Conference Paper
BibTex RIS Cite

Trakya Bölgesinde Yetiştirilen Acı Biber Meyvelerinde Kapsaisin ve Bazı Biyokimyasal Maddelerin Belirlenmesi

Year 2022, Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 1 - 7, 19.12.2022

Abstract

Bu çalışma, Trakya bölgesinde farklı illerde ekimi yapılan acı sivri tipteki biber çeşidinde acılık oranlarının bölgesel farklılık durumunun biber meyve analizleri ile belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Bu amaç ile Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne İllerinde ekimi yapılan aynı çeşit acı sivri biber parsellerinden alınmış olan biber meyve örneklerinde kapsaisin klorofil ve karotenoid analizleri yapılmıştır. Yapılan analizlerin sonuçları ile meyvede yapılan kapsaisin analizi ve diğer analiz sonuçları karşılaştırılmıştır. İncelemesi yapılan çalışma alanları arasındaki ortam koşullarının aynı biber çeşidi üzerinde değişim oranları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu bakımdan araştırmamız Trakya bölgesinde ve ülkemizde bu amaçla yapılan ilk çalışma örneğini teşkil etmektedir. Araştırma sonuçlarına göre, Trakya bölgesinin 3 farklı ilinde yetiştirilen aynı çeşide ait biber meyve örnekleri, numune alınan lokasyonlar ve tarihlerin veri ortalamaları değerlendirildiğinde en yüksek veriyi veren iller; kapsaisin 97.40 ppm ile Kırklareli, toplam klorofil 122.78 mg ile Tekirdağ, Klorofil a 86.58 mg, Klorofil b 38.39 mg, karotenoid 25.59 mg ile Kırklareli, renk L değeri 59.39 ile Kırklareli’nde gözlemlenmiştir.

References

  • Güvenç, İ. 2020. Türkiye’de biber üretimi, dış ticareti ve rekabet gücü. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 23(2):441-445.
  • Şalk, A., Arın, L., Deveci, M., Polat, S. 2008. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Ders Kitabı Tekirdağ.
  • Rahman, M.J., Inden, H., 2012. Effect of nutrient solution and temperature on capsaicin content and yield contributing characteristics in six sweet pepper (Capsicum annuum L.) cultivars. Journal of Food, Agriculture & Environment, 10:524-529.
  • Kraikruan, W., Sangchote, S., Sukprakarn, S., 2008. Effect of Capsaicin on Germination of Colletotrichum capsici Conidia. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 42:417-422.
  • İşlek, C. 2009. Serbest ve tutuklanmış Capsicum annuum L. hücre süspansiyon kültürlerinde kapsaisin üretimi üzerine bazı uyarıcıların etkisi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Arın, L. 2018. Kapsaisin ve tarımda kullanımı. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Journal of the Institute of Science and Technology 8(4):21-27.
  • Çiçek. H., Yılmaz, N., Çelik, A., Ceylan, N.Ö., Meram, İ., 2005. Kapsaisinin (kırmızı biber) insan sağlığı üzerine etkileri (https://www.researchgate. net/publication/270745881kapsaisinin_kirmizi_biber_ınsan_sagligi_uzerine_etkileri).
  • Basu, S.K., De, A.K., 2003. Capsicum: historical and botanical perspectives. (Edited by A.K. De) Capsicum, The Genus Capsicum. Taylor & Francis Ltd. London, pp:1-16.
  • Mortensen, J.M., Mortensen, J.E., 2009. The power of capsaicin. Journal of Continuing Education 11(1):8-13.
  • Cordell, G.A., Araujo, O.E., 1993. Capsaicin:identification, nomenclature, and pharmaco therapy. Annals of Pharmacotherapy 27(3):330-336.
  • Morre, D.J., Morre, D.M., 2003. Synergistic Capsicum-tea mixtures with anticancer activity. J Pharm Pharmacol. 55:987-994.
  • Estrada, B., Bernal, M.A., Diaz, J., Pomar, F., Merino, F., 2002. Capsaicinoids in vegetative organs of Capsicum annuum L. in relation to fruiting. Journal of Agricultural Food Chemistry 50:1188-1191.
  • Anonim, 2020. Yüksek performanslı sıvı kromotografisi HPLC. (https://acikders.ankara. edu.tr/pluginfile.php/78812/mod_resource/content/0/hplc.pdf) (Erişim Tarihi:Nisan 2022).
  • Arnon, P.I. 1949. Copper enzymes in isolated chloroplasts. Polyphenoloxidase in Beta vulgaris. Plant Physiol 24:1-15.
  • Lichtenthaler, H.K., Wellburn, A.R., 1983. Determinations of total carotenoids and chlorophylls a and b of leaf extracts in different solvents. Biochem. Soc. Transac., 11:591-592.
  • Iwai, K., Suzuki, T., Fujiwake, H., 1979. Formation and accumulation of pungent principle of hot pepper fruits, capsaicin and its analogues, in Capsicum annuum var. annuum cv. Karayatsubusa at different growth stages after flowering. Agricultural and Biological Chemistry 43(12):2493-2498.
  • Johnston, M., Onwueme, I.C., 1998. Effect of shade on photosynthetic pigments in the tropical root crops:yam, taro, tannia, cassava and sweet potato. Experimental Agriculture 34(03):301-312.
  • Kurtar, E.S. 2012. Sera Ekolojisi Ders Notları. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksek Okulu, Samsun, 72s.
  • Sevik, H. 2012. Variation in seedling morphology of Turkish fir (Abies nordmanniana subsp. bornmulleriana Mattf). African Journal of Biotechnology 11(23):6389-6395.
  • Akgül, A. 1993. Baharat bilimi ve teknolojisi. Gıda Teknolojisi Dergisi Yayın No:15, Ankara.

Determination of Capsaicin Amount and Some Biochemical Substances in Hot Pepper Fruits Grown in Thrace Region

Year 2022, Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 1 - 7, 19.12.2022

Abstract

This study was carried out with the aim of determining the regional differences in the bitterness ratios of the hot pointed type pepper cultivar cultivated in different provinces in the Thrace region by pepper fruit analysis. For this purpose, capsaicin, chlorophyll and carotenoid analyzes were carried out on pepper fruit samples taken from the same kind of hot pepper plots cultivated in Tekirdağ, Kırklareli and Edirne provinces. The results of the analyzes were compared with the results of the capsaicin analysis and other analyzes made in the fruit. It was tried to determine the change rates of the ambient conditions between the studied study areas on the same pepper variety. In this respect, our research constitutes the first example of a study conducted for this purpose in the Thrace region and in our country. According to the results of the research, when the data averages of the pepper fruit samples of the same variety grown in 3 different provinces of the Thrace region, the sampling locations and the dates are evaluated, the provinces that give the highest data are; Kırklareli with capsaicin 97.40 ppm, Tekirdağ with total chlorophyll 122.78 mg, chlorophyll It was observed in Kırklareli with an 86.58 mg, Chlorophyll b 38.39 mg, carotenoid 25.59 mg.

References

  • Güvenç, İ. 2020. Türkiye’de biber üretimi, dış ticareti ve rekabet gücü. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 23(2):441-445.
  • Şalk, A., Arın, L., Deveci, M., Polat, S. 2008. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Ders Kitabı Tekirdağ.
  • Rahman, M.J., Inden, H., 2012. Effect of nutrient solution and temperature on capsaicin content and yield contributing characteristics in six sweet pepper (Capsicum annuum L.) cultivars. Journal of Food, Agriculture & Environment, 10:524-529.
  • Kraikruan, W., Sangchote, S., Sukprakarn, S., 2008. Effect of Capsaicin on Germination of Colletotrichum capsici Conidia. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 42:417-422.
  • İşlek, C. 2009. Serbest ve tutuklanmış Capsicum annuum L. hücre süspansiyon kültürlerinde kapsaisin üretimi üzerine bazı uyarıcıların etkisi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Arın, L. 2018. Kapsaisin ve tarımda kullanımı. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Journal of the Institute of Science and Technology 8(4):21-27.
  • Çiçek. H., Yılmaz, N., Çelik, A., Ceylan, N.Ö., Meram, İ., 2005. Kapsaisinin (kırmızı biber) insan sağlığı üzerine etkileri (https://www.researchgate. net/publication/270745881kapsaisinin_kirmizi_biber_ınsan_sagligi_uzerine_etkileri).
  • Basu, S.K., De, A.K., 2003. Capsicum: historical and botanical perspectives. (Edited by A.K. De) Capsicum, The Genus Capsicum. Taylor & Francis Ltd. London, pp:1-16.
  • Mortensen, J.M., Mortensen, J.E., 2009. The power of capsaicin. Journal of Continuing Education 11(1):8-13.
  • Cordell, G.A., Araujo, O.E., 1993. Capsaicin:identification, nomenclature, and pharmaco therapy. Annals of Pharmacotherapy 27(3):330-336.
  • Morre, D.J., Morre, D.M., 2003. Synergistic Capsicum-tea mixtures with anticancer activity. J Pharm Pharmacol. 55:987-994.
  • Estrada, B., Bernal, M.A., Diaz, J., Pomar, F., Merino, F., 2002. Capsaicinoids in vegetative organs of Capsicum annuum L. in relation to fruiting. Journal of Agricultural Food Chemistry 50:1188-1191.
  • Anonim, 2020. Yüksek performanslı sıvı kromotografisi HPLC. (https://acikders.ankara. edu.tr/pluginfile.php/78812/mod_resource/content/0/hplc.pdf) (Erişim Tarihi:Nisan 2022).
  • Arnon, P.I. 1949. Copper enzymes in isolated chloroplasts. Polyphenoloxidase in Beta vulgaris. Plant Physiol 24:1-15.
  • Lichtenthaler, H.K., Wellburn, A.R., 1983. Determinations of total carotenoids and chlorophylls a and b of leaf extracts in different solvents. Biochem. Soc. Transac., 11:591-592.
  • Iwai, K., Suzuki, T., Fujiwake, H., 1979. Formation and accumulation of pungent principle of hot pepper fruits, capsaicin and its analogues, in Capsicum annuum var. annuum cv. Karayatsubusa at different growth stages after flowering. Agricultural and Biological Chemistry 43(12):2493-2498.
  • Johnston, M., Onwueme, I.C., 1998. Effect of shade on photosynthetic pigments in the tropical root crops:yam, taro, tannia, cassava and sweet potato. Experimental Agriculture 34(03):301-312.
  • Kurtar, E.S. 2012. Sera Ekolojisi Ders Notları. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksek Okulu, Samsun, 72s.
  • Sevik, H. 2012. Variation in seedling morphology of Turkish fir (Abies nordmanniana subsp. bornmulleriana Mattf). African Journal of Biotechnology 11(23):6389-6395.
  • Akgül, A. 1993. Baharat bilimi ve teknolojisi. Gıda Teknolojisi Dergisi Yayın No:15, Ankara.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Murat Deveci

