Mikro çoğaltımı kolay olan zeytin çeşitleri yanında önemli zeytin çeşitlerinin halen in vitro’da inatçı davranmaları ve besin ortamında yüksek konsantrasyonda zeatine gereksinim duyulması zeytinin ticari boyutta in vitro çoğaltımını sınırlamaktadır. Bu çalışmada; Memecik, Gemlik ve Arbequina zeytin çeşitlerinde in vitro sürgün çoğaltımı amaçlanmıştır. Çalışmada, 2-3 yaşlı fidanlara ait tek boğum segmentleri ve Rugini (1984)’in zeytin ortamı (Olive Medium-OM) kullanılmıştır. Besin ortamına karbon kaynağı olarak; sukroz (0, 20, 30 g/L) ve mannitol (0, 10, 30 g/L), büyüme düzenleyicisi olarak; zeatin (5.0-10.0 μM) ve dikegulak (66 μM) ilave edilmiştir. Ortamın pH’sı 5.8’e ayarlanmış ve 7 g/L agar ile katılaştırılmıştır. Haziran ve Temmuz aylarında olmak üzere iki dönemde kültüre alınan zeytin eksplantlarında beş haftalık kültür sonrasında kallus gelişmesi elde edilmiş ve gelişme çeşit, dönem ve besin ortamına göre değerlendirilmiştir.
The recalcitrant behaviour of important olive cultivars, besides easily-micropropagated olive cultivars, and the requirement of zeatine in high concentration in nutrition medium are still limited the commercial propagation of olive in in vitro. In this study, in vitro shoot propagation in Memecik, Gemlik and Arbequina olive cultivars was aimed. Single-node segments belong to two-three years-old nursery trees and Olive Medium (OM) of Rugini (1984) were used in the study. Sucrose (0, 20, 30 g/L) and mannitol (0, 10, 30 g/L) as carbon source, and zeatin (5.0-10.0 μM) and dikegulak (66 μM) as plant growth regulators were added in nutrition medium. The pH of the medium was adjusted to 5.8 and solidified with 7 g/L agar. Callus development was obtained in cultured olive explants after a five-week-culture in two periods in June and July. The development was evaluated according to cultivar, period, and nutrient medium.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
| Journal Section | Makaleler |
| Authors | |
| Publication Date | December 26, 2018 |
| Submission Date | July 2, 2018 |
| Acceptance Date | December 3, 2018 |
| Published in Issue | Year 2018 Volume: 47 Issue: (Özel Sayı 2) 1. Uluslararası Tarım Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram