Research Article
BibTex RIS Cite

Eski Anadolu Türkçesinin Türk Dili Tarihindeki Yeri

Year 2004, Volume: 52 Issue: 2004/2, 99 - 105, 01.01.2006

Abstract

Among the Turkish states founded between the 6th ve 13th centries in Middle Asia, the Oguz volk is one that made its ethnic identity and importance known. But since the wolk did not have a sovereign state, there is also no written language based on the Oguz language.The Oguz language only attained the position of a written language between the 13th and 15th centries with the formation of Old Anatolian Turkish. Hence Old Anatolian Turkish has a important role in the history of the Turkish language.In this study, the condition Oguz language between 6th and 13th centries and results of the developments after the formation of Old Anatolian Turkish have en evaluated.


References

  • ---
  • ---
  • ---
  • ---
  • ---

Eski Anadolu Türkçesinin Türk Dili Tarihindeki Yeri

Year 2004, Volume: 52 Issue: 2004/2, 99 - 105, 01.01.2006

Abstract

Oğuzlar, VI-XIII. yüzyıllar arasında Orta Asya'da kurulmuş bütün Türk devletleri içinde etnik varlığını ve ağırlığını duyurmuş bir Türk kavmidir. Ancak, bağımsız bir devletleri olmadığı içinn Oğuzcaya dayalı bir yazı dili de yoktu. Oğuzca ilk kez bağımsız bir yazı dili durumuna ancak XIII-XV. yüzyıllar arasında Eski Anadolu Türkçesinin kuruluşu ile geçebilmiştir. Bu nedenle Eski Anadolu Türkçesinin Türk dili tarihinde önemli bir yeri vardır. Eldeki makalede, Oğuzcanın VI-XIII. yüzyıllar arasındaki durumu ile, Eski Anadolu Türkçesinin kuruluşundan sonraki gelişmelerin ortaya koyduğu sonuçlar Türk dili tarihi açısından değerlendirilmiştir.

References

  • ---
  • ---
  • ---
  • ---
  • ---
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Zeynep Korkmaz This is me

Publication Date January 1, 2006
Published in Issue Year 2004 Volume: 52 Issue: 2004/2

Cite

APA Korkmaz, Z. (2006). Eski Anadolu Türkçesinin Türk Dili Tarihindeki Yeri. Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten, 52(2004/2), 99-105.