Conference Paper
BibTex RIS Cite

Memecik, Gemlik ve Arbequina Zeytin Çeşitlerinin in vitro Kültürü

Year 2018, Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi, 313 - 316, 26.12.2018

Abstract

Mikro çoğaltımı kolay olan zeytin çeşitleri yanında önemli zeytin çeşitlerinin halen in vitro’da inatçı davranmaları ve besin ortamında yüksek konsantrasyonda zeatine gereksinim duyulması zeytinin ticari boyutta in vitro çoğaltımını sınırlamaktadır. Bu çalışmada; Memecik, Gemlik ve Arbequina zeytin çeşitlerinde in vitro sürgün çoğaltımı amaçlanmıştır. Çalışmada, 2-3 yaşlı fidanlara ait tek boğum segmentleri ve Rugini (1984)’in zeytin ortamı (Olive Medium-OM) kullanılmıştır. Besin ortamına karbon kaynağı olarak; sukroz (0, 20, 30 g/L) ve mannitol (0, 10, 30 g/L), büyüme düzenleyicisi olarak; zeatin (5.0-10.0 μM) ve dikegulak (66 μM) ilave edilmiştir. Ortamın pH’sı 5.8’e ayarlanmış ve 7 g/L agar ile katılaştırılmıştır. Haziran ve Temmuz aylarında olmak üzere iki dönemde kültüre alınan zeytin eksplantlarında beş haftalık kültür sonrasında kallus gelişmesi elde edilmiş ve gelişme çeşit, dönem ve besin ortamına göre değerlendirilmiştir.

References

  • Akkoca, E.E., Mendilcioğlu, K., 1992. Gemlik zeytin çeşidinin doku kültürü yoluyla üretilmesi üzerinde araştırmalar. Türkiye 1. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 1:295-297.
  • Aykas, B., Uysal, S., Canözer, Ö., Özgen, S.S., Uluskan, A., Özilbey, U., 1998. Zeytinin doku kültürü yoluyla üretilmesi üzerinde araştırmalar. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Araştırma Özetleri, Bornova/İzmir.
  • Gyves, E.M., Mira, F.R., Ruiu, F., Rugini, E., 2008. Stimulation of node and lateral shoot formation in microprapagation of olive (Olea europaea L.) by using dikegulac, Plant Cell Tiss Organ Cult 92:233-238.
  • Kaya, E., Akdemir, H., Özden, Y., 2010. Zeytin mikro çoğaltımı ve konzervasyonunda güncel biyoteknolojik gelişmeler. Zeytin Bilimi 1(2):85-94, (Derleme).
  • Lambardi, M., Benelli, C., De Carlo, A., Fabbri, A., Grassi, S., Lynch, P.T., 2002. Medium and long in vitro conservation of olive germplasm (Olea europaea L.). ISHS Acta Horticulturae Abst. 586: 4. International Symposium on Olive Growing, pp.165-174.
  • Lambardi, M., Özüdoğru, E.A., Roncasaglia, R., 2013. In vitro propagation of olive (Olea europaea L.) by nodal segmentation of elongated shoots. Protocols for Micropropagation of Selected Economically-Important Horticultural Plants. Methods in Molecular Biology 994:33-44.
  • Meccuccini, M., 2003. Effect of medium darkening on in vitro rooting capability and rooting seasonality of olive (Olea europaea L.) cultivars. Science Horticulturae 97:129-139.
  • Mendilcioğlu, K., 1991. Subtropik iklim meyveleri (Zeytin). Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, Teksir No: 12-2.
  • Murashige, T., Skoog, F., 1962. A revised medium for rapid growth and bioassays with tobacco tissue culture. Physiol. Plant., 15:473-497.
  • Özden, Y., Özüdoğru, E.A., Kaya, E., Akdemir, H., 2010. Zeytin bitkisinin geçici daldırma biyoreaktör sistemleri (TIS) ile in vitro sürgün çoğaltımının iyileştirilmesi. Zeytin Bilimi 1(1):1-6.
  • Rugini, E., 1984. In vitro propagation of some olive (Olea europaea L.) cultivars with different, root ability, and medium development using analytical data from developing shoot and embryos. Scientia. Horticulturae 24:123-134.
  • Rugini, E., 1990. In vitro culture of olive: an overview of the present scientific status. Acta Horticulturae 286:93-96.

In vitro Culture in Olive Cultivars Memecik, Gemlik and Arbequina

Year 2018, Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi, 313 - 316, 26.12.2018

Abstract

The recalcitrant behaviour of important olive cultivars, besides easily-micropropagated olive cultivars, and the requirement of zeatine in high concentration in nutrition medium are still limited the commercial propagation of olive in in vitro. In this study, in vitro shoot propagation in Memecik, Gemlik and Arbequina olive cultivars was aimed. Single-node segments belong to two-three years-old nursery trees and Olive Medium (OM) of Rugini (1984) were used in the study. Sucrose (0, 20, 30 g/L) and mannitol (0, 10, 30 g/L) as carbon source, and zeatin (5.0-10.0 μM) and dikegulak (66 μM) as plant growth regulators were added in nutrition medium. The pH of the medium was adjusted to 5.8 and solidified with 7 g/L agar. Callus development was obtained in cultured olive explants after a five-week-culture in two periods in June and July. The development was evaluated according to cultivar, period, and nutrient medium.

References

  • Akkoca, E.E., Mendilcioğlu, K., 1992. Gemlik zeytin çeşidinin doku kültürü yoluyla üretilmesi üzerinde araştırmalar. Türkiye 1. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 1:295-297.
  • Aykas, B., Uysal, S., Canözer, Ö., Özgen, S.S., Uluskan, A., Özilbey, U., 1998. Zeytinin doku kültürü yoluyla üretilmesi üzerinde araştırmalar. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Araştırma Özetleri, Bornova/İzmir.
  • Gyves, E.M., Mira, F.R., Ruiu, F., Rugini, E., 2008. Stimulation of node and lateral shoot formation in microprapagation of olive (Olea europaea L.) by using dikegulac, Plant Cell Tiss Organ Cult 92:233-238.
  • Kaya, E., Akdemir, H., Özden, Y., 2010. Zeytin mikro çoğaltımı ve konzervasyonunda güncel biyoteknolojik gelişmeler. Zeytin Bilimi 1(2):85-94, (Derleme).
  • Lambardi, M., Benelli, C., De Carlo, A., Fabbri, A., Grassi, S., Lynch, P.T., 2002. Medium and long in vitro conservation of olive germplasm (Olea europaea L.). ISHS Acta Horticulturae Abst. 586: 4. International Symposium on Olive Growing, pp.165-174.
  • Lambardi, M., Özüdoğru, E.A., Roncasaglia, R., 2013. In vitro propagation of olive (Olea europaea L.) by nodal segmentation of elongated shoots. Protocols for Micropropagation of Selected Economically-Important Horticultural Plants. Methods in Molecular Biology 994:33-44.
  • Meccuccini, M., 2003. Effect of medium darkening on in vitro rooting capability and rooting seasonality of olive (Olea europaea L.) cultivars. Science Horticulturae 97:129-139.
  • Mendilcioğlu, K., 1991. Subtropik iklim meyveleri (Zeytin). Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, Teksir No: 12-2.
  • Murashige, T., Skoog, F., 1962. A revised medium for rapid growth and bioassays with tobacco tissue culture. Physiol. Plant., 15:473-497.
  • Özden, Y., Özüdoğru, E.A., Kaya, E., Akdemir, H., 2010. Zeytin bitkisinin geçici daldırma biyoreaktör sistemleri (TIS) ile in vitro sürgün çoğaltımının iyileştirilmesi. Zeytin Bilimi 1(1):1-6.
  • Rugini, E., 1984. In vitro propagation of some olive (Olea europaea L.) cultivars with different, root ability, and medium development using analytical data from developing shoot and embryos. Scientia. Horticulturae 24:123-134.
  • Rugini, E., 1990. In vitro culture of olive: an overview of the present scientific status. Acta Horticulturae 286:93-96.
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Gonca Günver Dalkılıç

Zeynel Dalkılıç

Burak Erdem Algül

Publication Date December 26, 2018
Submission Date July 2, 2018
Acceptance Date December 3, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi

Cite

APA Günver Dalkılıç, G., Dalkılıç, Z., & Algül, B. E. (2018). Memecik, Gemlik ve Arbequina Zeytin Çeşitlerinin in vitro Kültürü. Bahçe, 47((Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi), 313-316.
AMA Günver Dalkılıç G, Dalkılıç Z, Algül BE. Memecik, Gemlik ve Arbequina Zeytin Çeşitlerinin in vitro Kültürü. Bahçe. December 2018;47((Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi):313-316.
Chicago Günver Dalkılıç, Gonca, Zeynel Dalkılıç, and Burak Erdem Algül. “Memecik, Gemlik Ve Arbequina Zeytin Çeşitlerinin in Vitro Kültürü”. Bahçe 47, no. (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi (December 2018): 313-16.
EndNote Günver Dalkılıç G, Dalkılıç Z, Algül BE (December 1, 2018) Memecik, Gemlik ve Arbequina Zeytin Çeşitlerinin in vitro Kültürü. Bahçe 47 (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi 313–316.
IEEE G. Günver Dalkılıç, Z. Dalkılıç, and B. E. Algül, “Memecik, Gemlik ve Arbequina Zeytin Çeşitlerinin in vitro Kültürü”, Bahçe, vol. 47, no. (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi, pp. 313–316, 2018.
ISNAD Günver Dalkılıç, Gonca et al. “Memecik, Gemlik Ve Arbequina Zeytin Çeşitlerinin in Vitro Kültürü”. Bahçe 47/(Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi (December2018), 313-316.
JAMA Günver Dalkılıç G, Dalkılıç Z, Algül BE. Memecik, Gemlik ve Arbequina Zeytin Çeşitlerinin in vitro Kültürü. Bahçe. 2018;47:313–316.
MLA Günver Dalkılıç, Gonca et al. “Memecik, Gemlik Ve Arbequina Zeytin Çeşitlerinin in Vitro Kültürü”. Bahçe, vol. 47, no. (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi, 2018, pp. 313-6.
Vancouver Günver Dalkılıç G, Dalkılıç Z, Algül BE. Memecik, Gemlik ve Arbequina Zeytin Çeşitlerinin in vitro Kültürü. Bahçe. 2018;47((Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi):313-6.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram