BibTex RIS Cite
Year 2003, Issue: 2, 117 - 134, 01.12.2003

Abstract

This essay aims at determining occupational problems of professional tour guides. 240 professional tour guides who work touristic regions were chosen by random sampling and a questionnaire survey was conducted among them. The problems of guides were evaluated in eight different groups and some solutions were suggested. The study shows that in spite of all the problems we have found out, the guides love their job. It is clear that if their occupational problems are solved, they can work productively.

Türkiye’deki Profesyonel Turist Rehberlerinin Mesleki Sorunlarına Yönelik Bir Araştırma

Year 2003, Issue: 2, 117 - 134, 01.12.2003

Abstract

Bu makale ülke tanıtımı açısından stratejik önem taşıyan profesyonel turist rehberlerinin mesleki sorunlarını belirleyerek çözüm önerileri getirmeyi amaçlamaktadır. İstanbul, İzmir, Antalya ve Nevşehir gibi yoğun turistik bölgelere faaliyet gösteren 240 profesyonel turist rehberi tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiş ve anket uygulanmıştır. Bire bir görüşmelerle desteklenen anket çalışması verileri gerekli istatistik yöntemler ile analiz edildikten sonra elde edilen bulgular, çizelgeler halinde gösterilerek yorumlanmıştır. Anket formunda yer alan 38 sorunun 21’i kapalı uçlu ve kalan 17 soru ise açık uçlu olarak sorulmuştur. Çalışma sonucunda rehberlerin karşılaştıkları sorunlar sekiz ayrı grupta değerlendirilerek çözüm önerileri sunulmuştur. Yapılan çalışma, sıralanan bütün sorunlara rağmen gönüllü tanıtım elçilileri olan rehberlerin mesleklerini sevdiklerini ortaya koymaktadır. Mesleki sorunlarına çözüm getirilip daha iyi olanaklar sunulduğu takdirde kendilerinden daha etkin ve daha verimli yararlanılabileceği ve bundan hem sektörün hem de ülkenin kazançlı çıkacağı açıktır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA63MR53EK
Journal Section Articles
Authors

Orhan Batman This is me

Publication Date December 1, 2003
Submission Date December 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Issue: 2

Cite

APA Batman, O. (2003). Türkiye’deki Profesyonel Turist Rehberlerinin Mesleki Sorunlarına Yönelik Bir Araştırma. Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi(2), 117-134.

Twitter        Google Scholar                Academia.edu

21474                   21475                            22079

@DergisiBilgi          Bilgi Google Scholar Account                    Bilgi Dergisi Academia.edu Hesabı                        

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.