BibTex RIS Cite

Yumurta Tavuğu Rasyonlarında Çemen Tohumu Kullanımının Performans ve Yumurta Kalitesine Etkisi

Year 2016, Volume: 5 Issue: 2, 68 - 74, 10.03.2017

Abstract

Bu çalışmanın amacı yumurtacı tavuk yemlerine farklı seviyelerde (0, 10 ve 20 g/kg) çemen tohumu ilavesinin yumurta verim performansı ve yumurta kalitesi üzerine etkilerini belirlemektir. Altı haftalık denemede, 40 haftalık yaşta toplam 96 adet beyaz yumurtacı tavuk (Super Nick) rastgele üç araştırma grubuna dağıtılmıştır. Her araştırma grubu her birinde sekiz tavuğun bulunduğu dört tekerrürden oluşmuştur. Araştırma boyunca yem ve su ad-libitum olarak verilmiştir. Rasyona farkı seviyelerde çemen tohumu ilavesinin canlı ağırlık değişimine, yumurta verimine, yumurta ağırlığı ve kitlesine, özgül ağırlığına, kabuk kırılma direncine, kabuk oranına, Haugh birimine ve L*, a* ve b* indekslerine etkisi istatistiki olarak önemsiz olmuştur (P>0.05). Yem tüketimi rasyonda 10 g/kg çemen tohumu seviyesi ile artmıştır (P<0.05). En yüksek kabuk kalınlığı 20 g/kg çemen tohumu ile yemlenen tavuklardan elde edilmiştir (P<0.05). Bu sonuçlara göre yumurta tavuğu rasyonlarında 20 g/kg seviyesinde çemen tohumu ile yemlenebileceği söylenebilir

Effect of Using Fenugreek Seed to Layers Diets on Performance and Egg Quality

Year 2016, Volume: 5 Issue: 2, 68 - 74, 10.03.2017

Abstract

The aim of this study was to investigate the effects of different levels of fenugreek seed (0, 10 and 20 g/kg) in the diet on performance and egg quality in laying hens. In this 6-week trial, a total of 96 laying hens, aged 40 weeks, were randomly distributed among three experimental groups. Each experimental group contained four replicates of eight birds each. Feed and water were offered ad-libitum throughout the experiment. The different dietary levels of fenugreek seed had no significant effect on body weight change, egg production, egg weight, egg mass, feed conversion ratio, specific gravity, egg shell breaking strength, eggshell ratio, Haugh unit, L*, a* or b*. The feed intake was increased with 10 g/kg fenugreek seed level in the diet. The eggshell thickness was best in laying hens fed 20 g/kg fenugreek seed. According to the results of this study showed that laying hens should be fed with 20 g/kg fenugreek seed level in the diet

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA87ZU78UN
Journal Section Research Article
Authors

Osman Olgun This is me

Ali Aygün This is me

Publication Date March 10, 2017
Published in Issue Year 2016 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Olgun, O., & Aygün, A. (2017). Yumurta Tavuğu Rasyonlarında Çemen Tohumu Kullanımının Performans ve Yumurta Kalitesine Etkisi. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, 5(2), 68-74.