Sodyum benzoat (SB) ve potasyum sorbat (PS), gıdalarda koruyucu katkı
maddesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada SB ve PS karışımının genotoksik potansiyeli insan
lenfositlerinde mikronukleus (MN) testi ile değerlendirilmiştir. SB+PS karışımının dokuz farklı kombinasyonu (12.5
SB+125 PS ile 50 SB+500 PS μg/mL aralığında) kültüre alınmış insan
lenfositlerine 48 saat uygulanmıştır. MN testi sonuçlarına göre; SB+PS karışımının uygulanan tüm
konsantrasyonlarda mikronukleus frekansını kontrole kıyasla anlamlı düzeyde artırdığı
belirlenmiştir. Buna karşın, SB+PS karışımının çalışılan konsantrasyonlarda
hücre siklusu belirteci olan nükleeer bölünme indeksini (NBİ) anlamlı düzeyde
etkilemediği tespit edilmiştir. Elde
edilen sonuçlar, SB+PS karışımının in vitro koşullarda MN testi ile insan
lenfositlerinde klastojenik ve/veya anöjenik etkileri olabileceğini
göstermektedir.
Gıda koruyucusu sodyum benzoat potasyum sorbat insan lenfositleri mikronukleus nükleer bölünme indeksi
Sodium benzoate (SB) and potassium sorbate (PS) are widely used as preservative
additive in food. The present study
evaluates genotoxic potential of a mixture of SB and PS in cultured human lymphocytes by using micronucleus
(MN) test. To assess genotoxic effect, human lymphocytes were treated with nine different combinations of SB+PS (between 12.5 SB+125 PS
and 50 SB+500 PS μg/mL) for 48 h. MN test revealed that the mixture of SB+PS treatment significantly increased the MN frequency at all concentrations compared to vehicle
control. On the contrary, the mixture of
SB+PS did not significantly affect the nuclear division index (NDI) that is
cell cycle biomarker. The results
obtained show that the mixture of SB+PS probably induce clastogenic and/or aneugenic effects in human peripheral blood lymphocytes in
vitro by MN test.
Food preservative sodium benzoate potassium sorbate human lymphocytes micronucleus nuclear division index
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 5 Şubat 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 20 Sayı: 2 |