Conference Paper
BibTex RIS Cite

Farklı Fizyolojik Yaşlarda Hasat Edilen Domates Tohumlarının Canlılığı Üzerine Bazı Kurutma Yöntemleri ve Hasat Sonrası Olgunlaştırmanın Etkisi

Year 2022, Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 106 - 116, 19.12.2022

Abstract

Kurutucu, tohum yüzeyinde kurumaya neden olan higroskopik bir maddedir. En yaygın kurutucu silikadır ve diğer yaygın kurutucular arasında, kalsiyum sülfat, kalsiyum klorür ve zeolit bulunur. Bu yöntemlerin yanı sıra bu çalışmanın amacı, farklı kurutma yöntemlerinin K1 (35℃ inkübatörde 3 gün CaCl₂ doygun çözeltisi + iki gün kuru hava) ve K2 (35℃’lik inkübatörlerde; ilk gün KNO₃ (%90.79±0.83 RH), ikinci gün NaCl (%74.87±0.12 RH), üçüncü gün CaCl₂ (≌%45 RH) + iki gün kuru hava ve hasat sonrası olgunlaştırma (HSO) (35℃-90 gün) periyodunun, çiçeklenmeden sonraki günlere göre belirlenen (40, 50, 60 ve 80. günler) olgunlaşma evresinde domates tohum canlılığını nasıl etkilediğini belirlemektir. Çalışmamızda belirlenen tohum partilerine; K1, K2, HSO, K1+HSO, K2+HSO işlemleri uygulanmıştır. Uygulamalar sonunda kağıt arası çimlenme (25℃ 14 gün), fide çıkış testi (25℃ 21 gün), kontrollü bozulma testleri (45℃ %20 48-72 sa), fide yaş (FY) ve kuru ağırlığı (FK) (80℃, 1 gün), enzim aktivitesi parametreleri incelenmiştir. Sonuçlar, domates tohumlarının hasat günlerinin ve kurutma işlemlerinin normal çimlenme, ortalama çimlenme-çıkış zamanı, FY-FK parametreleri bazında ele alındığında %1 düzeyinde önemli olduğunu göstermiştir (p<0.01). 60. gün hasadına ait domates tohumlarında K2+HSO ve K2 uygulamaları ile en yüksek CAT, APX ve SOD seviyeleri belirlenmiştir. Genel olarak hasat dönemlerine göre kurutma ve kurutma + olgunlaştırma işlemleri avantajlı bulunmuştur.

References

  • Ashok, S.N.M., Gowda, B. 2017. Ultra-dry seed storage:A novel technology for enhancing seed longevity, International Journal of Chemical Studies, 5(5):1851-1857.
  • Albuquerque, K.S., Guimarães, R.M., Gomes, L.A.A., Vieira, A.R., Jácome, M.F. 2009. Osmotic conditioning associated with gibberellic acid on physiological quality of sweet pepper seeds harvest in different stage of maturation. Revista Brasileira de Sementes, 31:100-109.
  • Baker K.N., Oxborough, K., Lawson, T., Morison, J.I.L. 2001. High resolution imaging of photosynthetic activities of tissues, cells and chloroplasts in leaves, Journal of. Experimental. Botany, 52:615-621.
  • Demir, I., Ellis, R.H. 1992. Development of pepper (Capsicum annuum L.) seed quality. Annals of Applied Biology, 121:385-399.
  • Demir, I., Güney, A. 1994. Tohum kalitesindeki farklılıkların hıyar tohumlarının çimlenme, çıkış ve sonrası fide gelişimine etkisi. Bahçe Dergisi, 23(1-2):27-32.
  • Demirkaya, M. 2013. Relationships between antioxidant enzymes and physiological variations occur during ageing of pepper seeds, Horticulture, Environment and Biotechnolgy, 54(2):97-102.
  • Dias, D.C.F.S., Ribeiro, F.P., Dias, L.A.S., Silva, D.J.H., Vidigal, D.S. 2006. Tomato seed quality harvested from different trusses, Seed Science. & Amp; Technol., 34:681-689.
  • França, L.V.D., Croda, M.D., Nascimento, W.M., Freitas, R.A.D. 2013. Physiological quality of eggplant seeds with different extraction and drying methods. Journal of Seed Science, 35(1):51-55.
  • ISTA (International Seed Testing Association) 2003. International Rules for Seed Testing. Seed Science and Technology, 21. Supplement.
  • ISTA (International Seed Testing Association) 2005. International Rules for Seed Testing. Edition 2005.
  • Jebara, S., Jebara, M., Liman, F., Aouani, E. 2005. Changes in ascorbate peroxidase, catalase, guaicol peroxidase and superoxide dismutase activities in common bean (Phaseolus vulgaris) nodules under salt stress. Journal of Plant Physiology, 162:929-936.
  • Joshi, R. 2018. Role of enzymes in seed germination, International Journal of Creative Research Thoughts, 6(2):2320-2882.
  • Khanal, R. 1990. A literature review on vegetable seed storage and packing. A literature review on vegetable seed storage and packing. (6).
  • Leprince, O., Hendry, G.A.F., McKersie, B.D. 1993. The mechanisms of desiccation tolerance in developing seeds. Seed Science Research, 3, 231-246.
  • Martins, D., Vilela, F., Guimaraes, R., Gomes, L., Silva, P. 2012. Physiological maturity of eggplants seeds. Revista Brasileira de Sementes, 34(4):534-540.
  • McDonald, M.B. 1999. Seed deterioration:physiology, repair and assessment, Seed Science and Technology, 27(1):177-237.
  • Meher, B.B., Lawande, K.E., Joshi, V.R. 1996. Effect of different varieties and stages of fruit maturity on yield and quality of seed in tomato. Journal of Maharashtra Agricultural Universities, 21(2):247-249.
  • Modi, A.T. 2005. Assessment of pepper seed performance using desiccation sensitivity, Seed Science and Technology, 33:19-30.
  • Sairam, R.K., Saxena, D.C. 2000. Oxidative stress and antioxidants in wheat genotypes, possible mechanism of water stress tolerance. Journal of Agronomy and Crop Science, 184:55-61.
  • Sun, Y. I., Oberley, L. W., Li, Y. 1988. A simple method for clinical assay of superoxide dismutase. Clinical chemistry, 34(3):497-500.
  • Tetteh, R., Aboagye, L.M., Darko R., Osafo, E.A. 2018. Effect of maturıty stages on seed qualıty of two tomato accessıons. African Crop Science Journal, 26(2):237-44.
  • Valdes, V.M., Gray, D. 1998. The influence of stage of fruit maturation on seed quality in tomato (Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten). Seed Science and Technology, 26:309-318.
  • Vidigal, D., Dias, D., Dias, L., Finger, F. 2011. Changes in seed quality during fruit maturation of sweet pepper. Programa de Pós-Graduação em Fitotecnia, 68(5):535-539.
  • Villiers, T.A., Edgecumbe, D.J. 1975. On the causes of seed deterioration in dry storage. Seed Science and Technology, 3:761-774.

The Effect of Some Drying Methods and Post-Harvest Maturation on The Viability of Tomato Seeds Harvested at Different Physiological Ages

Year 2022, Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 106 - 116, 19.12.2022

Abstract

Desiccant is a hygroscopic substance that causes drying on the seed surface. The most common desiccant is silica, and other common desiccants include calcium sulfate, calcium chloride, and zeolite. In addition to these methods, the aim of this study is to determine that different drying methods are K1 (3 days CaCl₂ saturated solution in 35℃ incubator + two days dry air) and K2 (in 35℃ incubators; KNO₃ (90.79±0.83 RH) on the first day, day NaCl (74.87±0.12 RH), third day CaCl₂ (≌45% RH) + two days of dry air and post-harvest ripening (HSO) (35℃-90 days) period determined according to the days after flowering (40, 50, 60 and 80. days) affect the tomato seed viability during the ripening phase. K1, K2, HSO, K1+HSO, K2+HSO processes were applied to the seed lots determined in our study. At the end of the applications, inter-paper germination (25℃ 14 days), Seedling emergence test (25℃, 21 days), controlled deterioration tests (45℃ 20%, 48-72 h), seedling fresh (FY) and dry weight (PK) (80℃, 1 day), enzyme activity parameters were investigated. When the results are considered based on normal germination, mean germination-emergence time, FY-FK parameters of tomato seeds harvest days and drying processes. It showed that it was significant at the 1% level (p<0.01). The highest CAT, APX and SOD levels were determined with K2+HSO and K₂ applications in tomato seeds belonging to the 60th day harvest. In general, drying and drying + ripening processes were found advantageous according to the harvest periods.

References

  • Ashok, S.N.M., Gowda, B. 2017. Ultra-dry seed storage:A novel technology for enhancing seed longevity, International Journal of Chemical Studies, 5(5):1851-1857.
  • Albuquerque, K.S., Guimarães, R.M., Gomes, L.A.A., Vieira, A.R., Jácome, M.F. 2009. Osmotic conditioning associated with gibberellic acid on physiological quality of sweet pepper seeds harvest in different stage of maturation. Revista Brasileira de Sementes, 31:100-109.
  • Baker K.N., Oxborough, K., Lawson, T., Morison, J.I.L. 2001. High resolution imaging of photosynthetic activities of tissues, cells and chloroplasts in leaves, Journal of. Experimental. Botany, 52:615-621.
  • Demir, I., Ellis, R.H. 1992. Development of pepper (Capsicum annuum L.) seed quality. Annals of Applied Biology, 121:385-399.
  • Demir, I., Güney, A. 1994. Tohum kalitesindeki farklılıkların hıyar tohumlarının çimlenme, çıkış ve sonrası fide gelişimine etkisi. Bahçe Dergisi, 23(1-2):27-32.
  • Demirkaya, M. 2013. Relationships between antioxidant enzymes and physiological variations occur during ageing of pepper seeds, Horticulture, Environment and Biotechnolgy, 54(2):97-102.
  • Dias, D.C.F.S., Ribeiro, F.P., Dias, L.A.S., Silva, D.J.H., Vidigal, D.S. 2006. Tomato seed quality harvested from different trusses, Seed Science. & Amp; Technol., 34:681-689.
  • França, L.V.D., Croda, M.D., Nascimento, W.M., Freitas, R.A.D. 2013. Physiological quality of eggplant seeds with different extraction and drying methods. Journal of Seed Science, 35(1):51-55.
  • ISTA (International Seed Testing Association) 2003. International Rules for Seed Testing. Seed Science and Technology, 21. Supplement.
  • ISTA (International Seed Testing Association) 2005. International Rules for Seed Testing. Edition 2005.
  • Jebara, S., Jebara, M., Liman, F., Aouani, E. 2005. Changes in ascorbate peroxidase, catalase, guaicol peroxidase and superoxide dismutase activities in common bean (Phaseolus vulgaris) nodules under salt stress. Journal of Plant Physiology, 162:929-936.
  • Joshi, R. 2018. Role of enzymes in seed germination, International Journal of Creative Research Thoughts, 6(2):2320-2882.
  • Khanal, R. 1990. A literature review on vegetable seed storage and packing. A literature review on vegetable seed storage and packing. (6).
  • Leprince, O., Hendry, G.A.F., McKersie, B.D. 1993. The mechanisms of desiccation tolerance in developing seeds. Seed Science Research, 3, 231-246.
  • Martins, D., Vilela, F., Guimaraes, R., Gomes, L., Silva, P. 2012. Physiological maturity of eggplants seeds. Revista Brasileira de Sementes, 34(4):534-540.
  • McDonald, M.B. 1999. Seed deterioration:physiology, repair and assessment, Seed Science and Technology, 27(1):177-237.
  • Meher, B.B., Lawande, K.E., Joshi, V.R. 1996. Effect of different varieties and stages of fruit maturity on yield and quality of seed in tomato. Journal of Maharashtra Agricultural Universities, 21(2):247-249.
  • Modi, A.T. 2005. Assessment of pepper seed performance using desiccation sensitivity, Seed Science and Technology, 33:19-30.
  • Sairam, R.K., Saxena, D.C. 2000. Oxidative stress and antioxidants in wheat genotypes, possible mechanism of water stress tolerance. Journal of Agronomy and Crop Science, 184:55-61.
  • Sun, Y. I., Oberley, L. W., Li, Y. 1988. A simple method for clinical assay of superoxide dismutase. Clinical chemistry, 34(3):497-500.
  • Tetteh, R., Aboagye, L.M., Darko R., Osafo, E.A. 2018. Effect of maturıty stages on seed qualıty of two tomato accessıons. African Crop Science Journal, 26(2):237-44.
  • Valdes, V.M., Gray, D. 1998. The influence of stage of fruit maturation on seed quality in tomato (Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten). Seed Science and Technology, 26:309-318.
  • Vidigal, D., Dias, D., Dias, L., Finger, F. 2011. Changes in seed quality during fruit maturation of sweet pepper. Programa de Pós-Graduação em Fitotecnia, 68(5):535-539.
  • Villiers, T.A., Edgecumbe, D.J. 1975. On the causes of seed deterioration in dry storage. Seed Science and Technology, 3:761-774.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Yasemin Çelik

Burcu Begüm Kenanoğlu

Eren Özden

Publication Date December 19, 2022
Submission Date January 1, 2022
Acceptance Date January 31, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu

Cite

APA Çelik, Y., Kenanoğlu, B. B., & Özden, E. (2022). Farklı Fizyolojik Yaşlarda Hasat Edilen Domates Tohumlarının Canlılığı Üzerine Bazı Kurutma Yöntemleri ve Hasat Sonrası Olgunlaştırmanın Etkisi. Bahçe, 51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu), 106-116.
AMA Çelik Y, Kenanoğlu BB, Özden E. Farklı Fizyolojik Yaşlarda Hasat Edilen Domates Tohumlarının Canlılığı Üzerine Bazı Kurutma Yöntemleri ve Hasat Sonrası Olgunlaştırmanın Etkisi. Bahçe. December 2022;51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu):106-116.
Chicago Çelik, Yasemin, Burcu Begüm Kenanoğlu, and Eren Özden. “Farklı Fizyolojik Yaşlarda Hasat Edilen Domates Tohumlarının Canlılığı Üzerine Bazı Kurutma Yöntemleri Ve Hasat Sonrası Olgunlaştırmanın Etkisi”. Bahçe 51, no. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu (December 2022): 106-16.
EndNote Çelik Y, Kenanoğlu BB, Özden E (December 1, 2022) Farklı Fizyolojik Yaşlarda Hasat Edilen Domates Tohumlarının Canlılığı Üzerine Bazı Kurutma Yöntemleri ve Hasat Sonrası Olgunlaştırmanın Etkisi. Bahçe 51 (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu 106–116.
IEEE Y. Çelik, B. B. Kenanoğlu, and E. Özden, “Farklı Fizyolojik Yaşlarda Hasat Edilen Domates Tohumlarının Canlılığı Üzerine Bazı Kurutma Yöntemleri ve Hasat Sonrası Olgunlaştırmanın Etkisi”, Bahçe, vol. 51, no. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, pp. 106–116, 2022.
ISNAD Çelik, Yasemin et al. “Farklı Fizyolojik Yaşlarda Hasat Edilen Domates Tohumlarının Canlılığı Üzerine Bazı Kurutma Yöntemleri Ve Hasat Sonrası Olgunlaştırmanın Etkisi”. Bahçe 51/(Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu (December2022), 106-116.
JAMA Çelik Y, Kenanoğlu BB, Özden E. Farklı Fizyolojik Yaşlarda Hasat Edilen Domates Tohumlarının Canlılığı Üzerine Bazı Kurutma Yöntemleri ve Hasat Sonrası Olgunlaştırmanın Etkisi. Bahçe. 2022;51:106–116.
MLA Çelik, Yasemin et al. “Farklı Fizyolojik Yaşlarda Hasat Edilen Domates Tohumlarının Canlılığı Üzerine Bazı Kurutma Yöntemleri Ve Hasat Sonrası Olgunlaştırmanın Etkisi”. Bahçe, vol. 51, no. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 2022, pp. 106-1.
Vancouver Çelik Y, Kenanoğlu BB, Özden E. Farklı Fizyolojik Yaşlarda Hasat Edilen Domates Tohumlarının Canlılığı Üzerine Bazı Kurutma Yöntemleri ve Hasat Sonrası Olgunlaştırmanın Etkisi. Bahçe. 2022;51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu):106-1.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram