Conference Paper
BibTex RIS Cite

Yüzen Su Kültüründe Ispanak (Spinacia oleracea L.) Üretiminde İki Farklı Besin Solüsyonu Uygulamasının Etkileri

Year 2022, Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 347 - 352, 19.12.2022

Abstract

Bu çalışma yüzen su kültüründe iki farklı besin solüsyonunda ıspanak bitkisinin verim ve verim bileşenleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla ısıtmasız sera koşullarında Antalya’da yürütülmüştür. Matador ıspanak çeşidi yüzen su kültüründe, Hoagland (1. uygulama) ve Cornell besin solüsyonlarında (2. uygulama) yetiştirilmiştir. Çalışma, tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak ve her tekerrürde 36 bitki bulunacak şekilde düzenlenmiştir. Uygulamalardan alınan ıspanak bitkilerinde bitki morfolojik özellikleri, verim ve yaprak renk değerleri (L, a, b, kroma ve hue değeri) belirlenmiştir. İncelenen parametreler arasında sadece gövde çapı ve yaprak renk (L, a) değerleri açısından test edilen besin çözeltilerinin etkisi istatistiksel önem seviyesinde bulunmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlar, su kültüründe ıspanak üretiminde her iki besin solüsyonun kullanılabileceğini göstermiştir.

