Research Article

Altay Suroy Recepoğlu ve Mağcan Cumabayev’in “Türkistan” Şiirlerinde Bellek Mekânları

Volume: 6 Number: 1 January 31, 2024
EN TR

Altay Suroy Recepoğlu ve Mağcan Cumabayev’in “Türkistan” Şiirlerinde Bellek Mekânları

Abstract

Balkanlardan Kazak ve Kırgız bozkırlarına kadar uzanan Türkistan coğrafyasını ve bu coğrafyanın bellek mekânlarını şiirinde işleyen Altay, Mağcan Cumabayev’in Türkistan şiirindeki Aral ve Balkaş göllerini şiirine almıştır. Siri Derya ve Amu Derya’nın yer aldığı Maveraünnehir, Altay’ın şiirinde sihirli ve ürperticidir. Cumabayev ise bu iki mübarek suyun kenarında, atalarının kutsal mezarlarını bulmanın heyecanıyla yaşamaktadır. Her iki şair de Türk’ün kutsal dağlarından bahseder. Altay, Hisar Dağları, Pamir ve Tanrı Dağları’nı şiirine almıştır. Cumabayev’de dağlar daha da ağırlık kazanmıştır. Pamir Dağları’ndan, Alay, Tyen-Şan, Tanrı ve kutsal Kızılkurt Dağı’ndan bahsetmiş, Kutsal Kızılkurt Dağı olmasaydı, Nuh’un Gemisi’nin kurtulamayacağını belirterek, insanlığın kaderini, Türkistan’ın bu kutsal dağına bağlamıştır. Her iki şair de Türkistan coğrafyasındaki çöl ve bozkırlara şiirlerinde yer vermiştir. Altay, Kızıl Kum ve Kara Kum çöllüklerini, Cumabayev ise, Turan’ın uçsuz bucaksız çöllerini dile getirmiştir. Cumabayev’de bu uçsuz bucaksız çöller, rüzgâr esmeyen, ıssız, sapsarı ve kumsar çöllerdir ve mezarlığı andırırlar. Altay ise bu çölleri, göklerin indirilmek istendiği mekânlar olarak telakki etmiştir. Balkaş’ı bağrına basan Tarbagatay bozkırlarından bahseden Cumabayev’in yanında, Kırgız bozkırlarından bahisle şiirini sonlandıran bir şair bulunmaktadır. Çalışmada, iki Türkistan şiirindeki bellek mekânlarından yola çıkılarak, şairlerin millî duyuşları ve Balkanlardan Kazak ve Kırgız bozkırlarına kadar uzanan Türkistan coğrafyasının bellek mekânları, her iki şiirde kullanılan bağlamsal anlamlar değerlendirilecektir.

Keywords

References

  1. Anderson, B. (2009). Hayali Cemaatler Milliyetçiliğin Kökenleri ve Yayılması. (İskender Savaşır, Çev.). İstanbul: Metis.
  2. Bakhtin, M. (2001). Karnavaldan Romana Edebiyat Teorisinden Dil Felsefesine Seçme Yazılar (Sibel Irzık, Çev.). İstanbul: Ayrıntı.
  3. Engüllü, S. F. H., Canım R. (2013). Kıbrıs ve Balkanlarda Türk Şiiri. Eskişehir: Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı.
  4. Halbwachs, M. (2018). Kolektif Bellek. (Zuhal Karagöz, Çev.). İstanbul: Pinhan Yayıncılık.
  5. Karakuş, E. (2023). K. Makedonya ve Kosova Türk Şiirinde Türkistan ve Türk Dünyası. Türkoloji, (114), 57-89.
  6. Kınacı Baran, C. (2021). Kazakistan’da Sovyet Devrinden Bağımsızlık Dönemine Değişen Kazak Edebiyatı. Türkoloji, (106), 30-43.
  7. Kişmir, A. (2021). Türkiye’de Hindistan Çalışmaları-I, Hafıza Mekânı Olarak Tac Mahal. (Dündar, M; Kayalı, Y. [Ed.ler]). Ankara Üniversitesi.
  8. Mutlu, H. K. (2017). Mağjan Jumabayev ve Türkistan Şiiri. Uluslararası Türk Lehçe Araştırmaları Dergisi, 1(2). 56-66.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Turkish Language and Literature (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 31, 2024

Submission Date

July 26, 2023

Acceptance Date

November 22, 2023

Published in Issue

Year 2024 Volume: 6 Number: 1

APA
Akın, C. (2024). Altay Suroy Recepoğlu ve Mağcan Cumabayev’in “Türkistan” Şiirlerinde Bellek Mekânları. Balkanlarda Türk Dili Ve Edebiyatı Araştırmaları, 6(1), 19-30. https://doi.org/10.47139/balted.1332886
AMA
1.Akın C. Altay Suroy Recepoğlu ve Mağcan Cumabayev’in “Türkistan” Şiirlerinde Bellek Mekânları. BALTED. 2024;6(1):19-30. doi:10.47139/balted.1332886
Chicago
Akın, Cüneyt. 2024. “Altay Suroy Recepoğlu Ve Mağcan Cumabayev’in ‘Türkistan’ Şiirlerinde Bellek Mekânları”. Balkanlarda Türk Dili Ve Edebiyatı Araştırmaları 6 (1): 19-30. https://doi.org/10.47139/balted.1332886.
EndNote
Akın C (January 1, 2024) Altay Suroy Recepoğlu ve Mağcan Cumabayev’in “Türkistan” Şiirlerinde Bellek Mekânları. Balkanlarda Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları 6 1 19–30.
IEEE
[1]C. Akın, “Altay Suroy Recepoğlu ve Mağcan Cumabayev’in ‘Türkistan’ Şiirlerinde Bellek Mekânları”, BALTED, vol. 6, no. 1, pp. 19–30, Jan. 2024, doi: 10.47139/balted.1332886.
ISNAD
Akın, Cüneyt. “Altay Suroy Recepoğlu Ve Mağcan Cumabayev’in ‘Türkistan’ Şiirlerinde Bellek Mekânları”. Balkanlarda Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları 6/1 (January 1, 2024): 19-30. https://doi.org/10.47139/balted.1332886.
JAMA
1.Akın C. Altay Suroy Recepoğlu ve Mağcan Cumabayev’in “Türkistan” Şiirlerinde Bellek Mekânları. BALTED. 2024;6:19–30.
MLA
Akın, Cüneyt. “Altay Suroy Recepoğlu Ve Mağcan Cumabayev’in ‘Türkistan’ Şiirlerinde Bellek Mekânları”. Balkanlarda Türk Dili Ve Edebiyatı Araştırmaları, vol. 6, no. 1, Jan. 2024, pp. 19-30, doi:10.47139/balted.1332886.
Vancouver
1.Cüneyt Akın. Altay Suroy Recepoğlu ve Mağcan Cumabayev’in “Türkistan” Şiirlerinde Bellek Mekânları. BALTED. 2024 Jan. 1;6(1):19-30. doi:10.47139/balted.1332886