Research Article

Gıdalarda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılan sodyum benzoat ve potasyum sorbat karışımının genotoksik potansiyelinin mikronukleus testi ile belirlenmesi

Volume: 20 Number: 2 December 1, 2018
TR EN

Gıdalarda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılan sodyum benzoat ve potasyum sorbat karışımının genotoksik potansiyelinin mikronukleus testi ile belirlenmesi

Abstract

Sodyum benzoat (SB) ve potasyum sorbat (PS), gıdalarda koruyucu katkı maddesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.  Bu çalışmada SB ve PS karışımının genotoksik potansiyeli insan lenfositlerinde mikronukleus (MN) testi ile değerlendirilmiştir.  SB+PS karışımının dokuz farklı kombinasyonu (12.5 SB+125 PS ile 50 SB+500 PS μg/mL aralığında) kültüre alınmış insan lenfositlerine 48 saat uygulanmıştır.  MN testi sonuçlarına göre; SB+PS karışımının uygulanan tüm konsantrasyonlarda mikronukleus frekansını kontrole kıyasla anlamlı düzeyde artırdığı belirlenmiştir.  Buna karşın, SB+PS karışımının çalışılan konsantrasyonlarda hücre siklusu belirteci olan nükleeer bölünme indeksini (NBİ) anlamlı düzeyde etkilemediği tespit edilmiştir.  Elde edilen sonuçlar, SB+PS karışımının in vitro koşullarda MN testi ile insan lenfositlerinde klastojenik ve/veya anöjenik etkileri olabileceğini göstermektedir.

Keywords

References

  1. Saldamlı, İ. and Uygun, Ü. Gıda Katkı Maddeleri., Saldamlı, İ. (Editör). Gıda Kimyası, Dördüncü Baskı. Ankara. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 625-668, (2014).
  2. Altuğ, T., Gıda Katkı Maddeleri., T. Altuğ (Editör). Gıda katkı maddeleri, Üçüncü Baskı. İzmir. Kan Yılmaz Matbaacılık, 1-16, (2009).
  3. Shariati, M., Matin, S., Ghanei, M., Kalani, N., Nitrate, sorbate and benzoate a jusification for the conflicting results of epidemiological studies of cancer in nutrition, Journal of Fundamental and Applied Sciences, 8, 3S, 2273-2285, (2016).
  4. Türk Gıda Kodeksi, Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, T.C. Resmi Gazete, Sayı: 28157, (2011).
  5. Türk Gıda Kodeksi, Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, T.C. Resmi Gazete, Sayı: 28693, (2013).
  6. Ova, G., Koruyucular., T. Altuğ (Editör), Gıda katkı maddeleri, Üçüncü Baskı. İzmir. Kan Yılmaz Matbaacılık, 105-156, (2009).
  7. FDA U. GRAS (Generally Recognized As Safe) food ingredients: Benzoic acid and sodium benzoate, Food and Drug Administration, Washington, DC, (1972).
  8. Lück E., Food applications of sorbic acid and its salts, Food Additives and Contaminants, 7, 5, 711-5, (1990).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 1, 2018

Submission Date

February 5, 2018

Acceptance Date

May 17, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 20 Number: 2

APA
Mamur, S., Ataseven, N., Ünal, F., & Yüzbaşıoğlu, D. (2018). Gıdalarda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılan sodyum benzoat ve potasyum sorbat karışımının genotoksik potansiyelinin mikronukleus testi ile belirlenmesi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 20(2), 235-245. https://doi.org/10.25092/baunfbed.428958
AMA
1.Mamur S, Ataseven N, Ünal F, Yüzbaşıoğlu D. Gıdalarda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılan sodyum benzoat ve potasyum sorbat karışımının genotoksik potansiyelinin mikronukleus testi ile belirlenmesi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2018;20(2):235-245. doi:10.25092/baunfbed.428958
Chicago
Mamur, Sevcan, Nazmiye Ataseven, Fatma Ünal, and Deniz Yüzbaşıoğlu. 2018. “Gıdalarda Koruyucu Katkı Maddesi Olarak Kullanılan Sodyum Benzoat Ve Potasyum Sorbat Karışımının Genotoksik Potansiyelinin Mikronukleus Testi Ile Belirlenmesi”. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 20 (2): 235-45. https://doi.org/10.25092/baunfbed.428958.
EndNote
Mamur S, Ataseven N, Ünal F, Yüzbaşıoğlu D (December 1, 2018) Gıdalarda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılan sodyum benzoat ve potasyum sorbat karışımının genotoksik potansiyelinin mikronukleus testi ile belirlenmesi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 20 2 235–245.
IEEE
[1]S. Mamur, N. Ataseven, F. Ünal, and D. Yüzbaşıoğlu, “Gıdalarda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılan sodyum benzoat ve potasyum sorbat karışımının genotoksik potansiyelinin mikronukleus testi ile belirlenmesi”, Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 20, no. 2, pp. 235–245, Dec. 2018, doi: 10.25092/baunfbed.428958.
ISNAD
Mamur, Sevcan - Ataseven, Nazmiye - Ünal, Fatma - Yüzbaşıoğlu, Deniz. “Gıdalarda Koruyucu Katkı Maddesi Olarak Kullanılan Sodyum Benzoat Ve Potasyum Sorbat Karışımının Genotoksik Potansiyelinin Mikronukleus Testi Ile Belirlenmesi”. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 20/2 (December 1, 2018): 235-245. https://doi.org/10.25092/baunfbed.428958.
JAMA
1.Mamur S, Ataseven N, Ünal F, Yüzbaşıoğlu D. Gıdalarda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılan sodyum benzoat ve potasyum sorbat karışımının genotoksik potansiyelinin mikronukleus testi ile belirlenmesi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2018;20:235–245.
MLA
Mamur, Sevcan, et al. “Gıdalarda Koruyucu Katkı Maddesi Olarak Kullanılan Sodyum Benzoat Ve Potasyum Sorbat Karışımının Genotoksik Potansiyelinin Mikronukleus Testi Ile Belirlenmesi”. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 20, no. 2, Dec. 2018, pp. 235-4, doi:10.25092/baunfbed.428958.
Vancouver
1.Sevcan Mamur, Nazmiye Ataseven, Fatma Ünal, Deniz Yüzbaşıoğlu. Gıdalarda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılan sodyum benzoat ve potasyum sorbat karışımının genotoksik potansiyelinin mikronukleus testi ile belirlenmesi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2018 Dec. 1;20(2):235-4. doi:10.25092/baunfbed.428958

Cited By