Conference Paper
BibTex RIS Cite

Yüzen Su Kültüründe Maydanoz (Petroselinum crispum) Üretiminde Farklı Besin Solüsyonu Konsantrasyonlarının Etkileri

Year 2022, Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 267 - 272, 19.12.2022

Abstract

Bu araştırma, ısıtmasız sera koşullarında 2020 yılında Ekim-Aralık ayları arasında Batman ilinde, yüzen su kültüründe farklı besin solüsyonu konsantrasyonlarının maydanoz üretimine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. İtalian giant maydanoz çeşidine ait fidelerin kullanıldığı çalışmada, Hoagland besin solüsyonu tam doz, ½ doz (makro elementler %50 azaltılmıştır) ve ¼ doz (makro elementler %75 azaltmıştır) olacak şekilde kullanılmıştır. Fideler her bir plastik kafes saksı içerisinde 10 adet olacak şekilde dikilmiştir. Uygulamalardan alınan maydanoz bitkilerinde bitki boyu, yaprak ağırlığı, sap ağırlığı, sap çapı, yaprak-sap oranı, yaş ve kuru bitki ağırlığı, kök uzunluğu, kuru madde içeriği, yaprak ve sap kuru ağırlığı, yaprak renk değerleri (L, a, b, kroma ve hue değeri) ve toplam verim belirlenmiştir. Elde edilen verilere yapılan değerlendirmede ortalama bitki boyu (31.40 cm bitki⁻¹), yaprak ağırlığı (2.07 g bitki⁻¹), sap ağırlığı (1.54 g bitki⁻¹), sap çapı (2.46 mm bitki⁻¹), sap oranı (%41.38), bitki yaş ağırlığı (3.70 g bitki⁻¹), bitki kuru ağırlığı (0.46 g bitki⁻¹), kök uzunluğu (22.38 cm bitki⁻¹), yaprak kuru ağırlığı (0.31 g bitki⁻¹), sap kuru ağırlığı (0.15 g bitki⁻¹) ve toplam verim (786.93 g m⁻²) ½ doz uygulamasında en yüksek değerleri vermiştir. Yaprak oranı (%63.06) bakımından ¼ doz uygulamasında en yüksek sonuç elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar, su kültüründe maydanoz üretiminde ½ doz uygulamasının kullanılabileceğini, böylelikle gübre tasarrufu sağlanabileceğini göstermiştir.

References

  • Arumugam, T., Sandeep, G., Maheswari, M.U. 2021. Soilless farming of vegetable crops:An overview. The Pharma Innovation Journal 10(1):773-785.
  • Can, G. 2022. Su kültüründe maydanoz yetiştiriciliğinde biyo-stimulantların kullanımı (Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Adana, 70s.
  • Chondraki, S., Tzerakis, C., Tzortzakis, N. 2012. Influence of sodium chloride and calcium foliar spray on hydroponically grown parsley in nutrient film technique system. Journal of plant Nutrition, 35(10):1457-1467.
  • Desire, M. 2019. Farklı sulama suyu tuzluluğu ve salisilik asit dozlarının maydanoz (Petroselinum crispum L.) bitkisinin verim ve kalite parametreleri üzerine etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, 63s.
  • Dobricevic, N., Zlabur, J.S., Voca, S., Pliestic, S., Galic, A., Delic, A., Uher, S.F. 2019. Bioactive compounds content and nutritional potential of different parsley parts (Petroselinum crispum Mill.). Journal of Central European Agriculture 20(3):900-910.
  • Duyar, H., Kılıç, C.C. 2016. A research on production of rocket and parsley in floating system. Journal of Agricultural Science 8(7):54-60.
  • Ekici Al, G. 2019. Farklı ortamlarda yetiştirilen maydanoz (Petroselinum crispum Mill.) bitkisinde biçim zamanlarında oluşan verim ve verim kriterlerindeki değişimlerin incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Tokat, 69s.
  • Fernández, J.A., Navarro, A., Vicente, M.J., Peñapareja, D., Plana, V. 2008. Effect of seed germination methods on seedling emergence and earliness of purslane (Portulaca oleracea L.) Cultivars in a Hydroponic Floating System. Acta Horticulturae, 782:207-212.
  • Fontana, E., Tibaldi G., Nicola S., 2010. Effect of the nutrient solution and shelf-life conditions on the essential oil profile of minimally processed dill (Anethum graveolens L.) grown in a soilless culture system. Acta Horticulturae, 877:135-142.
  • Franco, J.A., V. Cros, M.J. Vicente, J.J. Martínez-Sánchez 2011. Effects of salinity on the germination, growth and nitrate contents of purslane (Portulaca oleracea L.) cultivated under different climatic conditions. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology 86(1):1-6.
  • Gül, A., 2019. Topraksız tarım. Meta Basım, 144s.
  • Khan, F.A. 2018. A review on hydroponic greenhouse cultivation for sustainable agriculture. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences 2(2):59-66.
  • Martins, J.B., Santos, J.A., Silva, F.J.D., Silva, G.F.D., Medeiros, S.D.S. 2019. Production of parsley in hydroponic conditions under isosmotic brackish nutrient solutions. Ciência e Agrotecnologia, 43p.
  • Marondedze, C., Liu, X., Huang, S., Wong, C., Zhou, X., Pan, X., An, H., Xu, N., Tian, X., Wong, A. 2018. Towards a tailored indoor horticulture:a functional genomics guided phenotypic approach. Horticulture Research 5:68.
  • Meselmani, M.A.A. 2022. Nutrient solution for hydroponics. In M. Turan, A.P.S. Argin, E. Yildirim, A. Güneş (Eds.), Soilless Culture [working title]. IntechOpen. (https://doi.org/10. 5772/intechopen.101604).
  • Nicola, S., Hoeberechts, J., Fontana, E., 2005. Comparison between traditional and soilless culture systems to produce rocket (Eruca sativa) with low nitrate content. Acta Horticulturae, 801:585-592.
  • Özhan, B.Y., 2010. Farklı demir gübrelerinin maydanoz bitkisinde demir beslenmesi üzerine etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı, İzmir, 109s.
  • Rakocy, J.E., Hargreaves, J.A., Bailey, D.S., 1993. Nutrient accumulation in a recirculating aquaculture system ıntegrated with hydroponic vegetable production. American Society of Agricultural Engineers, St. Joseph, MI (USA). pp:148-158.
  • Rodríguez‐Hidalgo, S., Artés‐Hernández, F., Gómez, P.A., Fernández, J.A., Artés, F. 2010. Quality of fresh‐cut baby spinach grown under a floating trays system as affected by nitrogen fertilization and innovative packaging treatments. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90(6):1089-1097.
  • Rouphael, Y., Colla., G., 2005. Growth, yield, fruit quality and nutrient uptake of hydroponically cultivated zucchini squash as affected by irrigation systems and growing seasons. Scientia Horticulturae, 105:177-195.
  • Treftz, C., Omaye, S.T. 2016. Hydroponics:Potential for augmenting sustainable food production in non-arable regions. Nutrition & Food Science.
  • Tursun, T., Akinci, S., Bozkurt, E. 2019. Determination of the effect of humic acid on growth and development parameters of parsley (Petroselinum sativum Hoffm.) grown in boron soil. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 47(1):183-193.
  • Tüzel, Y., Öztekin, G.B., Gül, A., Tüzel, İ.H., Merken, Ö., 2020. Aromatik otların su kültüründe üretimi. BAP Proje Sonuç Raporu, 2016-ZRF-046, 56s.

The Effects of Different Nutrient Solution Concentrations on Parsley (Petroselinum crispum) Production in Floating Culture

Year 2022, Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 267 - 272, 19.12.2022

Abstract

This research was carried out at Batman province between October and December in 2020 to determine the effects of different nutrient solution concentrations on parsley production in floating culture in unheated greenhouse conditions. In the study, the seedlings of parsley variety Italian giant were used. Hoagland nutrient solution was used as full dose, ½ dose (macro elements were reduced by 50%) and ¼ dose (macro elements were reduced by 75%). The plants were placed in plastic pots and 10 seedlings were planted in each pot. Plant height, leaf weight, stem weight, stem diameter, leaf-stem ratio, fresh and dry plant weight, root length, dry matter content, leaf and stem dry weight, leaf color (L, a, b, chroma and hue values) and total yield of parsley plants were determined. Overall results showed that average plant height (31.40 cm plant⁻¹), leaf weight (2.07 g plant⁻¹), stem weight (1.54 g plant⁻¹), stem diameter (2.46 mm plant⁻¹), stem ratio (41.38%), plant fresh weight (3.70 g plant⁻¹), plant dry weight (0.46 g plant⁻¹), root length (22.38 cm plant⁻¹), leaf dry weight (0.31 g plant⁻¹), stem dry weight (0.15 g plant⁻¹) and total yield (786.93 g m⁻²) gave the highest values in ½ dose application. In terms of leaf rate (63.06%), ¼ dose application was the highest result. The results obtained in the research showed that ½ dose application can be used in the parsley production of in floating culture resulting in fertilizer saving.

References

  • Arumugam, T., Sandeep, G., Maheswari, M.U. 2021. Soilless farming of vegetable crops:An overview. The Pharma Innovation Journal 10(1):773-785.
  • Can, G. 2022. Su kültüründe maydanoz yetiştiriciliğinde biyo-stimulantların kullanımı (Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Adana, 70s.
  • Chondraki, S., Tzerakis, C., Tzortzakis, N. 2012. Influence of sodium chloride and calcium foliar spray on hydroponically grown parsley in nutrient film technique system. Journal of plant Nutrition, 35(10):1457-1467.
  • Desire, M. 2019. Farklı sulama suyu tuzluluğu ve salisilik asit dozlarının maydanoz (Petroselinum crispum L.) bitkisinin verim ve kalite parametreleri üzerine etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, 63s.
  • Dobricevic, N., Zlabur, J.S., Voca, S., Pliestic, S., Galic, A., Delic, A., Uher, S.F. 2019. Bioactive compounds content and nutritional potential of different parsley parts (Petroselinum crispum Mill.). Journal of Central European Agriculture 20(3):900-910.
  • Duyar, H., Kılıç, C.C. 2016. A research on production of rocket and parsley in floating system. Journal of Agricultural Science 8(7):54-60.
  • Ekici Al, G. 2019. Farklı ortamlarda yetiştirilen maydanoz (Petroselinum crispum Mill.) bitkisinde biçim zamanlarında oluşan verim ve verim kriterlerindeki değişimlerin incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Tokat, 69s.
  • Fernández, J.A., Navarro, A., Vicente, M.J., Peñapareja, D., Plana, V. 2008. Effect of seed germination methods on seedling emergence and earliness of purslane (Portulaca oleracea L.) Cultivars in a Hydroponic Floating System. Acta Horticulturae, 782:207-212.
  • Fontana, E., Tibaldi G., Nicola S., 2010. Effect of the nutrient solution and shelf-life conditions on the essential oil profile of minimally processed dill (Anethum graveolens L.) grown in a soilless culture system. Acta Horticulturae, 877:135-142.
  • Franco, J.A., V. Cros, M.J. Vicente, J.J. Martínez-Sánchez 2011. Effects of salinity on the germination, growth and nitrate contents of purslane (Portulaca oleracea L.) cultivated under different climatic conditions. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology 86(1):1-6.
  • Gül, A., 2019. Topraksız tarım. Meta Basım, 144s.
  • Khan, F.A. 2018. A review on hydroponic greenhouse cultivation for sustainable agriculture. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences 2(2):59-66.
  • Martins, J.B., Santos, J.A., Silva, F.J.D., Silva, G.F.D., Medeiros, S.D.S. 2019. Production of parsley in hydroponic conditions under isosmotic brackish nutrient solutions. Ciência e Agrotecnologia, 43p.
  • Marondedze, C., Liu, X., Huang, S., Wong, C., Zhou, X., Pan, X., An, H., Xu, N., Tian, X., Wong, A. 2018. Towards a tailored indoor horticulture:a functional genomics guided phenotypic approach. Horticulture Research 5:68.
  • Meselmani, M.A.A. 2022. Nutrient solution for hydroponics. In M. Turan, A.P.S. Argin, E. Yildirim, A. Güneş (Eds.), Soilless Culture [working title]. IntechOpen. (https://doi.org/10. 5772/intechopen.101604).
  • Nicola, S., Hoeberechts, J., Fontana, E., 2005. Comparison between traditional and soilless culture systems to produce rocket (Eruca sativa) with low nitrate content. Acta Horticulturae, 801:585-592.
  • Özhan, B.Y., 2010. Farklı demir gübrelerinin maydanoz bitkisinde demir beslenmesi üzerine etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı, İzmir, 109s.
  • Rakocy, J.E., Hargreaves, J.A., Bailey, D.S., 1993. Nutrient accumulation in a recirculating aquaculture system ıntegrated with hydroponic vegetable production. American Society of Agricultural Engineers, St. Joseph, MI (USA). pp:148-158.
  • Rodríguez‐Hidalgo, S., Artés‐Hernández, F., Gómez, P.A., Fernández, J.A., Artés, F. 2010. Quality of fresh‐cut baby spinach grown under a floating trays system as affected by nitrogen fertilization and innovative packaging treatments. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90(6):1089-1097.
  • Rouphael, Y., Colla., G., 2005. Growth, yield, fruit quality and nutrient uptake of hydroponically cultivated zucchini squash as affected by irrigation systems and growing seasons. Scientia Horticulturae, 105:177-195.
  • Treftz, C., Omaye, S.T. 2016. Hydroponics:Potential for augmenting sustainable food production in non-arable regions. Nutrition & Food Science.
  • Tursun, T., Akinci, S., Bozkurt, E. 2019. Determination of the effect of humic acid on growth and development parameters of parsley (Petroselinum sativum Hoffm.) grown in boron soil. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 47(1):183-193.
  • Tüzel, Y., Öztekin, G.B., Gül, A., Tüzel, İ.H., Merken, Ö., 2020. Aromatik otların su kültüründe üretimi. BAP Proje Sonuç Raporu, 2016-ZRF-046, 56s.
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Esra Okudur

Yüksel Tüzel

Publication Date December 19, 2022
Submission Date January 1, 2022
Acceptance Date January 31, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu

Cite

APA Okudur, E., & Tüzel, Y. (2022). Yüzen Su Kültüründe Maydanoz (Petroselinum crispum) Üretiminde Farklı Besin Solüsyonu Konsantrasyonlarının Etkileri. Bahçe, 51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu), 267-272.
AMA Okudur E, Tüzel Y. Yüzen Su Kültüründe Maydanoz (Petroselinum crispum) Üretiminde Farklı Besin Solüsyonu Konsantrasyonlarının Etkileri. Bahçe. December 2022;51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu):267-272.
Chicago Okudur, Esra, and Yüksel Tüzel. “Yüzen Su Kültüründe Maydanoz (Petroselinum Crispum) Üretiminde Farklı Besin Solüsyonu Konsantrasyonlarının Etkileri”. Bahçe 51, no. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu (December 2022): 267-72.
EndNote Okudur E, Tüzel Y (December 1, 2022) Yüzen Su Kültüründe Maydanoz (Petroselinum crispum) Üretiminde Farklı Besin Solüsyonu Konsantrasyonlarının Etkileri. Bahçe 51 (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu 267–272.
IEEE E. Okudur and Y. Tüzel, “Yüzen Su Kültüründe Maydanoz (Petroselinum crispum) Üretiminde Farklı Besin Solüsyonu Konsantrasyonlarının Etkileri”, Bahçe, vol. 51, no. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, pp. 267–272, 2022.
ISNAD Okudur, Esra - Tüzel, Yüksel. “Yüzen Su Kültüründe Maydanoz (Petroselinum Crispum) Üretiminde Farklı Besin Solüsyonu Konsantrasyonlarının Etkileri”. Bahçe 51/(Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu (December2022), 267-272.
JAMA Okudur E, Tüzel Y. Yüzen Su Kültüründe Maydanoz (Petroselinum crispum) Üretiminde Farklı Besin Solüsyonu Konsantrasyonlarının Etkileri. Bahçe. 2022;51:267–272.
MLA Okudur, Esra and Yüksel Tüzel. “Yüzen Su Kültüründe Maydanoz (Petroselinum Crispum) Üretiminde Farklı Besin Solüsyonu Konsantrasyonlarının Etkileri”. Bahçe, vol. 51, no. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 2022, pp. 267-72.
Vancouver Okudur E, Tüzel Y. Yüzen Su Kültüründe Maydanoz (Petroselinum crispum) Üretiminde Farklı Besin Solüsyonu Konsantrasyonlarının Etkileri. Bahçe. 2022;51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu):267-72.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram