Bu çalışmada, T. polium' un kaynatma ve demleme örneklerinin fenolik bileşikleri ve antioksidan aktivitesi rapor edilmiştir. Fenolik içeriğin kantitatif miktarları LC-MS/MS ile belirlendi. Kaynatmada belirlenen ana bileşikler ve miktarları sırasıyla; fumarik asit, luteolin-7-O-glikozit, luteolin-5-O-glikozit ve pelargonin (sırasıyla 2060.1; 1167.0; 835.2; 829.9 mg / kg kuru herba) olarak bulundu. Demleme örneği için ise ana bileşikler ve miktarları; fumarik asit, luteolin-7-O-glikozit, pelargonin ve luteolin-5-O-glikozit (sırasıyla 1456.2; 431.1; 312.5; 278.4 mg /kg kuru herba) olarak belirlendi. Antioksidan aktiviteler üç yöntem esas alınarak belirlendi, bunlar: 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) serbest radikal süpürme kapasitesi, β-karoten linoleik asit ve kuprik (Cu2+) iyonu indirgeyici antioksidan kapasite (CUPRAC). Tüm analiz sonuçlarına göre, T. polium' un demleme ve kaynatma örnekleri iyi bir aktivite gösterdi.
Teucrium polium kaynatma demleme fenolik bileşik antioksidan aktivite
In present study, we report phenolic compounds and
antioxidant activity of decoction and infusion of T. polium. The quantitative
amounts of the phenolic contents were determined by LC-MS/MS. The main compounds and amounts were determined as follow
for decoction; fumaric acid, luteolin-7-O-glucoside, luteolin-5-O-glucoside,
and pelargonin (2060.1; 1167.0; 835.2; 829.9 mg/kg dried herba, respectively). For the infusion sample main compounds and amounts were
as follow; fumaric acid, luteolin-7-O-glucoside, pelargonin, and
luteolin-5-O-glucoside (1456.2; 431.1; 312.5; 278.4 mg/kg dried herba, respectively). The antioxidant activities were determined based on three methods:
2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging, β-carotene
linoleic acid assays and cupric (Cu2+) ion reducing power assay
(CUPRAC). For all
the activity assays, infusion and decoction samples of the T. polium showed
good activity.
Teucrium polium decoction infusion phenolic compound antioxidant activity
Bölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Temmuz 2018 |
Gönderilme Tarihi | 14 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 20 Sayı: 1 |