References

  • Alberici A., Quattrini E., Penati, M., Martinetti, L., Gallina, P.M., Ferrante, A., Schiavi, M. 2008. Effect of the reduction of nutrient solution concentration on leafy vegetables quality grown in floating system. Acta Horticulturae 801:1167-1175.
  • Brandenberger, L., Cavins, T., Payton, M., Wells, L., Johnson, T. 2007. Yield and quality of spinach cultiva”rs for greenhouse production in Oklahoma. HortTechnology, 17(2):269-272.
  • Bostancı, K.B. 2018. Açıkta ve örtüaltında yetiştirilen ıspanağın verim ve kalitesi üzerine durgun su kültürü tekniği ile topraklı yetiştiriciliğin etkilerinin araştırılması (Yüksek Lisans Tezi). Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Antalya, 102s.
  • Cifuentes‐Torres, L., Mendoza‐Espinosa, L.G., Correa‐Reyes, G., Daesslé, L.W. 2021. Hydroponics with wastewater:a review of trends and opportunities. Water and Environment Journal, 35(1):166-180.
  • Cocetta, G., Quattrini, E., Schiavi, M., Martinetti, L., Spinardi, A., Ferrante, A. 2007. Nitrate and sucrose content in fresh-cut leaves of spinach plants grown in floating system. Agricultural Medicine, 137:79-85.
  • Conte, A., Conversa, G., Scrocco, C., Brescia, I., Laverse, J., Elia, A., Del Nobile, M.A. 2008. Influence of growing periods on the quality of baby spinach leaves at harvest and during storage as minimally processed produce. Postharvest Biology and Technology, 50(2-3):190-196.
  • Ekren, S., Tuncer, A.Y. 2021. Tütün bitkisinde su havuzu yöntemi ile yetiştirilen fidelerin tarla performanslarının belirlenmesi. ISPEC Journal of Agricultural Sciences, 5(1):73-80.
  • Ercan, N., Okudur, E., Şensoy, F.A. 2012. Durgun su kültüründe yetiştirilen salatada (Lactuca sativa L.) iki farklı dikim aralığının karşılaştırılması. 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu, s:175-178.
  • Ghoneam, K.H., El Beshbeshy, T.R.A., Elsaka, M.S., El Shal, R.M. 2022. Studies on the fertilizer requirements of spinach plants growing in soilless cultivation. Journal of Soil Sciences and Agricultural Engineering, 13(6):171-176.
  • Hooks, T., Sun, L., Kong, Y., Masabni, J., Niu, G. 2022. Effect of nutrient solution cooling in summer and heating in winter on the performance of baby leafy vegetables in deep-water hydroponic systems. Horticulturae, 8(8):749.
  • Islam, M.M., Akther, S.M., Sujon, S.A., Karim, M.A., Rahman, M.K. 2020. Effects of vermicompost and PK on growth and protein content of spinach (Spinacia oleracia L.). Bangladesh Journal of Botany, 49(1):141-146.
  • Kaçmaz, S. 2021. Su kültüründe ıspanak yetiştiriciliğinde mineral gübre kullanımının biyo-gübrelerle azaltılması (Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Adana, 80 s.
  • Kalkan, P. 2019. Topraksız tarımda farklı katı ortamların ıspanak yetiştiriciliği üzerine etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı, 52s.
  • Kovacs, A.B., Kremper, R., Kincses, I., Leviczky, Á. 2016. Influences of different organic fertilizers on nutrients of humic sandy soil and on the growth of spinach (Spinacia oleracea L.). Acta Agraria Debreceniensis, (70):23-28.
  • Lenzi, A., Baldi, A., Tesi, R. 2011. Growing spinach in a floating system with different volumes of aerated or non-aerated nutrient solution. Advances in Horticultural Science, pp:21-25.
  • Nguyen, T., Tran, T., Nguyen, Q. 2019. Effects of light intensity on the growth, photosynthesis and leaf microstructure of hydroponic cultivated spinach (Spinacia oleracea L.) under a combination of red and blue LEDs in house. Int. J. Agric. Tech. 15(1):75-90.
  • Okudur E., Ercan N. 2016. Farklı gübre uygulamalarının durgun su kültüründe yetiştirilen marullarda verim ve kaliteye etkileri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi TARGİD, 69-78.
  • Okudur, E. 2016. Durgun su kültüründe yetiştirilen marulda ozon uygulamasının solüsyonun besin kompozisyonu ile bitkinin verim ve kalitesi üzerine etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 69s.
  • Okudur, E., Ercan, N. 2016. Farklı gübre uygulamalarının durgun su kültüründe yetiştirilen marullarda verim ve kaliteye etkileri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5:69-78.
  • Okudur, E. 2018. Durgun su kültüründe yetiştirilen marulda üç farklı şekilde verilen gübrelemenin verim ve kaliteye etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1:394-399.
  • Oztekin, G.B., Uludağ, T., Tüzel, Y. 2018. Growing spinach (Spinacia oleracea L.) in a floating system with different concentrations of nutrient solution. Appl. Ecol. Environ. Res. 16:3333-3350.
  • Özgür, M., Şeniz, V., Demirel, F., Tokatlı N. 1995. Ispanakta ekim sıklığının verim üzerine etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1):11-19.
  • Sakamoto, M., Suzuki, T. 2020. Effect of nutrient solution concentration on the growth of hydroponic sweet potato. Agronomy 10(11):1708.
  • Savvas, D., Gianquinto, G., Tuzel, Y., Gruda, N. 2013. 12. Soilless culture. Good Agricultural Practices for Greenhouse Vegetable Crops, 303.
  • Savvas, D., Gruda, N. 2018. Application of soilless culture technologies in the modern greenhouse industry-a review. Eur. J. Hortic. Sci. 83(5):280-293.
  • Spehia, R.S., Devi, M., Singh, J., Sharma, S., Negi, A., Singh, S., Sharma, J.C. 2018. Lettuce growth and yield in hoagland solution with an organic concoction. International Journal of Vegetable Science, 24(6):557-566.
  • Tidke, S. 2017. Comparative cultivation and biochemical analysis of Spinacia oleraceae grown in aquaponics, hydroponics and field conditions. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 6:1007-1013.
  • Toksoy, E. 2019. Ispanakta vermikompost (solucan gübresi) ve karaizopot (Porcellio laevis) gübresi uygulamalarının bitki gelişimi ve besin içerikleri üzerine etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Tekirdağ, 134s.
  • Türkkan, Ö.Y., Kibar, B. 2022. Effects of different organic fertilizers on plant growth, yield, quality properties and element contents in spinach. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 8(2):208-222.
  • Uludağ, T., Öztekin, G.B., Tüzel, Y. 2017. Farklı besin solüsyonu konsantrasyonlarının yüzen su kültüründe yetiştirilen kuzukulağının verim ve kalitesi üzerine etkileri. Akademia Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, 62-77.
  • Von Rosen, G. 2022. Effects of temperature on germination and juvenile growth in spinach (Spinacia oleracea L.) (Master thesis in Biology). Swedish University of Agricultural Sciences, SLU, 48p.
  • Xu, C., Mou, B. 2016. Responses of spinach to salinity and nutrient deficiency in growth, physiology, and nutritional value. Journal of the American Society for Horticultural Science, 141(1):12-21.
  • Yavaş, Ö. 2017. Flow sitometri ile bazı ıspanak aksesyonlarının çekirdek DNA içeriklerinin belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 51s.

The Effects of Two Different Nutrient Solutions on Spinach (Spinacia oleracea L.) Production in Floating Culture

Year 2022, Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 347 - 352, 19.12.2022

Abstract

This study was carried out in an unheated greenhouse condition in Antalya in order to determine the effects of two different nutrient solutions on yield and yield components of spinach plants grown in floating culture. Matador spinach variety was grown in floating culture in Hoagland (1st treatment) and Cornell nutrient solution (2nd treatment). The study was arranged according to a randomized block design with 3 replications and 36 plants in each replicate. Plant growth characteristics, yield and leaf color (L, a, b, chroma and hue values) were determined. The differences between the tested nutrient solution were statistically significant in respect to stem diameter and leaf color (L, a) The results obtained in the study showed that both nutrient solutions can be used in the production of spinach in floating culture.

References

  • Alberici A., Quattrini E., Penati, M., Martinetti, L., Gallina, P.M., Ferrante, A., Schiavi, M. 2008. Effect of the reduction of nutrient solution concentration on leafy vegetables quality grown in floating system. Acta Horticulturae 801:1167-1175.
  • Brandenberger, L., Cavins, T., Payton, M., Wells, L., Johnson, T. 2007. Yield and quality of spinach cultiva”rs for greenhouse production in Oklahoma. HortTechnology, 17(2):269-272.
  • Bostancı, K.B. 2018. Açıkta ve örtüaltında yetiştirilen ıspanağın verim ve kalitesi üzerine durgun su kültürü tekniği ile topraklı yetiştiriciliğin etkilerinin araştırılması (Yüksek Lisans Tezi). Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Antalya, 102s.
  • Cifuentes‐Torres, L., Mendoza‐Espinosa, L.G., Correa‐Reyes, G., Daesslé, L.W. 2021. Hydroponics with wastewater:a review of trends and opportunities. Water and Environment Journal, 35(1):166-180.
  • Cocetta, G., Quattrini, E., Schiavi, M., Martinetti, L., Spinardi, A., Ferrante, A. 2007. Nitrate and sucrose content in fresh-cut leaves of spinach plants grown in floating system. Agricultural Medicine, 137:79-85.
  • Conte, A., Conversa, G., Scrocco, C., Brescia, I., Laverse, J., Elia, A., Del Nobile, M.A. 2008. Influence of growing periods on the quality of baby spinach leaves at harvest and during storage as minimally processed produce. Postharvest Biology and Technology, 50(2-3):190-196.
  • Ekren, S., Tuncer, A.Y. 2021. Tütün bitkisinde su havuzu yöntemi ile yetiştirilen fidelerin tarla performanslarının belirlenmesi. ISPEC Journal of Agricultural Sciences, 5(1):73-80.
  • Ercan, N., Okudur, E., Şensoy, F.A. 2012. Durgun su kültüründe yetiştirilen salatada (Lactuca sativa L.) iki farklı dikim aralığının karşılaştırılması. 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu, s:175-178.
  • Ghoneam, K.H., El Beshbeshy, T.R.A., Elsaka, M.S., El Shal, R.M. 2022. Studies on the fertilizer requirements of spinach plants growing in soilless cultivation. Journal of Soil Sciences and Agricultural Engineering, 13(6):171-176.
  • Hooks, T., Sun, L., Kong, Y., Masabni, J., Niu, G. 2022. Effect of nutrient solution cooling in summer and heating in winter on the performance of baby leafy vegetables in deep-water hydroponic systems. Horticulturae, 8(8):749.
  • Islam, M.M., Akther, S.M., Sujon, S.A., Karim, M.A., Rahman, M.K. 2020. Effects of vermicompost and PK on growth and protein content of spinach (Spinacia oleracia L.). Bangladesh Journal of Botany, 49(1):141-146.
  • Kaçmaz, S. 2021. Su kültüründe ıspanak yetiştiriciliğinde mineral gübre kullanımının biyo-gübrelerle azaltılması (Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Adana, 80 s.
  • Kalkan, P. 2019. Topraksız tarımda farklı katı ortamların ıspanak yetiştiriciliği üzerine etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı, 52s.
  • Kovacs, A.B., Kremper, R., Kincses, I., Leviczky, Á. 2016. Influences of different organic fertilizers on nutrients of humic sandy soil and on the growth of spinach (Spinacia oleracea L.). Acta Agraria Debreceniensis, (70):23-28.
  • Lenzi, A., Baldi, A., Tesi, R. 2011. Growing spinach in a floating system with different volumes of aerated or non-aerated nutrient solution. Advances in Horticultural Science, pp:21-25.
  • Nguyen, T., Tran, T., Nguyen, Q. 2019. Effects of light intensity on the growth, photosynthesis and leaf microstructure of hydroponic cultivated spinach (Spinacia oleracea L.) under a combination of red and blue LEDs in house. Int. J. Agric. Tech. 15(1):75-90.
  • Okudur E., Ercan N. 2016. Farklı gübre uygulamalarının durgun su kültüründe yetiştirilen marullarda verim ve kaliteye etkileri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi TARGİD, 69-78.
  • Okudur, E. 2016. Durgun su kültüründe yetiştirilen marulda ozon uygulamasının solüsyonun besin kompozisyonu ile bitkinin verim ve kalitesi üzerine etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 69s.
  • Okudur, E., Ercan, N. 2016. Farklı gübre uygulamalarının durgun su kültüründe yetiştirilen marullarda verim ve kaliteye etkileri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5:69-78.
  • Okudur, E. 2018. Durgun su kültüründe yetiştirilen marulda üç farklı şekilde verilen gübrelemenin verim ve kaliteye etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1:394-399.
  • Oztekin, G.B., Uludağ, T., Tüzel, Y. 2018. Growing spinach (Spinacia oleracea L.) in a floating system with different concentrations of nutrient solution. Appl. Ecol. Environ. Res. 16:3333-3350.
  • Özgür, M., Şeniz, V., Demirel, F., Tokatlı N. 1995. Ispanakta ekim sıklığının verim üzerine etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1):11-19.
  • Sakamoto, M., Suzuki, T. 2020. Effect of nutrient solution concentration on the growth of hydroponic sweet potato. Agronomy 10(11):1708.
  • Savvas, D., Gianquinto, G., Tuzel, Y., Gruda, N. 2013. 12. Soilless culture. Good Agricultural Practices for Greenhouse Vegetable Crops, 303.
  • Savvas, D., Gruda, N. 2018. Application of soilless culture technologies in the modern greenhouse industry-a review. Eur. J. Hortic. Sci. 83(5):280-293.
  • Spehia, R.S., Devi, M., Singh, J., Sharma, S., Negi, A., Singh, S., Sharma, J.C. 2018. Lettuce growth and yield in hoagland solution with an organic concoction. International Journal of Vegetable Science, 24(6):557-566.
  • Tidke, S. 2017. Comparative cultivation and biochemical analysis of Spinacia oleraceae grown in aquaponics, hydroponics and field conditions. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 6:1007-1013.
  • Toksoy, E. 2019. Ispanakta vermikompost (solucan gübresi) ve karaizopot (Porcellio laevis) gübresi uygulamalarının bitki gelişimi ve besin içerikleri üzerine etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Tekirdağ, 134s.
  • Türkkan, Ö.Y., Kibar, B. 2022. Effects of different organic fertilizers on plant growth, yield, quality properties and element contents in spinach. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 8(2):208-222.
  • Uludağ, T., Öztekin, G.B., Tüzel, Y. 2017. Farklı besin solüsyonu konsantrasyonlarının yüzen su kültüründe yetiştirilen kuzukulağının verim ve kalitesi üzerine etkileri. Akademia Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, 62-77.
  • Von Rosen, G. 2022. Effects of temperature on germination and juvenile growth in spinach (Spinacia oleracea L.) (Master thesis in Biology). Swedish University of Agricultural Sciences, SLU, 48p.
  • Xu, C., Mou, B. 2016. Responses of spinach to salinity and nutrient deficiency in growth, physiology, and nutritional value. Journal of the American Society for Horticultural Science, 141(1):12-21.
  • Yavaş, Ö. 2017. Flow sitometri ile bazı ıspanak aksesyonlarının çekirdek DNA içeriklerinin belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 51s.
There are 33 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Esra Okudur

Zeynep Kaçar

Publication Date December 19, 2022
Submission Date January 1, 2022
Acceptance Date January 31, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 51 Issue: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu

Cite

APA Okudur, E., & Kaçar, Z. (2022). Yüzen Su Kültüründe Ispanak (Spinacia oleracea L.) Üretiminde İki Farklı Besin Solüsyonu Uygulamasının Etkileri. Bahçe, 51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu), 347-352.
AMA Okudur E, Kaçar Z. Yüzen Su Kültüründe Ispanak (Spinacia oleracea L.) Üretiminde İki Farklı Besin Solüsyonu Uygulamasının Etkileri. Bahçe. December 2022;51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu):347-352.
Chicago Okudur, Esra, and Zeynep Kaçar. “Yüzen Su Kültüründe Ispanak (Spinacia Oleracea L.) Üretiminde İki Farklı Besin Solüsyonu Uygulamasının Etkileri”. Bahçe 51, no. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu (December 2022): 347-52.
EndNote Okudur E, Kaçar Z (December 1, 2022) Yüzen Su Kültüründe Ispanak (Spinacia oleracea L.) Üretiminde İki Farklı Besin Solüsyonu Uygulamasının Etkileri. Bahçe 51 (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu 347–352.
IEEE E. Okudur and Z. Kaçar, “Yüzen Su Kültüründe Ispanak (Spinacia oleracea L.) Üretiminde İki Farklı Besin Solüsyonu Uygulamasının Etkileri”, Bahçe, vol. 51, no. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, pp. 347–352, 2022.
ISNAD Okudur, Esra - Kaçar, Zeynep. “Yüzen Su Kültüründe Ispanak (Spinacia Oleracea L.) Üretiminde İki Farklı Besin Solüsyonu Uygulamasının Etkileri”. Bahçe 51/(Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu (December2022), 347-352.
JAMA Okudur E, Kaçar Z. Yüzen Su Kültüründe Ispanak (Spinacia oleracea L.) Üretiminde İki Farklı Besin Solüsyonu Uygulamasının Etkileri. Bahçe. 2022;51:347–352.
MLA Okudur, Esra and Zeynep Kaçar. “Yüzen Su Kültüründe Ispanak (Spinacia Oleracea L.) Üretiminde İki Farklı Besin Solüsyonu Uygulamasının Etkileri”. Bahçe, vol. 51, no. (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, 2022, pp. 347-52.
Vancouver Okudur E, Kaçar Z. Yüzen Su Kültüründe Ispanak (Spinacia oleracea L.) Üretiminde İki Farklı Besin Solüsyonu Uygulamasının Etkileri. Bahçe. 2022;51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu):347-52.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram