Arıcılıkta hedef sağlıklı ve güçlü arı kolonilerine sahip olamaktır. Temel yetiştiricilik
uygulamalarını yaparken, arı sağlığı açısından arıların hastalık etkenleri ve zararlılarına karşı
korunmalıdır. Bu koruma kesinlikle uyulması gerekli biyogüvenlik kurallarını yerine getirmek ile
sağlanır. Biyogüvenlik kurallarına uygun yetiştirilen kolonilerden ancak işletmenin karlılık oranı
yüksek, sağlıklı ve bol bal elde edilir. Özellikle gezgin arıcılıkta, arılar hastalık etkenleri ve
zararlıları ile her zaman karşılaşması mümkündür. Bu etkenlerle bulaşma, sağlıklı arıların
infekte-infeste arılarla karlılaşması ile direkt olarak, bulaşık gıda ve ekipmanlar ile karşılaşarak
indirekt olarak gerçekleşmektedir. Kolonilerde bulaşma üretim performansını düşürdüğü gibi,
mücadelesinde kullanılan kimyasal ajanlar da arı ve arı ürünlerinin kalitesini bozmaktadır.
Biyogüvenli kolonilerde amaç, biyogüvenlik kurallarına uyularak bu etkenlerle karşılaşmadan
önlem almaktır. Biyogüvenliği sağlanmış arı kolonileri ile arıcılık bu bağlamda oldukça
önemlidir. Bu bildiride, arı kolonilerinde koloni çevresinde bulunan arı sağlığını tehdit eden
patojenler, parazitler ve böceklerden karşılaşmayı en aza indirmek için alınan bir dizi
biyogüvenlik tedbirlerine vurgu yapılacaktır. Bu şekilde hijyenik arı kolonisi elde etmek, gıda
güvenliğini sağlamak, tedavi masraflarının azalması, verimli, daha bol ve kazançlı bal üretimi
avantajları sağlar.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi (Diğer) |
Bölüm | Arı Kolonilerinde Biyogüvenlik |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2 |