Ali Kara

Publication Date December 19, 2022
Submission Date January 1, 2022
Acceptance Date January 31, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu

Cite

APA Deveci, M., & Kara, A. (2022). Trakya Bölgesinde Yetiştirilen Acı Biber Meyvelerinde Kapsaisin ve Bazı Biyokimyasal Maddelerin Belirlenmesi. Bahçe, 51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu), 1-7.
AMA Deveci M, Kara A. Trakya Bölgesinde Yetiştirilen Acı Biber Meyvelerinde Kapsaisin ve Bazı Biyokimyasal Maddelerin Belirlenmesi. Bahçe. December 2022;51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu):1-7.
Chicago Deveci, Murat, and Ali Kara. “Trakya Bölgesinde Yetiştirilen Acı Biber Meyvelerinde Kapsaisin Ve Bazı Biyokimyasal Maddelerin Belirlenmesi”. Bahçe 51, no. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu (December 2022): 1-7.
EndNote Deveci M, Kara A (December 1, 2022) Trakya Bölgesinde Yetiştirilen Acı Biber Meyvelerinde Kapsaisin ve Bazı Biyokimyasal Maddelerin Belirlenmesi. Bahçe 51 (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu 1–7.
IEEE M. Deveci and A. Kara, “Trakya Bölgesinde Yetiştirilen Acı Biber Meyvelerinde Kapsaisin ve Bazı Biyokimyasal Maddelerin Belirlenmesi”, Bahçe, vol. 51, no. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, pp. 1–7, 2022.
ISNAD Deveci, Murat - Kara, Ali. “Trakya Bölgesinde Yetiştirilen Acı Biber Meyvelerinde Kapsaisin Ve Bazı Biyokimyasal Maddelerin Belirlenmesi”. Bahçe 51/(Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu (December2022), 1-7.
JAMA Deveci M, Kara A. Trakya Bölgesinde Yetiştirilen Acı Biber Meyvelerinde Kapsaisin ve Bazı Biyokimyasal Maddelerin Belirlenmesi. Bahçe. 2022;51:1–7.
MLA Deveci, Murat and Ali Kara. “Trakya Bölgesinde Yetiştirilen Acı Biber Meyvelerinde Kapsaisin Ve Bazı Biyokimyasal Maddelerin Belirlenmesi”. Bahçe, vol. 51, no. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 2022, pp. 1-7.
Vancouver Deveci M, Kara A. Trakya Bölgesinde Yetiştirilen Acı Biber Meyvelerinde Kapsaisin ve Bazı Biyokimyasal Maddelerin Belirlenmesi. Bahçe. 2022;51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu):1-7.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram