Rosaceae ailesinin bir üyesi olan Rubus cinsi, hem gıda hem de tıbbi kullanımları olan önemli türleri içerir. Bu derleme, Rubus türlerinde bulunan ana kimyasalların anti-inflamatuar, anti-kanser, antioksidan ve antibakteriyel özelliklerine vurgu yaparak, bu türlerin biyolojik aktivitesini, kimyasal bileşimini ve doğal biyoaktif kaynaklar olarak değerlerini daha iyi anlamak için son çalışmaların sonuçlarını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma ayrıca Rubus bazlı biyoaktif bileşiklerin klinik uygulamalarını geliştirebilecek araştırmalar için bir rehber olma niteliğini amaçlamaktadır. Bu amaçla NCBI, MDPI, ScienceDirect, Google Scholar, MEDLINE ve Springer Nature Link veri tabanlarında Rubus türleri üzerinde yapılan fitokimyasal ve biyolojik aktivite çalışmalarını içeren güncel makaleler taranmıştır. Sonuçlar, Rubus türlerinin farklı kimyasal gruplara ait bileşikler (fenolik asitler, tanenler, flavonoidler, antosiyaninler, vb.) açısından zengin olduğunu ve bu türlerin ekstraktlarının ve/veya sekonder metabolitlerinin antioksidan, antimikrobiyal, anti-inflamatuar ve antikanser etkiler gibi önemli biyolojik aktivitelere sahip olduğunu göstermiştir.
The genus Rubus, a member of the Rosaceae family, includes important species with both food and medicinal uses. With an emphasis on the anti-inflammatory, anti-cancer, antioxidant, and antibacterial properties of the main chemicals present in Rubus species, this review aims to synthesize the results of recent studies in order to better understand the biological activity and chemical composition of these species and their value as natural bioactive resources. This work also seeks to identify future directions for research that could enhance the clinical applications of Rubus-based bioactive compounds. For this purpose, NCBI, MDPI, ScienceDirect, Google Scholar, MEDLINE and Springer Nature Link databases were searched for recent articles on phytochemical and biological activity studies on Rubus species. The results showed that Rubus species are rich in compounds belonging to different chemical groups (phenolic acids, tannins, flavonoids, anthocyanins, etc.) and extracts and/or secondary metabolites of these species have important biological activities such as antioxidant, antimicrobial, anti-inflammatory, and anticancer effects.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Traditional, Complementary and Integrative Medicine (Other) |
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Early Pub Date | March 8, 2025 |
Publication Date | |
Submission Date | January 13, 2025 |
Acceptance Date | January 15, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 6 Issue: 1 |
◆◆◆
◆◆◆