Bu çalışmada, TÜBİTAK-KAMAG 109G014 nolu proje kapsamında yürütülen ıslah programı çerçevesinde oluşturulan tümleşik (Elit+Ara Elit) işletmelerdeki 14 baş dişi ve 15 baş erkek Kıvırcık kuzuların kesim ve karkas özelliklerinin belirlenmesi ve elde edilecek sonuçların uygulanan ıslah programına entegrasyonu olanağının araştırılması amaçlanmıştır. Sütten kesimden sonra besiye alınan kuzular besi sonunda kesilmiş ve sıcak karkas ağırlığı ve kesim özellikleri belirlenmiştir. Soğuk hava deposunda +4 oC’de 24 saat muhafaza edilen karkasların soğuk karkas ağırlığı belirlenerek pH ölçümleri yapılmış ve soğutma firesi hesaplanmıştır. Karkaslar standart parçalama ile parçalara ayrılmış ve elde edilen parçaların toplam karkasa oranları hesaplanmıştır. Çalışmada cinsiyetler arasında kesim ağırlığı, dört ayak ağırlığı (P<0.05) ve baş ağırlığı (P<0.001) bakımından önemli farklılıklar saptanmıştır. Kesim ağırlığı ile besi başı ağırlığı arasındaki regresyon çok önemli bulunmuştur (P<0.001). Kesim ağırlığı, sıcak ve soğuk karkas ağırlığı ile baş, deri, ayaklar ve takım ciğer ağırlıklarını önemli derecede etkilemiştir (P<0.001). Karkas randımanı erkek ve dişilerde sırasıyla %46.81 ve %47.64 olarak hesaplanmıştır. Karkas parçalarında cinsiyet bakımından farklılık görülmemiştir. Bu araştırmada, but, omuz-sırt ve kolun toplam karkastaki payı % 72 olmuştur. Kesimde ve kesimden 24 saat sonra yapılan pH ölçümlerinde cinsiyetler arasında farklılık görülmemiş olup erkek ve dişilerde ölçülen pH değerleri kesimde sırasıyla 6.57 ve 6.40; kesimden 24 saat sonra 5.67 ve 5.57 olarak tespit edilmiştir. Eşme yöresinde yapılan bu çalışma ile yörede yetiştiriciliği yapılan Kıvırcık ırkı kuzularda, kesim ve karkas özellikleri belirlenmiştir
The study was aimed to determine the slaughter and carcass characteristics of 15 male and 14 female Kıvırcık lambs in integrated farms (elite and intermediate elite) which were created in the breeding programme of TUBITAK-KAMAG 109G014 project. Fattened lambs, after weaning, were slaughtered and hot carcass weights and slaughter characteristics were determined. pH of the carcasses was determined and cooling loss was evaluated by determining the cold carcass weight after preserving the carcass at +4oC for 24 hours. Carcasses were dissected according to standards and the ratio of the part of the carcass was determined. There were significant differences between males and females in terms of slaughter weight, fourfeet weight (P<0.05) and head weight (P<0.001). There was a high (P<0.001) regression (1.249) between the weight of slaughter and the weight at the beginning of fattening. Slaughter weight affected the hot and cold carcass weights, head, skin, four-feet and liver-group weights (P<0.001). The carcass yield percentages were 46.81% and 47.64% in male and female lambs, respectively. There were no significant differences in carcass part ratio between sexes. The total percentage of leg, shoulder-ack and arm was 72% of the full carcass. pH values were not different between sexes before (0 hour) and after (24 hour) cooling period and pH values were determined as 6.57 and 6.40 at the slaughter time (0 hour); and as 5.67 and 5.57 after the cooling period (24 hour) in male and female lambs, respectively. The slaughter and carcass properties were determined in Kıvırcık lambs farmed in Eşme region in this research
Other ID | JA77KT82KC |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 3 Issue: 1 |