In the treatment; Cresthaven peach, Iğdır apricot, Margaret pear and Black Bursa fig varieties grafted on seedling rootstock were used. In thesis study; the following applications were made 0.5 cm above the node in one year old 15 shoots which were taken from a tree (each tree is one replication); A) parallel scrapes 2 for each side on the bark to the wood, B) 5 mm. bark compression and 2 parallel scrapes, C) 2 notches to the xylem, D) darkening by wrapping with 1 cm black band on cutting base, E) shaking on the shaker 5 hours long. When the results of the treatment were examined, phonologically; it was seen that the least bud swell and bud burst was in Cresthaven and Iğdır varieties; while the most bud swell and bud burst were respectively in B, E, C, A and D applications in Margaret variety and respectively in E, C, D, B and A applications in Black Bursa variety. Considering the viability rate of cuttings, it was identified that in each different applications on Cresthaven, Iğdır, Margaret and Black Bursa varieties, the viability rate of the cuttings was different due to different applications. When the number of cutting with callus was observed among the cuttings whose rooting happened in 3 different lifting period from rooting unit, the cutting was seen which developed callus with different rate, changing according to applications due to lifting periods. When the number and rate of the rooted cutting was observed, the rooted cutting was seen in C, D and E applications in Cresthaven variety while the rooted cutting was not seen in any application of Iğdır variety due to the liftings. In Margaret variety, the most rooted cutting was respectively on the applications of D as the first, E as the second and A, B and C as the third. In Black Bursa variety, it was identified that all of the cuttings lifted from A, B, C, D and E applications were rooted at the same level.
Uygulamada; fide anaçları üzerine aşılı Cresthaven şeftalisi, Iğdır kayısısı, Margaret armudu ve Kara Bursa inciri çeşitleri kullanılmıştır. Tez çalışmasında; bir ağaçtan alınan bir yaşındaki 15 sürgünde (her ağaç bir tekerrürdür) boğum başının 0,5 cm yukarısına aşağıdaki uygulamalar yapılmıştır; A) oduna doğru kabukta her iki tarafta 2'şer adet paralel kazıma, B) 5 mm kabuk sıkıştırma ve 2 paralel kazıma, C) ksilemde 2 çentik, D) çelik tabanına 1 cm'lik siyah bant sarılarak karartma, E) 5 saat boyunca çalkalama. Uygulama sonuçları fonolojik olarak incelendiğinde; en az tomurcuk şişmesi ve tomurcuk patlamasının Cresthaven ve Iğdır çeşitlerinde olduğu görülmüştür; En fazla tomurcuk kabarması ve tomurcuk patlaması sırasıyla Margaret çeşidinde B, E, C, A ve D uygulamalarında, Black Bursa çeşidinde ise sırasıyla E, C, D, B ve A uygulamalarında gerçekleşmiştir. Çeliklerin yaşama gücü oranlarına bakıldığında Cresthaven, Iğdır, Margaret ve Black Bursa çeşitlerinde her uygulamada, uygulama farklılıklarına bağlı olarak çeliklerin yaşama gücü oranlarının farklı olduğu tespit edilmiştir. Köklendirme ünitesinden 3 farklı söküm zamanında köklenen çelikler arasında kalluslu çelik sayılarına bakıldığında, söküm zamanlarına bağlı olarak uygulamalara göre değişen, farklı oranda kallus geliştiren çelikler görülmüştür. Köklenen çelik sayısı ve oranına bakıldığında Cresthaven çeşidinde C, D ve E uygulamalarında köklenen çelikler görülürken, Iğdır çeşidinde sökümlerden dolayı hiçbir uygulamada köklenen çelik görülmemiştir. Margaret çeşidinde en fazla köklenen çelikler sırasıyla birinci olarak D, ikinci olarak E ve üçüncü olarak A, B ve C uygulamalarında olmuştur. Black Bursa çeşidinde, A, B, C, D ve E uygulamalarından alınan tüm çeliklerin aynı seviyede köklendiği tespit edilmiştir.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
| Journal Section | Makaleler |
| Authors | |
| Publication Date | December 26, 2018 |
| Submission Date | July 2, 2018 |
| Acceptance Date | December 3, 2018 |
| Published in Issue | Year 2018 Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram