Research Article

Sistem Çağrı Dizileri Kullanarak Ana Bilgisayar Tabanlı Saldırı Tespit Sistemlerinin Geliştirilmesi

Number: Advanced Online Publication February 4, 2026
TR EN

Sistem Çağrı Dizileri Kullanarak Ana Bilgisayar Tabanlı Saldırı Tespit Sistemlerinin Geliştirilmesi

Abstract

Sistem çağrı dizilerine dayalı ana bilgisayar tabanlı saldırı tespit sistemleri, siber güvenlik alanında kritik bir araştırma konusu olmakla birlikte, bu dizilerin yüksek boyutluluğu ve sıralı yapısı, doğrudan işlenmelerini güçleştirmektedir. Bu çalışmada, sistem çağrı dizileri içeren UNM live LPR, MIT live LPR ve bu iki veri kümesinin birleşiminden oluşturulan UNM-MIT live LPR veri kümeleri üzerinde farklı ön işlem yöntemleri uygulanmaktadır. Bu ön işlem yöntemleri içerisinde, n-gram, çeşitli BoW ve özellik seçim yöntemleri yer almaktadır. Ön işlem sonucunda, her bir veri kümesinden türetilen BoW veri kümeleri elde edilmektedir. Daha sonra, seçilen özellikleri içeren BoW veri kümeleri kullanılarak, hem bireysel hem de yığınlama topluluğu tabanlı makine öğrenimi modelleri/HIDS’leri geliştirilmektedir. Deneyler, geliştirilen bazı modellerin/HIDS’lerin, %0 yanlış pozitif oranı ve %100 doğruluk oranı ile yüksek performans sergilediğini göstermektedir.

Keywords

References

  1. Liao, H.-J. Lin, C.-H. R. Y.-C. Lin, ve Tung, K.-Y. ‘Intrusion detection system: A comprehensive review’, J. Netw. Comput. Appl., vol. 36, no. 1, pp. 16–24, 2013.
  2. [Martins, I. Resende, J. S. Sousa, P. R. Silva, S. Antunes, L. ve Gama, J. ‘Host-based IDS: A review ve open issues of an anomaly detection system in IoT’, Futur. Gener. Comput. Syst., vol. 133, pp. 95–113, 2022.
  3. Thakkar A. ve Lohiya, R. ‘A survey on intrusion detection system: feature selection, model, performance measures, application perspective, challenges, ve future research directions’, Artif. Intell. Rev., vol. 55,
  4. Satilmiş, H. Akleylek, S. ve Tok, Z. Y. ‘A systematic literature review on host-based intrusion detection systems’, Ieee Access, vol. 12, pp. 27237–27266, 2024.
  5. Jose, S. Malathi, D. Reddy, B. ve Jayaseeli, D. ‘A survey on anomaly based host intrusion detection system’, in Journal of Physics: Conference Series, 2018, vol. 1000, p. 12049.
  6. Shin Y. ve Kim, K. ‘Comparison of anomaly detection accuracy of host-based intrusion detection systems based on different machine learning algorithms’, Int. J. Adv. Comput. Sci. Appl., vol. 11, no. 2, 2020.
  7. Liu, W. Ci, L. L. ve Liu, L. P. ‘A new method of fuzzy support vector machine algorithm for intrusion detection’, Appl. Sci., vol. 10, no. 3, 2020, doi: 10.3390/app10031065.
  8. Mishra, P. Verma, I. ve Gupta, S. ‘KVMInspector: KVM Based introspection approach to detect malware in cloud environment’, J. Inf. Secur. Appl., vol. 51, p. 102460, 2020, doi: 10.1016/j.jisa.2020.102460.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Information Security Management, Information Systems Development Methodologies and Practice, Information Systems (Other)

Journal Section

Research Article

Authors

Early Pub Date

February 4, 2026

Publication Date

February 4, 2026

Submission Date

October 6, 2025

Acceptance Date

December 17, 2025

Published in Issue

Year 2026 Number: Advanced Online Publication

APA
Satılmış, H., & Akleylek, S. (2026). Sistem Çağrı Dizileri Kullanarak Ana Bilgisayar Tabanlı Saldırı Tespit Sistemlerinin Geliştirilmesi. Bilgisayar Bilimleri Ve Mühendisliği Dergisi, Advanced Online Publication, 67-81. https://doi.org/10.54525/bbmd.1797760
AMA
1.Satılmış H, Akleylek S. Sistem Çağrı Dizileri Kullanarak Ana Bilgisayar Tabanlı Saldırı Tespit Sistemlerinin Geliştirilmesi. Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi. 2026;(Advanced Online Publication):67-81. doi:10.54525/bbmd.1797760
Chicago
Satılmış, Hami, and Sedat Akleylek. 2026. “Sistem Çağrı Dizileri Kullanarak Ana Bilgisayar Tabanlı Saldırı Tespit Sistemlerinin Geliştirilmesi”. Bilgisayar Bilimleri Ve Mühendisliği Dergisi, no. Advanced Online Publication: 67-81. https://doi.org/10.54525/bbmd.1797760.
EndNote
Satılmış H, Akleylek S (February 1, 2026) Sistem Çağrı Dizileri Kullanarak Ana Bilgisayar Tabanlı Saldırı Tespit Sistemlerinin Geliştirilmesi. Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi Advanced Online Publication 67–81.
IEEE
[1]H. Satılmış and S. Akleylek, “Sistem Çağrı Dizileri Kullanarak Ana Bilgisayar Tabanlı Saldırı Tespit Sistemlerinin Geliştirilmesi”, Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi, no. Advanced Online Publication, pp. 67–81, Feb. 2026, doi: 10.54525/bbmd.1797760.
ISNAD
Satılmış, Hami - Akleylek, Sedat. “Sistem Çağrı Dizileri Kullanarak Ana Bilgisayar Tabanlı Saldırı Tespit Sistemlerinin Geliştirilmesi”. Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi. Advanced Online Publication (February 1, 2026): 67-81. https://doi.org/10.54525/bbmd.1797760.
JAMA
1.Satılmış H, Akleylek S. Sistem Çağrı Dizileri Kullanarak Ana Bilgisayar Tabanlı Saldırı Tespit Sistemlerinin Geliştirilmesi. Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi. 2026;:67–81.
MLA
Satılmış, Hami, and Sedat Akleylek. “Sistem Çağrı Dizileri Kullanarak Ana Bilgisayar Tabanlı Saldırı Tespit Sistemlerinin Geliştirilmesi”. Bilgisayar Bilimleri Ve Mühendisliği Dergisi, no. Advanced Online Publication, Feb. 2026, pp. 67-81, doi:10.54525/bbmd.1797760.
Vancouver
1.Hami Satılmış, Sedat Akleylek. Sistem Çağrı Dizileri Kullanarak Ana Bilgisayar Tabanlı Saldırı Tespit Sistemlerinin Geliştirilmesi. Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi. 2026 Feb. 1;(Advanced Online Publication):67-81. doi:10.54525/bbmd.1797760