Wild edible
mushrooms can be eaten for health and play an important role in maintaining a
healthy life by creating synergy due to the various bioactive components it
contains. However, many species that may contain bioactive compounds have not
been investigated.
The purpose of
this study was to investigate the antioxidant capacity of wild mushroom species
which are grown in Tokat region with names Leatiporus sulpherus, Ramaria
sp., Cantharellus aerruginascens, Verpa conica, Verpa bohamica, Tricholoma
terreum, Agaricus sp., Helvella elastica in vitro. In addition, total
phenolic compound and vitamin E levels were analyzed in mushroom samples. In
order to determine the antioxidant capacity of mushroom samples, free radical
scavenging activity (DPPH), reducing power activity and ABTS•+ [2,2´-Azino-bis
(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)] cation radical scavenging activity
analyzes were performed.
The results were
compared with concentrations of Butylated hydroxy toluene (BHT), Butylated
hydroxy anisole (BHA) and α-tocopherol. Consequently, the mushroom species with
the highest radical removal activity are Ramaria sp., V. bohamica
and H. elastica, respectively. The highest value of vitamin E, was found
in Agaricus sp. (1444.1 mg/kg), C. aerruginascens (1370.8 mg/kg) and
Ramaria sp. (1204.2 mg/kg) respectively.
The highest amount of total phenolic contains was found to be in the
Ramaria sp. (6.57 g/kg). These results may encourage further studies to
assess nutritional and medicinal properties of selected mushroom species.
Yabani yenilebilir
mantarlar sağlık için yenebilir ve içerdiği çeşitli biyoaktif bileşenler
nedeniyle sinerji yaratarak sağlıklı bir yaşam sürdürmede önemli bir rol
oynayabilir. Bununla birlikte, biyoaktif bileşikler içerebilen birçok tür
araştırılmamıştır.
Bu çalışmanın
amacı Tokat bölgesinde yetişen Leatiporus
sulpherus, Ramaria sp., Cantharellus aerruginascens, Verpa conica, Verpa
bohamica, Tricholoma terreum, Agaricus sp., Helvella elastica isimli doğal
mantar türlerinin antioksidan kapasitesini araştırmaktır. Ayrıca, mantar
örneklerinde total fenolik bileşik ve E vitamini seviyeleri analiz edilmiştir.
Mantar örneklerinin antioksidan kapasitesini belirlemek için serbest radikal giderme
aktivitesi (DPPH), indirme gücü tayini, ABTS • + [2,2´-Azino-bis
(3-etilbenzotiyazolin-6-sülfonik asit)] katyon radikali giderme aktivite testleri
yapılmıştır.
Sonuçlar standart olarak
kullanılan Bütillenmiş hidroksi toluen (BHT), Bütillenmiş hidroksi anisol (BHA)
ve α-tokoferol konsantrasyonları ile karşılaştırıldı. Radikal giderme
aktivitesi en yüksek olan mantar türlerinin sırasıyla Ramaria sp., V. bohamica ve H. elastica olduğu, E vitamini yüksek
olan mantar türlerinin ise Agaricus sp.
(1444.1 mg/kg), C. aerruginascens (1370.8
mg/kg) ve Ramaria sp. (1204.2 mg/kg)
olduğu belirlendi. Total fenolik bileşik miktarının en yüksek olduğu türün Ramaria sp. (6.57 g/kg) olduğu tespit
edildi. Sonuç olarak bu çalışma, seçilen mantar türlerinin beslenme ve tıbbi
özelliklerini değerlendirmek için daha fazla çalışmaya teşvik edebilir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Clinical Chemistry |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 1 Issue: 1 |
Bütünleyici ve Anadolu Tıbbı Dergisi
Journal of Integrative and Anatolian Medicine