Conference Paper
BibTex RIS Cite

Biber (Capsicum annuum L.) Tohumlarında Farklı Priming Uygulamalarının Fide Kalitesine Etkileri

Year 2022, Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 100 - 105, 19.12.2022

Abstract

Bu çalışmada, biber (Capsicum annuum L.) tohumlarına potasyum nitrat (KNO₃), kalsiyum nitrat Ca(NO₃)₂, giberellik asit (GA₃), PEG 6000 (Polyethylene Glycol), hümik asit, faydalı bakteri ve deniz yosunu olmak üzere farklı priming materyalleriyle tohum ön uygulamalarının fide kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. İnan-3363 biber çeşidi tohumları devamlı havalandırılan sistemde, farklı konsantrasyonlardaki priming çözeltilerinde 25℃ sıcaklıkta ve 18 saat süreyle muamele edilmiştir. Hiçbir uygulama yapılmayan tohumlar ise kontrol grubu olarak kabul edilmiş ve hidropriming uygulaması yapılmıştır. Priming uygulaması sonucu tohum ekimi yapılmıştır. Dikim büyüklüğüne gelen fidelerde; yaprak sayısı, bitki boyu, gövde çapı, hipokotil boyu, yüzde kuru madde oranı, spad değeri, tek fide taze ağırlığı ve toplam bitki ağırlığı parametreleri incelenmiştir. Toplam bitki ağırlığı (45 fide) en fazla 17.04 g ile deniz yosunu uygulamasında elde edilmiştir. Yaprak sayısı, gövde çapı, bitki boyu, hipokotil boyu ve tek fide taze ağırlığı en yüksek deniz yosunu tohum ön uygulamasında görülmüştür. Yüzde kuru maddede ve klorofil-SPAD değeri bakımından hümik asit uygulaması diğer uygulamalara göre en yüksek çıkmıştır. Biber tohumlarında yapılan tohum ön uygulamaları içerisinden deniz yosunu priming uygulaması fide kalitesi bakımından önerilmektedir.

References

  • Ashraf, M., Foolad, M.R., 2005. Pre-sowing seed treatment:A shotgun approach to improve germination, plant grow than dcrop yield undersaline and non-saline conditions. Advances in Agronomy, Pakistan, Pennsylvania, 88:223-271.
  • Başay, S., Alpsoy, H., C., 2019. Biber (Capsicum annuum L. var. Sürmeli) tohumlarına yapılan vermikompost çayı ön uygulamasının çimlenme parametreleri ve fide kalite özelliklerine etkisi. Alatarım, 18(1):23-29.
  • Ceritoğlu, M., Erman, M., Çığ, F., Şahin, S., Acar, A., 2021. Bitki gelişimi ve stres toleransının geliştirilmesi üzerine sürdürülebilir bir strateji:priming tekniği. Türk Tarımsal Araştırmalar Dergisi 8(3):374-389.
  • Costacurta, A., Vanderleyden, J., 1995. Synthesis of phytohormones by plant-associated bacteria. Critical Reviews İn Microbiology 21(1):1-18.
  • Çelik, Y., Kenanoğlu, B.B., 2020. Priming uygulamalarının farklı gelişim dönemlerindeki patlıcan tohumlarının canlılık ve kalitesi üzerine etkisi. Uluslararası Doğu Anadolu Fen Mühendislik ve Tasarım Dergisi 2(2):348-369.
  • Dan, C.L., Ling, Y.B., Xun, Q.L., 2017. Effects of osmopriming on tomato (Lycopersicon esculentum M.) hybrid seed vigor under aging and salinity stress. International Scholars Journals 1(4):1-7.
  • Demirkaya, M., 2006. Polietilenglikol ile osmotik koşullandırma ve humidifikasyon uygulamalarının biber tohumlarının çimlenme hızı ve oranı üzerine etkileri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22(1-2):223-228.
  • Doğrusöz, M.Ç., Başaran, U., Mut, H., Gülümser, E., 2022. Farklı priming uygulamalarında Macar fiğinin (Vicia pannonica Crantz.) çimlenme özellikleri ve fide gelişimi. ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi 6(3):437-447.
  • Ekren, S., Güngör, M., 2020. Tütün tohumuna uygulanan bazı iyileştirici ön uygulamaların çimlenme ve fide çıkış performansına etkisi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 18:591-598.
  • Elkoca, E., 2006. Priming:ekim öncesi tohum uygulamaları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 38(1):113-120.
  • Ermiş, S., Öktem, G., Gökdaş, Z., Demir, İ., 2021. Effect of hydro-priming on seed germination and early seedling growth in three cucurbit rootstock cultivars under salt and osmotic stresses. Journal of Agricultural Biotechnology 2(1):1-5.
  • Ghiyasi, M., Amirnia, R., Tajbakhsh, M., Danesh, Y.Z., 2015. Askorbik asidin eskitilmiş soya tohumlarında çimlenme özellikleri üzerine olan etkisi. 11. Tarla Bitkileri Kongresi, Çanakkale.
  • Gray, W.M., 2004. Hormonal regulation of plant growth and development. PLoS Biology 2:311.
  • Heydecker, W., Gibbins, B., 1978. The priming of seeds. Acta Horticulturae 83:213-215.
  • Karakurt, H., Aslantaş, R., Eşitken, A., 2010. Tohum çimlenmesi ve bitki büyümesi üzerinde etkili olan çevresel faktörler ve bazı ön uygulamalar. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24(2):115-128.
  • Kaya, G., Demir, İ., Tekin, A., Yaşar, F., Demir, K., 2010. Priming uygulamasının biber tohumlarının stres sıcaklıklarında çimlenme, yağ asitleri, şeker kapsamı ve enzim aktivitesi üzerine etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi 16(2010):9-16.
  • Kaya, G., 2008. Tohum uygulamaları (priming)’nın tohum yağ asitleri kompozisyonuna etkisi ve tohum kalitesi ile ilişkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 17(1-2).
  • Köse, Ö.D.E., Kardeş, Y.M., Karaer, M., Mut, Z., 2019. Effects of different priming techniques on germination and seedling growth of green lentil (Lens culinaris Medik.) cultivars. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 6:247-255.
  • McDonald, M.B., 2000. Seed priming. In:M. Black, J.D. Bewley (ed.) Seed technology and ıts biological basis. Sheffield Academic Press, Sheffield, pp:287-325.
  • McDonald, M.B., Black M., (Eds) Bewley J.D., 1999. Seed technology and its biological basis. Sheffield Academic Press, Chapter 9(287).
  • Özmen, K., Kenanoğlu, B.B., 2020. Farklı priming uygulamalarının patlıcan (Solanum melongena L.) çeşitlerinin tohumları üzerindeki etkinliği. International Journal of Life Sciences and Biotechnology, 3(3):342-360.
  • Özgen, R., Balkaya, A., 2021. Serada sonbahar dönemi dolmalık biber yetiştiriciliğinde hibrit çeşit adaylarının meyve kalitesi ve verim performansları. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8(1):78-89.
  • Özkaynak, E., Yüksel, P., Yüksel, H., Orhan, Y., 2015. Karpuzda (Citrullus lanatus (thunb.) matsum. & nakai) organik priming uygulamaları. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 30(2):149-155.
  • Salehzade, H., Shishvan, M.I., Ghiyasi, M., Forouzin, F., Siyahjani, A.A., 2009. Effect of seed priming on germination and seedling growth of wheat (Triticum aestivum L.). Research Journal of Biological Sciences 4(5):629-631.
  • Sivritepe, H.Ö., Şentürk, B., Teoman, S., 2015. Biber tohumlarında yapılan organik priming ve kurutma uygulamaları fide kalitesi ve performansını iyileştirmektedir. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29(2):83-94.
  • TÜİK, 2021. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara (http//www.tuik.gov.tr; Erişim:Ağustos 2022).

The Effects of Different Priming Applications on Seedless Quality in Pepper (Capsicum annuum L.) Seeds

Year 2022, Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 100 - 105, 19.12.2022

Abstract

In this study, the effects of priming on pepper (Capsicum annuum L.) seedling quality were investigated by applying different priming materials such as potassium nitrate (KNO₃), calcium nitrate Ca(NO₃)₂, gibberellic acid (GA₃), PEG 6000 (Polyethylene Glycol), humic acid, beneficial bacteria and seaweed. Seeds of Inan-3363 pepper variety were treated in priming solutions at different concentrations at 25℃ for 18 hours in a continuously aerated system. Seeds without any application were accepted as the control group and hydropyriming was applied to it. The number of leaves, plant height, stem diameter, hypocotyl height, dry matter percentage, spad value, single seedling fresh weight and total plant weight (45 seedlings) were investigated. The highest total plant weight of 17.04 g was obtained in seaweed application. The highest number of leaves, stem diameter, plant height, hypocotyl height and single seedling fresh weight were observed in seaweed seed treatment. Humic acid application gave the highest percentage in dry matter and spad value compared to other applications. Seaweed priming is recommended for high seedling quality among the priming agents used for pepper seeds.

References

  • Ashraf, M., Foolad, M.R., 2005. Pre-sowing seed treatment:A shotgun approach to improve germination, plant grow than dcrop yield undersaline and non-saline conditions. Advances in Agronomy, Pakistan, Pennsylvania, 88:223-271.
  • Başay, S., Alpsoy, H., C., 2019. Biber (Capsicum annuum L. var. Sürmeli) tohumlarına yapılan vermikompost çayı ön uygulamasının çimlenme parametreleri ve fide kalite özelliklerine etkisi. Alatarım, 18(1):23-29.
  • Ceritoğlu, M., Erman, M., Çığ, F., Şahin, S., Acar, A., 2021. Bitki gelişimi ve stres toleransının geliştirilmesi üzerine sürdürülebilir bir strateji:priming tekniği. Türk Tarımsal Araştırmalar Dergisi 8(3):374-389.
  • Costacurta, A., Vanderleyden, J., 1995. Synthesis of phytohormones by plant-associated bacteria. Critical Reviews İn Microbiology 21(1):1-18.
  • Çelik, Y., Kenanoğlu, B.B., 2020. Priming uygulamalarının farklı gelişim dönemlerindeki patlıcan tohumlarının canlılık ve kalitesi üzerine etkisi. Uluslararası Doğu Anadolu Fen Mühendislik ve Tasarım Dergisi 2(2):348-369.
  • Dan, C.L., Ling, Y.B., Xun, Q.L., 2017. Effects of osmopriming on tomato (Lycopersicon esculentum M.) hybrid seed vigor under aging and salinity stress. International Scholars Journals 1(4):1-7.
  • Demirkaya, M., 2006. Polietilenglikol ile osmotik koşullandırma ve humidifikasyon uygulamalarının biber tohumlarının çimlenme hızı ve oranı üzerine etkileri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22(1-2):223-228.
  • Doğrusöz, M.Ç., Başaran, U., Mut, H., Gülümser, E., 2022. Farklı priming uygulamalarında Macar fiğinin (Vicia pannonica Crantz.) çimlenme özellikleri ve fide gelişimi. ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi 6(3):437-447.
  • Ekren, S., Güngör, M., 2020. Tütün tohumuna uygulanan bazı iyileştirici ön uygulamaların çimlenme ve fide çıkış performansına etkisi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 18:591-598.
  • Elkoca, E., 2006. Priming:ekim öncesi tohum uygulamaları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 38(1):113-120.
  • Ermiş, S., Öktem, G., Gökdaş, Z., Demir, İ., 2021. Effect of hydro-priming on seed germination and early seedling growth in three cucurbit rootstock cultivars under salt and osmotic stresses. Journal of Agricultural Biotechnology 2(1):1-5.
  • Ghiyasi, M., Amirnia, R., Tajbakhsh, M., Danesh, Y.Z., 2015. Askorbik asidin eskitilmiş soya tohumlarında çimlenme özellikleri üzerine olan etkisi. 11. Tarla Bitkileri Kongresi, Çanakkale.
  • Gray, W.M., 2004. Hormonal regulation of plant growth and development. PLoS Biology 2:311.
  • Heydecker, W., Gibbins, B., 1978. The priming of seeds. Acta Horticulturae 83:213-215.
  • Karakurt, H., Aslantaş, R., Eşitken, A., 2010. Tohum çimlenmesi ve bitki büyümesi üzerinde etkili olan çevresel faktörler ve bazı ön uygulamalar. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24(2):115-128.
  • Kaya, G., Demir, İ., Tekin, A., Yaşar, F., Demir, K., 2010. Priming uygulamasının biber tohumlarının stres sıcaklıklarında çimlenme, yağ asitleri, şeker kapsamı ve enzim aktivitesi üzerine etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi 16(2010):9-16.
  • Kaya, G., 2008. Tohum uygulamaları (priming)’nın tohum yağ asitleri kompozisyonuna etkisi ve tohum kalitesi ile ilişkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 17(1-2).
  • Köse, Ö.D.E., Kardeş, Y.M., Karaer, M., Mut, Z., 2019. Effects of different priming techniques on germination and seedling growth of green lentil (Lens culinaris Medik.) cultivars. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 6:247-255.
  • McDonald, M.B., 2000. Seed priming. In:M. Black, J.D. Bewley (ed.) Seed technology and ıts biological basis. Sheffield Academic Press, Sheffield, pp:287-325.
  • McDonald, M.B., Black M., (Eds) Bewley J.D., 1999. Seed technology and its biological basis. Sheffield Academic Press, Chapter 9(287).
  • Özmen, K., Kenanoğlu, B.B., 2020. Farklı priming uygulamalarının patlıcan (Solanum melongena L.) çeşitlerinin tohumları üzerindeki etkinliği. International Journal of Life Sciences and Biotechnology, 3(3):342-360.
  • Özgen, R., Balkaya, A., 2021. Serada sonbahar dönemi dolmalık biber yetiştiriciliğinde hibrit çeşit adaylarının meyve kalitesi ve verim performansları. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8(1):78-89.
  • Özkaynak, E., Yüksel, P., Yüksel, H., Orhan, Y., 2015. Karpuzda (Citrullus lanatus (thunb.) matsum. & nakai) organik priming uygulamaları. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 30(2):149-155.
  • Salehzade, H., Shishvan, M.I., Ghiyasi, M., Forouzin, F., Siyahjani, A.A., 2009. Effect of seed priming on germination and seedling growth of wheat (Triticum aestivum L.). Research Journal of Biological Sciences 4(5):629-631.
  • Sivritepe, H.Ö., Şentürk, B., Teoman, S., 2015. Biber tohumlarında yapılan organik priming ve kurutma uygulamaları fide kalitesi ve performansını iyileştirmektedir. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29(2):83-94.
  • TÜİK, 2021. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara (http//www.tuik.gov.tr; Erişim:Ağustos 2022).
There are 26 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

İrem Biçer

Hayriye Yıldız Daşgan

Publication Date December 19, 2022
Submission Date January 1, 2022
Acceptance Date January 31, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu

Cite

APA Biçer, İ., & Daşgan, H. Y. (2022). Biber (Capsicum annuum L.) Tohumlarında Farklı Priming Uygulamalarının Fide Kalitesine Etkileri. Bahçe, 51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu), 100-105.
AMA Biçer İ, Daşgan HY. Biber (Capsicum annuum L.) Tohumlarında Farklı Priming Uygulamalarının Fide Kalitesine Etkileri. Bahçe. December 2022;51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu):100-105.
Chicago Biçer, İrem, and Hayriye Yıldız Daşgan. “Biber (Capsicum Annuum L.) Tohumlarında Farklı Priming Uygulamalarının Fide Kalitesine Etkileri”. Bahçe 51, no. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu (December 2022): 100-105.
EndNote Biçer İ, Daşgan HY (December 1, 2022) Biber (Capsicum annuum L.) Tohumlarında Farklı Priming Uygulamalarının Fide Kalitesine Etkileri. Bahçe 51 (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu 100–105.
IEEE İ. Biçer and H. Y. Daşgan, “Biber (Capsicum annuum L.) Tohumlarında Farklı Priming Uygulamalarının Fide Kalitesine Etkileri”, Bahçe, vol. 51, no. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, pp. 100–105, 2022.
ISNAD Biçer, İrem - Daşgan, Hayriye Yıldız. “Biber (Capsicum Annuum L.) Tohumlarında Farklı Priming Uygulamalarının Fide Kalitesine Etkileri”. Bahçe 51/(Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu (December2022), 100-105.
JAMA Biçer İ, Daşgan HY. Biber (Capsicum annuum L.) Tohumlarında Farklı Priming Uygulamalarının Fide Kalitesine Etkileri. Bahçe. 2022;51:100–105.
MLA Biçer, İrem and Hayriye Yıldız Daşgan. “Biber (Capsicum Annuum L.) Tohumlarında Farklı Priming Uygulamalarının Fide Kalitesine Etkileri”. Bahçe, vol. 51, no. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 2022, pp. 100-5.
Vancouver Biçer İ, Daşgan HY. Biber (Capsicum annuum L.) Tohumlarında Farklı Priming Uygulamalarının Fide Kalitesine Etkileri. Bahçe. 2022;51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu):100-5.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram