TR
EN
Milletlerarası Özel Hukukta Çok Vatandaşlık ve Mavi Kartlı Yabancılar
Abstract
Türk vatandaşlık hukukunda çok vatandaşlığa imkân tanınmıştır. Ayrıca, çifte vatandaşlık kurumunu kabul etmeyen devletlerin vatandaşlığına geçerek Türk vatandaşlığından çıkmak durumunda kalan kişiler açısından Türk Vatandaşlığı Kanunu m. 28 ile “mavi kartlı yabancılar” olarak bilinen ayrıcalıklı bir yabancı statüsü oluşturulmuştur. Uygulanacak hukukun vatandaşlık esasına göre tespit edildiği hallerde ilgilinin birden fazla vatandaşlığı mevcutsayetkili hukukun nasıl tayin edileceği problem teşkil edebilmektedir. 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun m. 4, çok vatandaşlık durumunda milli hukukun tayinini düzenler. Ancak bu hükmün özellikle aile ve miras hukuku uyuşmazlıklarında nasıl yorumlanacağı kimi tartışmaları beraberinde getirmektedir. Öte yandan, başta teminata ilişkin muafiyetler ve Türk mahkemelerinin kişi hallerine ilişkin davalarda milletlerarası yetkisi olmak üzere çok vatandaşlık usul hukukuna ilişkin olarak da tartışmalı konuları gündeme getirir. Mavi kartlılar açısından ise imtiyazlı durumları dolayısıyla belli istisnalar hariç olmak üzere haklar ve imtiyazlardan Türk vatandaşları gibi yararlanacağına ilişkin düzenleme sebebiyle uygulamada farklı kuralların dikkate alınmasına neden olabilmektedir. Bu kapsamda başta yabancılık unsurunun tespiti olmak üzere, mavi kartlıların mirasçılık belgesi temini ve yabancı idari kararların tanınması bağlamında nüfus kütüğündeki işlemleri milletlerarası özel hukuk bakımından özellik taşır. Bu çalışmada hem çok vatandaşlığa hem de mavi kartlı yabancılara ilişkin milletlerarası özel hukuk bakımından özellik arz eden tartışmalı hususlar incelenmiştir.
Keywords
References
- Albayrak Ceylan, Nazlı, “Mavi Kart Sahibi Olanların Kişi Hallerine İlişkin Davalarda MÖHUK m. 41’in Uygulama Alanı Hakkında Yargıtay 20. Hukuk Dairesinin 27.7.2020 Tarihli Kararının İncelemesi”, Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Y. 2022, C. 10, S. 2, s. 563-583.
- Ataman-Figanmeşe, İnci, “Çifte Vatandaşlık Halinde MÖHUK’un 4. Maddesinin b ve c bentlerinin Uygulama Alanı”, Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Özel Hukuk Bülteni, Y. 1999-2000, C. 19-20, s. 95-114.
- Ayhan İzmirli, Lale, “Nüfus Hizmetleri Kanunu Madde 27/A Çerçevesinde Yabancı Ülkelerde Verilen Boşanma Kararlarının İdari Yoldan Tanınması”, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Y. 2019, C. 22, S. 4, s. 67-100.
- Bayraktaroğlu Özçelik, Gülüm, “Kanunlar İhtilafı Hukukunda Olumlu Vatandaşlık İhtilaflarının Çözümü ve MÖHUK m. 4 (1) (b) ve (c) Hükümlerinin Değerlendirilmesi”, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Y. 2015, C. 19, S. 1, s. 111-150.
- Can, Hacı/Tuna, Ekin, Mavi Kartlı Yabancılar, 1. B., Ankara 2018.
- Canpolat, M. Derya,“Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu Ve Almanya’daki Türk Diasporası”, (Göç Araştırmaları Vakfı Y.2004 S.1, s. 1-11).
- Çalışkan, Zeynep, Milletlerarası Usul Hukukunda Teminat, 1. B., İstanbul 2013.
- Çelikel, Aysel/Erdem, Bahattin Bahadır, Milletlerarası Özel Hukuk, 17. B., İstanbul 2021.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Law in Context (Other)
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
March 4, 2025
Submission Date
December 12, 2024
Acceptance Date
January 14, 2025
Published in Issue
Year 2025 Volume: 11 Number: 1
APA
Tarman, Z. D. (2025). Milletlerarası Özel Hukukta Çok Vatandaşlık ve Mavi Kartlı Yabancılar. Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 11(1), 21-48. https://izlik.org/JA73PN63DX
AMA
1.Tarman ZD. Milletlerarası Özel Hukukta Çok Vatandaşlık ve Mavi Kartlı Yabancılar. Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2025;11(1):21-48. https://izlik.org/JA73PN63DX
Chicago
Tarman, Zeynep Derya. 2025. “Milletlerarası Özel Hukukta Çok Vatandaşlık Ve Mavi Kartlı Yabancılar”. Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 11 (1): 21-48. https://izlik.org/JA73PN63DX.
EndNote
Tarman ZD (March 1, 2025) Milletlerarası Özel Hukukta Çok Vatandaşlık ve Mavi Kartlı Yabancılar. Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 11 1 21–48.
IEEE
[1]Z. D. Tarman, “Milletlerarası Özel Hukukta Çok Vatandaşlık ve Mavi Kartlı Yabancılar”, Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol. 11, no. 1, pp. 21–48, Mar. 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA73PN63DX
ISNAD
Tarman, Zeynep Derya. “Milletlerarası Özel Hukukta Çok Vatandaşlık Ve Mavi Kartlı Yabancılar”. Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 11/1 (March 1, 2025): 21-48. https://izlik.org/JA73PN63DX.
JAMA
1.Tarman ZD. Milletlerarası Özel Hukukta Çok Vatandaşlık ve Mavi Kartlı Yabancılar. Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2025;11:21–48.
MLA
Tarman, Zeynep Derya. “Milletlerarası Özel Hukukta Çok Vatandaşlık Ve Mavi Kartlı Yabancılar”. Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol. 11, no. 1, Mar. 2025, pp. 21-48, https://izlik.org/JA73PN63DX.
Vancouver
1.Zeynep Derya Tarman. Milletlerarası Özel Hukukta Çok Vatandaşlık ve Mavi Kartlı Yabancılar. Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi [Internet]. 2025 Mar. 1;11(1):21-48. Available from: https://izlik.org/JA73PN63DX