The seeds of Nigella sativa, a dicotyledon of the Ranunculaceae family, have been employed for thousands of years as a spice and food preservative. Nigella sativa L. is an annual herbaceous plant which is cultivated for its seeds and is classified as an edible plant. Shoots and roots showed comparable and strong superoxide scavenger activity; demonstrated important antimutagenic effects. In this study, the effects of potassium doses (control, 150 and 300 K₂SO₄ ppm) of Nigella sativa aerial parts were investigated under greenhouse conditions. The present study was conducted for the evaluation of ions such as calcium (Ca⁺²), magnesium (Mg⁺²), potassium (K⁺), sodium (Na⁺), chloride (Cl⁻) and sulfate (SO₄−²) in this plant. The results indicated that these aerial parts contained highest concentration of K⁺ (48.3-89.9 mg/g), Ca⁺² (33.6-67.8 mg/g) and lowest concentration of Cl− (6.5-18.1 mg/g), Na⁺ (9.3-22.57 mg/g), Mg⁺² (11.0-21.2 mg/g), SO₄−² (13.9-18.1 mg/g) respectively. Application of 300 ppm of K₂SO₄ on aerial parts are rather rich sources of K⁺, Ca⁺², Mg⁺², PO₄⁻³, Na⁺ and Cl−.
Ranunculaceae familyasından dikotiledon olan Nigella sativa'nın tohumları binlerce yıldır baharat ve gıda koruyucu olarak kullanılmaktadır. Nigella sativa L., tohumları için yetiştirilen ve yenilebilir bir bitki olarak sınıflandırılan tek yıllık otsu bir bitkidir. Sürgün ve kökleri karşılaştırılabilir ve güçlü bir süperoksit süpürücü ve önemli antimutajenik etki gösterirler. Bu çalışmada, sera koşullarında Nigella sativa'nın bölümleri üzerine potasyum dozlarının (Kontrol, 150 ve 300 K₂SO₄ ppm) etkileri araştırılmıştır. Bu çalışma, kalsiyum (Ca⁺²), magnezyum (Mg⁺²), potasyum (K⁺), sodyum (Na⁺), klorür (Cl⁻) ve sülfat (SO₄⁻²) gibi iyonların değerlendirilmesi için yürütülmüştür. Bu çalışma, kalsiyum (Ca⁺²), magnezyum (Mg⁺²), potasyum (K⁺), sodyum (Na⁺), klorür (Cl⁻) ve sülfat (SO₄⁻²) gibi iyonların değerlendirilmesi için yapılmıştır. Sonuçlar, çörek otu kısımlarının en yüksek K⁺ (48.3-89.9 mg/g), Ca⁺² (33.6-67.8 mg/g) ve en düşük sırasıyla, Cl⁻(6.5-18.1 mg/g), Na⁺ (9.3-22.57 mg/g), Mg⁺² (11.0-21.2 mg/g), SO₄⁻² (13.9-18.1 mg/g) konsantrasyonları içerdiğini göstermiştir. Bitki parçaları üzerine 300 ppm K₂SO₄ uygulamasının K⁺, Ca⁺², Mg⁺², PO₄⁻³, Na⁺ ve Cl⁻ bakımından oldukça zengin kaynaklardır.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
| Journal Section | Makaleler |
| Authors | |
| Publication Date | December 26, 2018 |
| Submission Date | July 2, 2018 |
| Acceptance Date | December 3, 2018 |
| Published in Issue | Year 2018 Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram