TR
EN
Vaka Analizi: Orman Yangınlarının Daha İyi Yönetimi için DiCoMa (Afet Yönetimi Platformu) Sisteminin Kullanımı
Abstract
Dicoma, Avrupa Birliği ITEA2 çerçeve programı tarafından desteklenen aynı adlı projenin sonuç ürünü olarak ortaya çıkmış, afet durumlarının yönetilmesi, afet etkilerini azaltma ve afet sırasında iletişimin hızlı ve etkin bir şekilde sağlanması için geliştirilmiş olan bir dizi yazılım aracından oluşmaktadır. Dicoma içinde sosyal media verilerinin analizi, sensör verileri üzerinde karmaşık olay işleme teknikleri kullanarak orman yangınlarının tespiti, coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanarak yangın durmunun güncel halinin görselleştirilmesi ve simulasyonların yapılması, karar alma için coğrafi haritaların kullanımı amacıyla gerçekleştirilmiş yazılımlar yer almaktadır.
Son yıllarda dünyanın farklı yerlerinde çok sayıda afet görülmüş ve afet yönetimin
önemi bir kez daha açık bir şekilde görülmüştür. Orman yangınları bu afetlerin önemli
bir kısmını oluşturmaktadır. Yangınlar hem doğla çevre için hem de insanlar için çok
ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Türkiye’ni yüçölçümünün 20,749 milyon hektar
kadarı ormanlardan oluşmaktadır ve kıyı alanlarda orman yangınları sıklıkla
görülmektedir. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre İstanbul, orman yangını
riskinin yüksek olduğu bölgelerden biri olarak sınıflandırılmaktadır. Afetler tek başına
bir kurum tarafından yapılacak müdahalelerden çok birden fazla kurumun birlikte
hareket etmesini gerektirmektedir. Bu çalışmamızın amacı İstanbul’un afet durumlarına
karşı dayanıklılığını ve hazırlıklılığını irdelemek amacıyla farazi bir orman yangını
senaryosu oluşturulmuş, Dicoma araçlarının bu senaryoda nasıl etkin bir şekilde
kullanılarak afet müdahalesini kolaylaştırdığını ve yönetime destek verdiğini
göstereceğiz.
Keywords
References
- [1]. Ay N., Ay Z. (2011), Aircraft and helicopter usages in forest fires in Turkey, Proceedings, 34th International Symposium on Remote Sensing of Environment, ISPR (International Society for Photogrammetry and Remote Sensing), Sydney, Australia, 10-15 April 2011 (2011).
- [2]. Republic of Turkey General Directorate of Forestry, Forest Fires in Turkey, http://www.ogm.gov.tr/lang/en/Documents/Forest%20Fires.pdf (19.1.2015)
- [3]. Turkey General Directorate of Forestry, “Forest Atlas”, http://www.ogm.gov.tr/lang/en/Documents/Forest%20Atlas.pdf (19.1.2015)
- [4]. Douglas P. (2003), Disaster preparedness: A social-cognitive perspective, Disaster Prevention and Management, 12, 210-216.
- [5]. Rose, A. (2004) "Defining and measuring economic resilience to disasters." Disaster Prevention and Management, 13, 307-314.
- [6]. O'Donnell, James; Corry, Edward; Hasan, Souleiman; et al. (2013), “Building performance optimization using cross-domain scenario modeling, linked data, and complex event processing”, Building and Environment, 62, 102-111.
- [7]. Cugola, Gianpaolo; Margara, Alessandro; Matteucci, Matteo; et al. (2015), “Introducing uncertainty in complex event processing: model, implementation, and validation”, Computing, 97(2), 103-144.
- [8]. Terroso-Saenz, Fernando; Valdes-Vela, Mercedes; Campuzano, Francisco; et al. (2015), “A complex event processing approach to perceive the vehicular context”, Information Fusion 21(SI), 187-209.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
June 1, 2015
Submission Date
June 1, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015 Volume: 17 Number: 1
APA
Erdoğan, E., & Mengüşoğlu, E. (2015). Vaka Analizi: Orman Yangınlarının Daha İyi Yönetimi için DiCoMa (Afet Yönetimi Platformu) Sisteminin Kullanımı. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 17(1), 38-52. https://izlik.org/JA75GM52PK
AMA
1.Erdoğan E, Mengüşoğlu E. Vaka Analizi: Orman Yangınlarının Daha İyi Yönetimi için DiCoMa (Afet Yönetimi Platformu) Sisteminin Kullanımı. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2015;17(1):38-52. https://izlik.org/JA75GM52PK
Chicago
Erdoğan, Eralp, and Erhan Mengüşoğlu. 2015. “Vaka Analizi: Orman Yangınlarının Daha İyi Yönetimi Için DiCoMa (Afet Yönetimi Platformu) Sisteminin Kullanımı”. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17 (1): 38-52. https://izlik.org/JA75GM52PK.
EndNote
Erdoğan E, Mengüşoğlu E (June 1, 2015) Vaka Analizi: Orman Yangınlarının Daha İyi Yönetimi için DiCoMa (Afet Yönetimi Platformu) Sisteminin Kullanımı. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17 1 38–52.
IEEE
[1]E. Erdoğan and E. Mengüşoğlu, “Vaka Analizi: Orman Yangınlarının Daha İyi Yönetimi için DiCoMa (Afet Yönetimi Platformu) Sisteminin Kullanımı”, Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 17, no. 1, pp. 38–52, June 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA75GM52PK
ISNAD
Erdoğan, Eralp - Mengüşoğlu, Erhan. “Vaka Analizi: Orman Yangınlarının Daha İyi Yönetimi Için DiCoMa (Afet Yönetimi Platformu) Sisteminin Kullanımı”. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17/1 (June 1, 2015): 38-52. https://izlik.org/JA75GM52PK.
JAMA
1.Erdoğan E, Mengüşoğlu E. Vaka Analizi: Orman Yangınlarının Daha İyi Yönetimi için DiCoMa (Afet Yönetimi Platformu) Sisteminin Kullanımı. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2015;17:38–52.
MLA
Erdoğan, Eralp, and Erhan Mengüşoğlu. “Vaka Analizi: Orman Yangınlarının Daha İyi Yönetimi Için DiCoMa (Afet Yönetimi Platformu) Sisteminin Kullanımı”. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 17, no. 1, June 2015, pp. 38-52, https://izlik.org/JA75GM52PK.
Vancouver
1.Eralp Erdoğan, Erhan Mengüşoğlu. Vaka Analizi: Orman Yangınlarının Daha İyi Yönetimi için DiCoMa (Afet Yönetimi Platformu) Sisteminin Kullanımı. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2015 Jun. 1;17(1):38-52. Available from: https://izlik.org/JA75GM52PK