Bu çalışma tarla koşullarında artan düzeyde uygulanan azotlu gübrelemenin sanayi domatesi bitkisinin meyvelerindeki azot birikimine etkisini araştırmak üzere yürütülmüştür. Denemede azot dozları 0-12-24-36 ve 48 kg da⁻¹ olarak uygulanmıştır. Denemede parsellerden elde edilen verim değerleri yanında domates bitkilerinden 3 ayrı dönemde alınan meyve örneklerinde toplam-N, NO₃-N ve NO₂-N içerikleri belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre azot seviyeleri ile verim arasında 36 kg da⁻¹ seviyesine kadar pozitif ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca artan azot seviyelerine paralel olarak meyvelerdeki toplam-N, NO₃-N ve NO₂-N içeriklerinin de arttığı belirlenmiştir. Yüksek azot seviyelerinde insan sağlığı açısından tehlikeli sınır değerlere ulaşıldığı tespit edilmiştir.
This study was conducted to research the effects of increasing doses of nitrogenous fertilizers on nitrogen accumulation of processing tomatoes. Nitrogen doses were applied as 0-1,2-2,4-3,6 and 4,8 kg ha⁻¹. Yield and Total-N, NO₃-N and NO₂-N contents of fruits those were collected at 3 different periods were also investigated. As a result of this study, it is seen that there is a positive correlation between nitrogen doses and yield up to 3,6 kg N ha⁻¹. Results also show that total-N, NO₃-N and NO₂-N contents of fruits increase as a parallel to increasing nitrogen doses. It can also be concluded that hazardous limit values are found with higher nitrogen doses regarding to human health.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
| Journal Section | Makaleler |
| Authors | |
| Publication Date | December 26, 2018 |
| Submission Date | July 2, 2018 |
| Acceptance Date | December 3, 2018 |
| Published in Issue | Year 2018 Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram