vary up to temperate. This ecological difference makes it possible for many fruit species to grow economically as well as genetically diversify. Drupe located between the genetic diversity that our country has a great potential and is the homeland of many of these fruits Turkey. Cultivation of hard stone fruit is a diversified ecology, Turkey is making a significant contribution to the economy. Due to the importance of fruit to human health and the use of hard seed fruits such as apricot, cherry and peach in the industry, the producers are getting more and more interested every day. Depending on the production data over the last decade with the work that made according to Turkstat, Turkey's stone fruit production is aimed to calculate the projection of the direction of the next decade. According to the information obtained, the projection coefficient was determined as 17.01 in the unattached, 7,51 in the cherry, -0,13 in the chisel, 3,31 in the chest, 9,37 in the nectar and 2,06 in the nectar. All other fruit except for sour cherry has a positive coefficient of production and it is predicted that production will increase in these fruits in the coming years.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
| Journal Section | Makaleler |
| Authors | |
| Publication Date | December 26, 2018 |
| Submission Date | July 2, 2018 |
| Acceptance Date | December 3, 2018 |
| Published in Issue | Year 2018 Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram