Süt üretim tesislerinde peynirin imalatından elde edilen başlıca yan ürün olan peynir altı suyu, çözünebilir proteinler, laktoz, mineraller (kalsiyum, fosfor, magnezyum, çinko vs.), vitaminler, P2O5 (difosfor pentaoksit) ve K2O (potasyum oksit)’ten zengindir. Albümin, laktoferrin, laktoperoksidaz gibi minör bileşenler ile bir miktar süt yağı da peynir altı suyunda mevcuttur. Peynir altı suyunda bulunan biyolojik bileşiklerin, peynir altı suyunun sağlık üzerinde gösterdiği olumlu etkiden sorumlu olduğu düşünülmektedir. Peynir altı suyu akarsu veya göllere atılamaz, çünkü ciddi çevresel problemlere neden olabilir. Eğer fazla atılırsa toprağı da kirletebilir. Peynir altı suyu, silajların fermentasyon işlemini ve aerobik stabilitesini arttırdığı için, mısır tanelerinin silolanma işleminde kullanılmada büyük bir potansiyele sahiptir. Peynir altı suyu, yüksek oranda dallı zincirli amino asit (lösin, izolösin ve valin) içeriğine sahiptir ve bu içerik peynir altı suyunun tüketimden sonra etkili olan metabolizmasından sorumludur. Peynir altı suyu proteinleri yüksek kalitede proteinlerdir ve tüm esansiyel amino asitleri kapsarlar. β-Laktoglobulin, α-laktalbümin, glikomakropeptid, immunoglobulin ve laktoferrin içeren peynir altı suyu proteini in vitro ve in vivo antioksidan, antihipertansif, antitümör, antiviral, hipolipidemik ve antibakteriyel ajan olarak iş görme yeteneğine sahiptir. Peynir altı suyu proteinleri tip-2 diabetes mellitus, obezite ve multipl skleroz üzerinde olumlu etkilere sahip olabilirler. Ayrıca peynir altı suyu proteini yüksek oranda tokluk sağlar. Derlemenin amacı, peynir altı suyunun çeşitleri, içeriği, kullanım alanları ve insan ve hayvan metabolizması üzerindeki etkileri ile ilgili bilgileri bir araya getirmektir
Whey, the main by-product obtained from the cheese manufacture in the milk production facilities, is rich of the soluble proteins, lactose, minerals (such as calcium, phosphorus, magnesium, zinc), vitamins, P2O5(diphosphorus pentaoxide), and K2O (potassium oxide). The minor ingredients such as albumin, lactoferrin, lactoperoxidase and a bit of milk fat are also present in whey. Biological compounds found in whey are thought to be responsible for the positive effects on health. Whey can not be dropped to the streams or lakes because can cause serious environmental problems. It can also contaminate the soil if more discarded. Whey has great potential to be used in the silage processing of corns because it increases the fermentation process and the aerobic stability of silages. Whey has high rate of the branched chain amino acids (leucine, isoleucine and valine) which are responsible for the efficient metabolism after consumption. Whey proteins are the high quality proteins and comprise all the essential amino acids. Whey protein including β-lactoglobulin, αlactalbumin, glucomacropeptid, immunoglobulin and lactoferrin has the ability to act as in vitro and in vivo antioxidant, antihypertensive, antitumor, antiviral, and hypolipidemic and antibacterial agent. Whey proteins have positive effects upon type-2 diabetes mellitus, obesity and multiple sclerosis. Whey protein also provides a high toughness. Purpose of the review is to bring together the informations about the types, content, applications and effects on human and animal metabolism of the whey
Other ID | JA27VD49KG |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: 1 |