The purpose of this study was to determine spring, summer and fall yield
of 24 shrubs, gathered from different province of west transtitional region. In
spring, the highest fresh leaf yields on in
spring Rhus coriaria L, Paliurus
spina-cristi Mill, Rosa pulverulenta M, Bieb, on in summer Rhus coriaria L, Clematis
viticella L, Salvia wiedemannii
Boiss. and on in fall Salvia wiedemannii Boiss, Elaeagnus
angustifolia L, Clematis viticella L. were found. Rhus coriaria L. give the highest
leaf/steam ration. While the lowest value was taken from Globularia
trichosantha Fisch. In nutritient content and rumen digestibility 48 hours.
Dry matter was over of 90 % in all shrubs. It was determined that variation in
shrubs were 2.94-22.06% ın crude protein, 3.02-19.52% in ash, 72.54-93.54% in
organic matter, 1.20-13.50% in oil content,
20.81-55.54% ADF, 22.28-71.11 NDF, 5.88-41.50 ADL, cellulosic
content 5.90-44.12, hemicellulosic content
0.27-33.91 and 28.89-98.33% 48 hours rumen digestibility. According to the
obtained values, results showed that,
they were determined that bush plants are able to grazing especially in
dry seasons and can contribute as additional feed.
Geçit
Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünün sorumluluk alanı illerden toplanan 24
adet çalı bitkisi ile oluşturulan plantasyonda yapılan gözlem ve
değerlendirmeler ışığında bazı çalı bitkilerinin sezonluk yem takviyelerinin
belirlenmesi amacıyla ilkbahar, yaz ve sonbahar da ayrı ayrı yaprak verimleri
alınmıştır. Yaş yaprak verimleri; İlkbaharda,
Rhus coriaria L, Paliurus spina-cristi Mill, Rosa
pulverulenta M, Bieb, yazın Rhus coriaria L, Clematis viticella
L, Salvia wiedemannii Boiss, sonbaharda ise, Salvia wiedemannii Boiss,
Elaeagnus angustifolia L, Clematis viticella L. ilk üç sırayı almışlardır. Kuru
yaprak verimleri ise ilkbaharda Paliurus spina-cristi Mill, Rhus
coriaria L, Rosa pulverulenta M, Bieb, yaz sezonunda Rhus
coriaria L, Salvia wiedemannii Boiss, Clematis viticella
L.sonbahar sezonunda Salvia
wiedemannii Boiss, Elaeagnus angustifolia L. ve Clematis
viticella L. çalılarında
olmuştur. Çalılarda yaprak/sap oranında ise; ilk sırayı Rhus coriaria L.
alırkan son sırayı Globularia trichosantha Fisch, Mey almıştır.
Çalıların besin madde içerikleri ve 48 saat rumen parçalanabilirliklerinin
incelenmesinde ise; kuru madde oranının tüm çalılarda %90 üzerinde olduğu, ham
protein oranlarının 2.94-22.06 arasında, ham kül oranlarının 3.02-19.52 arasında,
organik madde oranlarının 72.54-93.54 arasında değiştiği, ham yağ oranlarının
1.20-13.50 arasında değiştiği, ADF oranının 20.81-55.54, NDF oranının
22.28-71.11 arasında ADL oranının 5.88-41.50 arasında değiştiği, selüloz
oranının 5.90-44.12 arasında, hemi selüloz oranının 0.27-33.91 arasında
değiştiği, 48 saat rumen parçalanabilirliğinin ise %28.89-98.33 arasında
değiştiği belirlenmiştir. Elde edilen değerlere göre çalı bitkilerinin
özellikle kurak sezonlarda otlatılabileceği ve ilave yemler olarak katkı
sağlayabileceği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 20, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 7 Issue: 1 |