BibTex RIS Cite
Year 2003, Issue: 2, 101 - 115, 01.12.2003

Abstract

This paper examines “patronage relations” on the basis of an empirical research. “Patronage relations” have recently become a growing area of research within Human Resources Management. The paper, first, sketches out theoretical aspects of patronage. Then, the case study methodology is explained and an analysis of the organization (a privately-owned teaching organization) where the research has been conducted is made with a particular emphasis on gender issues. The aim of the research is to evaluate the theoretical approach widely accepted in the literature on patronage through analyzing the role gender relations in determining patronage relations in the organization. Organizational context and gender has resulted in differences in patronage relations.

Hamilik İlişkisinde Cinsiyetin Rolü: Bir Vak’a Çalışması

Year 2003, Issue: 2, 101 - 115, 01.12.2003

Abstract

Bu çalışmada İnsan Kaynakları Yönetimi literatüründe yeni yeni ön plana çıkmakta olan “hamilik ilişkisi” ile ilgili bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Başlangıçta konu ile ilgili genel bir teorik bilgi verilerek hami, himaye edilen, hamilik ilişkisi ve bu ilişkinin avantaj ve dezavantajları açıklanmıştır. Daha sonra, yürütülmüş olan özellikli vaka çalışmasının metodolojisi açıklanarak, bu araştırmanın gerçekleştirildiği örgütün analizi yapılmış; elde edilen genel ve cinsiyet ile ilgili bulgular üzerinde durulmuştur. Yapılan çalışmanın amacı, hamilik literatüründe belirtilen teorik yapının uygulanabilip uygulanamadığının anlaşılması, cinsiyet faktörünün bu ilişkideki rolünün belirlenmesidir. Örgüt ortamının ve cinsiyetin hamilik ilişkisine getirdiği farklılıklar ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA36NJ35HU
Journal Section Articles
Authors

Ranâ Özen Kutanis This is me

Publication Date December 1, 2003
Submission Date December 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Issue: 2

Cite

APA Kutanis, R. Ö. (2003). Hamilik İlişkisinde Cinsiyetin Rolü: Bir Vak’a Çalışması. Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi(2), 101-115.

Twitter        Google Scholar                Academia.edu

21474                   21475                            22079

@DergisiBilgi          Bilgi Google Scholar Account                    Bilgi Dergisi Academia.edu Hesabı                        

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.