Bu araştırma, ısıtmasız sera koşullarında 2020 yılında Ekim-Aralık ayları arasında Batman ilinde, yüzen su kültüründe farklı besin solüsyonu konsantrasyonlarının maydanoz üretimine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. İtalian giant maydanoz çeşidine ait fidelerin kullanıldığı çalışmada, Hoagland besin solüsyonu tam doz, ½ doz (makro elementler %50 azaltılmıştır) ve ¼ doz (makro elementler %75 azaltmıştır) olacak şekilde kullanılmıştır. Fideler her bir plastik kafes saksı içerisinde 10 adet olacak şekilde dikilmiştir. Uygulamalardan alınan maydanoz bitkilerinde bitki boyu, yaprak ağırlığı, sap ağırlığı, sap çapı, yaprak-sap oranı, yaş ve kuru bitki ağırlığı, kök uzunluğu, kuru madde içeriği, yaprak ve sap kuru ağırlığı, yaprak renk değerleri (L, a, b, kroma ve hue değeri) ve toplam verim belirlenmiştir. Elde edilen verilere yapılan değerlendirmede ortalama bitki boyu (31.40 cm bitki⁻¹), yaprak ağırlığı (2.07 g bitki⁻¹), sap ağırlığı (1.54 g bitki⁻¹), sap çapı (2.46 mm bitki⁻¹), sap oranı (%41.38), bitki yaş ağırlığı (3.70 g bitki⁻¹), bitki kuru ağırlığı (0.46 g bitki⁻¹), kök uzunluğu (22.38 cm bitki⁻¹), yaprak kuru ağırlığı (0.31 g bitki⁻¹), sap kuru ağırlığı (0.15 g bitki⁻¹) ve toplam verim (786.93 g m⁻²) ½ doz uygulamasında en yüksek değerleri vermiştir. Yaprak oranı (%63.06) bakımından ¼ doz uygulamasında en yüksek sonuç elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar, su kültüründe maydanoz üretiminde ½ doz uygulamasının kullanılabileceğini, böylelikle gübre tasarrufu sağlanabileceğini göstermiştir.
This research was carried out at Batman province between October and December in 2020 to determine the effects of different nutrient solution concentrations on parsley production in floating culture in unheated greenhouse conditions. In the study, the seedlings of parsley variety Italian giant were used. Hoagland nutrient solution was used as full dose, ½ dose (macro elements were reduced by 50%) and ¼ dose (macro elements were reduced by 75%). The plants were placed in plastic pots and 10 seedlings were planted in each pot. Plant height, leaf weight, stem weight, stem diameter, leaf-stem ratio, fresh and dry plant weight, root length, dry matter content, leaf and stem dry weight, leaf color (L, a, b, chroma and hue values) and total yield of parsley plants were determined. Overall results showed that average plant height (31.40 cm plant⁻¹), leaf weight (2.07 g plant⁻¹), stem weight (1.54 g plant⁻¹), stem diameter (2.46 mm plant⁻¹), stem ratio (41.38%), plant fresh weight (3.70 g plant⁻¹), plant dry weight (0.46 g plant⁻¹), root length (22.38 cm plant⁻¹), leaf dry weight (0.31 g plant⁻¹), stem dry weight (0.15 g plant⁻¹) and total yield (786.93 g m⁻²) gave the highest values in ½ dose application. In terms of leaf rate (63.06%), ¼ dose application was the highest result. The results obtained in the research showed that ½ dose application can be used in the parsley production of in floating culture resulting in fertilizer saving.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
| Journal Section | Makaleler |
| Authors | |
| Publication Date | December 19, 2022 |
| Submission Date | January 1, 2022 |
| Acceptance Date | January 31, 2022 |
| Published in Issue | Year 2022 Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram