Organik Sebze Tohum Üretimi
Year 2018,
Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi, 148 - 151, 26.12.2018
İbrahim Sönmez
,
Gülay Beşirli
Abstract
Dünyada ve ülkemizde organik tarımın her geçen gün önemi anlaşılmakta ve talep görmektedir. Özellikle yaşlı ve çocuk beslenmesinde de büyük bir yer tutan sebzelerin organik olarak üretilmeleri yıldan yıla artmaktadır. Kanun ve yönetmelikler ile sınırları belirlenmiş bir üretim modeli olan organik tarımda çoğaltım materyallerinin de organik olarak temin edilmesi gerek AB gerekse Ülkemiz mevzuatında yer almaktadır. Bu nedenlerle sebze yetiştiriciliğinin gerek şartı olan tohumların da üretimleri organik olarak yapılmalı ve organik tarım yapacak olan üreticilere çoğaltım materyalleri bu koşullarda sağlanmalıdır.
References
-
Anonim, 2016. Organik tarım kanunu ve yönetmeliği (Erişim:Mart 2016).
-
Anonim, 2017. www.ttsm.gov.tr (mavi kitap), (Erişim:Şubat 2017).
-
Beşirli, G., Pezikoğlu, F., Sönmez, İ., Cebel, N., Keçeci, M., Güçdemir, İ.H., Başay, S., Sürmeli, N., Tuncer, N., Kasım, M.U., Karik, Ü., Efe, E., Çetin, K., Erdoğan, S., Çelikel, G.F., Şarlar, G., Aksoy, U., 2003. Domates ve ıspanağın organik tarım koşullarında yetiştirile bilirliğinin araştırılması (Sonuç Raporu). Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yayın No: 173, s:95.
-
Beşirli, G., Soyergin, S., Sönmez, İ., Pezikoğlu, F., Hantaş, C., Erdoğan, S., 2005. Organik pırasa yetiştiriciliğinin araştırılması (Sonuç Raporu). Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yayın No:205.
-
Beşirli, G., Soyergin, S., Sönmez, İ., Pezikoğlu, F., 2006. Farklı organik bitki besin maddesi uygulamalarının pırasada tohum verimi ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi. Türkiye 3. Organik Tarım Sempozyumu. 1-4 Kasım 2006, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova, s.97.
-
Beşirli, G., Sönmez, İ., 2009. Organik sebze tohumu üretimi. Tarım Türk Dergisi, Kasım-Aralık 2009, Ankara, 4(20):84-85.
-
Beşirli, G., Sönmez, İ., 2012. Organik sebze tohumu üretimi. Organik Tarım, Güncellenmiş 2. Baskı, Ankara. s:150-162.
-
Beşirli, G., Sönmez, İ., Şimşek, M., 2013. Organik sebze tohumu üretile bilirliğinin araştırılması. Türkiye 5. Organik Tarım Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 25-27 Eylül 2013, Samsun, 1:390-396.
-
Pezikoğlu, F., Beşirli, G., Sönmez, İ., 2016. Organik sebze tohumu üretim maliyeti. 7. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 25-27 Mayıs 2016, Isparta.
-
Sönmez, İ., Beşirli, G., 2010. Türkiye’de organik sebze tohumculuğu. International Conference on Organic Agriculture in Scope of Environmental Problems, 03-07 February 2010, Famagusta, North Cyprus, p:299-300.
-
Sönmez, İ., Beşirli, G., 2016. Türkiye’de organik sebze tohumculuğu. Agromedya Dergisi, Kasım-Aralık 2016, 4(25):28-31.
Organic Vegetable Seed Production
Year 2018,
Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi, 148 - 151, 26.12.2018
İbrahim Sönmez
,
Gülay Beşirli
Abstract
The importance of organic agriculture has been understood and demanded in the World and our country in last two decades. Organic production of vegetables which are taken an important place particularly elder and infant nutrition has increased year by year. According to the EU and domestic legislations, multiplication materials have to be derived from organic farming, of which production model limited by laws. Hence, seeds which are sine qua non for vegetable production and multiplication materials have to be produced by organically and they are provided under organic conditions to farmers.
References
-
Anonim, 2016. Organik tarım kanunu ve yönetmeliği (Erişim:Mart 2016).
-
Anonim, 2017. www.ttsm.gov.tr (mavi kitap), (Erişim:Şubat 2017).
-
Beşirli, G., Pezikoğlu, F., Sönmez, İ., Cebel, N., Keçeci, M., Güçdemir, İ.H., Başay, S., Sürmeli, N., Tuncer, N., Kasım, M.U., Karik, Ü., Efe, E., Çetin, K., Erdoğan, S., Çelikel, G.F., Şarlar, G., Aksoy, U., 2003. Domates ve ıspanağın organik tarım koşullarında yetiştirile bilirliğinin araştırılması (Sonuç Raporu). Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yayın No: 173, s:95.
-
Beşirli, G., Soyergin, S., Sönmez, İ., Pezikoğlu, F., Hantaş, C., Erdoğan, S., 2005. Organik pırasa yetiştiriciliğinin araştırılması (Sonuç Raporu). Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yayın No:205.
-
Beşirli, G., Soyergin, S., Sönmez, İ., Pezikoğlu, F., 2006. Farklı organik bitki besin maddesi uygulamalarının pırasada tohum verimi ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi. Türkiye 3. Organik Tarım Sempozyumu. 1-4 Kasım 2006, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova, s.97.
-
Beşirli, G., Sönmez, İ., 2009. Organik sebze tohumu üretimi. Tarım Türk Dergisi, Kasım-Aralık 2009, Ankara, 4(20):84-85.
-
Beşirli, G., Sönmez, İ., 2012. Organik sebze tohumu üretimi. Organik Tarım, Güncellenmiş 2. Baskı, Ankara. s:150-162.
-
Beşirli, G., Sönmez, İ., Şimşek, M., 2013. Organik sebze tohumu üretile bilirliğinin araştırılması. Türkiye 5. Organik Tarım Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 25-27 Eylül 2013, Samsun, 1:390-396.
-
Pezikoğlu, F., Beşirli, G., Sönmez, İ., 2016. Organik sebze tohumu üretim maliyeti. 7. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 25-27 Mayıs 2016, Isparta.
-
Sönmez, İ., Beşirli, G., 2010. Türkiye’de organik sebze tohumculuğu. International Conference on Organic Agriculture in Scope of Environmental Problems, 03-07 February 2010, Famagusta, North Cyprus, p:299-300.
-
Sönmez, İ., Beşirli, G., 2016. Türkiye’de organik sebze tohumculuğu. Agromedya Dergisi, Kasım-Aralık 2016, 4(25):28-31.