Simbiyotik gıdalar hem prebiyotik lifler hem de probiyotikler içerir. Anne sütü ve bal doğal olarak simbiyotik besinlerdir. Ayrıca bazı fermantasyon işlemleriyle üretilen fermente gıdalar da aynı özelliklere sahiptir. Fermente gıdalar işlenmiş gıdalara göre değişiklik gösterir; tahıllar, sebzeler, baklagiller, süt ve et ürünleri fermente edilerek bu gıdaların geleneksel korunma ve dayanıklılıkları artırılırken, bu gıdalardaki probiyotik özellikler ve fonksiyonel bileşenler daha kullanışlı hale getirilmektedir. Yaygın olarak kullanılan fermente gıdalar tarhana, boza, şıra, şalgam, turşu, tofu, yoğurt, kefir, kımız, sucuktur. Fermente gıdaların içerdiği probiyotikler sayesinde antioksidan, antikanser, antimikrobiyal, antiaterosklerotik etkiler gibi vücut için birçok faydalı etki sağlar. Sonuç olarak simbiyotik besinlerin kullanımı insanlar için birçok avantaj sağlamaktadır.
Bu derlemede simbiyotik gıdaların çeşitleri, içerikleri ve faydalarının tartışılması amaçlanmıştır.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Anabilim Dalı, Doktora Programı
Symbiotic foods contain both prebiotic fibers and probiotics. Breast milk and honey are naturally symbiotic foods. In addition, fermented foods produced by some fermentation processes have the same characteristics. Fermented foods vary according to the processed food, such as; cereals, vegetables, legumes, milk and meat products can be fermented and thus, increasing the traditional preservation and durability of these foods, while probiotic properties and functional components in these foods are made more usable. The commonly used fermented foods are tarhana, boza, must, turnip, pickles, tofu, yogurt, kefir, kumiss, sausage. Thanks to probiotics contain of the fermented foods provide many beneficial effects for the body such as antioxidant, anticancer, antimicrobial, antiatherosclerotic effects. As a result, the use of symbiotic foods provides many advantages for humans.
In this review, it is aimed to discuss the types, contents and benefits of symbiotic foods.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | April 29, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 3 Issue: 2 |
Bütünleyici ve Anadolu Tıbbı Dergisi
Journal of Integrative and Anatolian Medicine