EN
TR
Biyoloji Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerileri ve Biyoloji Laboratuvarına Yönelik Tutumları, Özyeterlikleri, Özgüvenleri
Abstract
Bu araştırma, rehberli sorgulama yaklaşımına dayalı biyoloji laboratuvar uygulamalarının biyoloji öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerine ve biyoloji laboratuvarına ilişkin tutumlarına, özyeterliklerine, özgüvenlerine etkisini belirlemek amacıyla yapılan bir çalışmanın ön bulgularını içermektedir. Bu bağlamda biyoloji öğretmenliği 1. sınıf öğrencilerine (N=25) Bilimsel Süreç Becerileri Testi (Geban, Askar & Özkan, 1992; Okey, Wise & Burns, 1982), Laboratuvara Yönelik Özgüven Testi (Krystyniak, 2001; Yurdatapan, 2013), Biyoloji Özyeterlik Ölçeği (Ekici, 2009; Hsu, 2000; Woo, 1999) ve Biyoloji Öğretmenlerinin Laboratuvar Dersine Yönelik Tutum Ölçeği (Ekici, 2002) uygulanmıştır. Araştırma sonucunda genel olarak öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerinin orta düzeyde olduğu görülmüştür. Bilimsel süreç becerileriyle ilgili eksiklikleri belirlenmiş ve yorumlanmıştır. Öğretmen adayları tutum, özyeterlik ve özgüven ölçeklerinden yüksek puanlar almışlardır. Ayrıca öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerileri ile tutum, özgüven ve özyeterlikleri arasında anlamlı ilişki olmadığı belirlenmiştir. Tutum, özyeterlik ve özgüven arasında ise yüksek düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur.
Keywords
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Conference Paper
Publication Date
October 1, 2018
Submission Date
October 1, 2018
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2018 Volume: 2 Number: 2
APA
Dervişoğlu, S., & Acarlı, D. S. (2018). Biyoloji Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerileri ve Biyoloji Laboratuvarına Yönelik Tutumları, Özyeterlikleri, Özgüvenleri. Bilim Eğitim Sanat Ve Teknoloji Dergisi, 2(2), 85-92. https://izlik.org/JA47PZ92RB
AMA
1.Dervişoğlu S, Acarlı DS. Biyoloji Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerileri ve Biyoloji Laboratuvarına Yönelik Tutumları, Özyeterlikleri, Özgüvenleri. SEAT Journal. 2018;2(2):85-92. https://izlik.org/JA47PZ92RB
Chicago
Dervişoğlu, Sevilay, and Dilek Sultan Acarlı. 2018. “Biyoloji Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerileri Ve Biyoloji Laboratuvarına Yönelik Tutumları, Özyeterlikleri, Özgüvenleri”. Bilim Eğitim Sanat Ve Teknoloji Dergisi 2 (2): 85-92. https://izlik.org/JA47PZ92RB.
EndNote
Dervişoğlu S, Acarlı DS (October 1, 2018) Biyoloji Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerileri ve Biyoloji Laboratuvarına Yönelik Tutumları, Özyeterlikleri, Özgüvenleri. Bilim Eğitim Sanat ve Teknoloji Dergisi 2 2 85–92.
IEEE
[1]S. Dervişoğlu and D. S. Acarlı, “Biyoloji Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerileri ve Biyoloji Laboratuvarına Yönelik Tutumları, Özyeterlikleri, Özgüvenleri”, SEAT Journal, vol. 2, no. 2, pp. 85–92, Oct. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA47PZ92RB
ISNAD
Dervişoğlu, Sevilay - Acarlı, Dilek Sultan. “Biyoloji Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerileri Ve Biyoloji Laboratuvarına Yönelik Tutumları, Özyeterlikleri, Özgüvenleri”. Bilim Eğitim Sanat ve Teknoloji Dergisi 2/2 (October 1, 2018): 85-92. https://izlik.org/JA47PZ92RB.
JAMA
1.Dervişoğlu S, Acarlı DS. Biyoloji Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerileri ve Biyoloji Laboratuvarına Yönelik Tutumları, Özyeterlikleri, Özgüvenleri. SEAT Journal. 2018;2:85–92.
MLA
Dervişoğlu, Sevilay, and Dilek Sultan Acarlı. “Biyoloji Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerileri Ve Biyoloji Laboratuvarına Yönelik Tutumları, Özyeterlikleri, Özgüvenleri”. Bilim Eğitim Sanat Ve Teknoloji Dergisi, vol. 2, no. 2, Oct. 2018, pp. 85-92, https://izlik.org/JA47PZ92RB.
Vancouver
1.Sevilay Dervişoğlu, Dilek Sultan Acarlı. Biyoloji Öğretmen Adaylarının Bilimsel Süreç Becerileri ve Biyoloji Laboratuvarına Yönelik Tutumları, Özyeterlikleri, Özgüvenleri. SEAT Journal [Internet]. 2018 Oct. 1;2(2):85-92. Available from: https://izlik.org/JA47PZ92RB


