Bu araştırma Subtropik iklime sahip Yayladağı (Hatay) ilçesinde Chandler ceviz çeşidinin verim ve meyve özelliklerinin saptanması amacıyla 2015-2016 yıllarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ekonomik verime başlamış 7 ve 8 yaşlı bitkiler kullanılmıştır. Dişi çiçekler 2015 yılında 13 Nisan’da, 2016 yılında 9 Nisan’da çiçek tozu kabul etmeye başlamış, çiçek tozu kabul etme süresi 2015 yılında 7 gün, 2016 yılında ise 11 gün olarak saptanmıştır. Ağaç başına meyve sayısı ve verim değerleri yıllara göre farklılık gösterirken, meyve özellikleri arasında yıllara göre istatistiksel olarak bir farklılık göstermemiştir. 2015 yılında ağaç başına meyve sayısı 120 ile 450 arasında gerçekleşirken, 2016 yılında 355 adet ile 502 adet arasında değişmiştir. 2015 ve 2016 yıllarında sırasıyla kabuklu meyve ağırlığı 14.10 g ve 13.08 g; iç ceviz ağırlığı 5.20 g ve 5.19 g ve iç ceviz randımanı ise %37.14 ve %39.74 olarak belirlenmiştir. Denemenin her iki yılında da iç ceviz olgunlaşması Eylül ayının ilk yarısında gerçekleşmiştir. Gerçekleştirilen gözlem ve ölçümler neticesinde yüksek yaz sıcaklıklarına bağlı olarak iç cevizlerde kararmanın meydana geldiği saptanmıştır.
This research was carried out in 2015-2016 in order to determine yield and fruit characteristics of Chandler walnut cultivated in subtropical climatic of Yayladağı (Hatay) province. 7 and 8 old plants, which started to be economically beneficial, were used in the research. Female flowers have begun to accept pollen on April 13, 2015, on 9 April 2016, and 7 days in 2015 and 11 days in 2016, respectively. The number of fruits per tree and yield per tree were showed differences based on years whereas fruit characteristics were not statistically significant depend on years. The number of fruits per tree in 2015 was between 120 and 450, while in 2016 it ranged from 355 to 502. In 2015 and 2016, fruit weights 14.10 g and 13.08 g, respectively; the walnut weight was determined as 5.20 g and 5.19 g, and the walnut yield was determined as 37.14% and 39.74%. In both years of the experiment, ripening of the walnut kernel occurred on the first half of September. As a result of the observations and measurements made, it was determined that the darkening was occurred on the kernels depending on the high summer temperatures.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
| Journal Section | Makaleler |
| Authors | |
| Publication Date | December 26, 2018 |
| Submission Date | July 2, 2018 |
| Acceptance Date | December 3, 2018 |
| Published in Issue | Year 2018 Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram