Aydın ili Koçarlı ilçesi çam fıstığı üretimi (Pinus pinea L.) ile Türkiye’nin ikinci büyük yöresi konumundadır. Çam fıstığı üretimi Koçarlı dağ köylerinde yapılmakta ve bölge halkının geçim kaynağının neredeyse tamamını oluşturmaktadır. Koçarlı ilçesinde üretilen çam fıstığının kalite özelliklerinin belirlenmesi bölge ürününün değerini ortaya konması açısından önem taşımaktadır. Çalışmada 2015 yılında çam fıstığı üretiminin yoğun olarak yapıldığı köylerde bulunan 36 farklı bahçeden künar (kabuklu fıstık) örnekleri toplanmıştır. Araştırmada toplanan örneklerde; künar boyutu (en-boy) (mm)-iç fıstık boyutu (en-boy) (mm), 100 künar ağırlığı (g), 100 dane ağırlığı (g), randıman (%), çatlak künar oranı (%), bozuk iç fıstık oranı (%), su oranı (%) ve su aktivitesi (aw) gibi fiziksel kalite parametreleri ortaya konmuştur. Çalışma sonucunda künar örneklerinin randıman değerlerinin %25,20 ile %21,38 arasında değişiklik gösterdiği belirlenirken, örneklerin 100 dane ağırlıklarının 21,17 g ile 13,36 g arasında, iç fıstık boylarının ise 14,14 mm ile 12,41 mm arasında olduğu belirlenmiştir.
Aydın-Koçarlı district is the second largest region on the pine nut (Pinus pinea L.) production in Turkey. The production of pine nuts is carried out in Koçarlı mountain villages and constitutes almost the entire livelihood of the people in the region. Determination of the quality characteristics of pine nuts produced in Koçarlı district is important in terms of revealing the value of the region’s product. In the study, in-shelled pine nut samples were collected from 36 different gardens in the villages where pine nuts production was made intensively in 2015. On the samples collected in this study; size of in-shell pine nuts (length-width) (mm)-size of kernels (length-width) (mm), weight of 100 in-shell nuts (g), weight of 100 kernels (g), kernel ratio (%), cracked in-shell nuts ratio (%), defected nuts, moisture (%) and water activity were determined. As a result of the study, it was determined that the kernel ratio of the samples was between 25.20% and 21.38%. In addition, it was found that the weight of 100 in-shell nuts between 21,17 g and 13,36 g, the length of kernels was between 14,14 mm and 12,41 mm.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
| Journal Section | Makaleler |
| Authors | |
| Publication Date | December 26, 2018 |
| Submission Date | July 2, 2018 |
| Acceptance Date | December 3, 2018 |
| Published in Issue | Year 2018 Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram