TR
EN
Türkiye'de Para Arzı, Vergi Gelirleri Ve Yurtiçi Hasıla Arasındaki İlişkiler: Açık Enflasyon Hedeflemesi Sürecinden Bulgular
Abstract
Çalışmada, açık enflasyon hedeflemesi döneminde, 2006:Ç01-2019:Ç04, para arzı, vergi gelirleri, sabit sermaye yatırım harcamaları ve yurtiçi hasıla arasındaki ilişkiler incelenmektedir. Çalışmanın uygulama yöntemleri gecikmesi dağıtılmış otoregresif model (Auto Regressive Distributed Lag, ARDL) ve hata düzeltme modelidir (Error Correction Model, ECM). ARDL analizi sonuçlarına göre uzun dönemde vergi gelirindeki bir birimlik artış reel yurtiçi hasılayı 1.44 birim, sabit sermaye yatırım harcamalarındaki bir birimlik artış reel yurtiçi hasılayı 0.94 birim, M2 para arzındaki bir birimlik artış reel yurtiçi hasılayı 0.006 birim artırmaktadır. ECM analizine göre modelde yaşanan dengesizlik her bir çeyrek dönemde 0,97 oranında azalmaktadır. Vergi gelirleri ve hasıla arasındaki pozitif ilişki vergi gelirlerinin arttığı dönemlerde kamu harcamalarının da artış göstermiş olması ile açıklanabilmektedir. Edinilen bulgular, maliye politikası ile hasıla arasındaki ilişkinin para politikasına göre daha güçlü olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra sabit yatırım harcamaları ile hasıla arasındaki ilişki güçlüdür. Bu kapsamda Türkiye’de ekonomik büyüme amacıyla genişlemeci maliye politikalarının ve sabit sermaye yatırımlarını artırıcı politikaların izlenmesi önerilebilir.
Keywords
Thanks
Çalışma Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı 2021 yılı mezunu Yunus Emre Tatlı’nın, “Türkiye’de Para ve Maliye Politikalarının Etkinliği: 2006-2019 Dönemi İçin Bir Analiz” başlıklı yüksek lisans tezinden üretilmiştir. Tez danışmanı Doç. Dr. Dilek Sürekçi Yamaçlı’dır.
References
- Alizadeh, N., Umutlu, G., & Erkılıç, A. (2011). Maliye Politikası Araçlarından Borçlanma ve Vergilerin Ekonomik Büyümeye Etkileri. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 30(1), 75-93.
- Aslan, M. (2007). Türkiye'de 1987-2006 Dönemlerinde Maliye ve Para Politikalarının İktisadi Büyümeye Etkileri Üzerine Ampirik Bir Çalışma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 8(2), 1-24.
- Bayraktutan, Y., & Arslan, İ. (2008). Türkiye’de Sabit Sermaye Yatırımlarının Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: KoEntegrasyon Analizi (1980-2006). Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 10(14),1-12.
- Boğa, S. (2020). Türkiye'de Vergi Gelirleri ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Asimetrik İlişki: NARDL Eşbütünleşme Yaklaşımı. Third Sector Social Economic Review. 55(1), 487-507.
- Dalyancı, L., & Oktar, S. (2012). Türkiye Ekonomisinde Para Politikasının Ekonomik Büyüme Üzerine Etkisi. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 32(1), 1-18.
- Dickey, D., & Fuller, W. (1981). Likelihood Ratio Statistics For Autoregressive Time Series With A Unit Root. Econometrica: Journal of the Econometric Society. 49(4), 1057–72.
- Dikmen, N. (2006). Nominal GSUH ve Politika Tercihi: St. Louis Model Uygulaması, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 20(2), 87-105.
- Duman, K. (2016). Türkiye Ekonomisinde Para Politikasının Uzun ve Kısa Dönemli Etkisi. Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar Dergisi. 53(617), 73-80.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Inflation, Monetary Policy
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
June 30, 2023
Submission Date
May 2, 2023
Acceptance Date
June 27, 2023
Published in Issue
Year 2023 Volume: 4 Number: 1
APA
Sürekçi Yamaçlı, D. (2023). Türkiye’de Para Arzı, Vergi Gelirleri Ve Yurtiçi Hasıla Arasındaki İlişkiler: Açık Enflasyon Hedeflemesi Sürecinden Bulgular. BİLİM-TEKNOLOJİ-YENİLİK EKOSİSTEMİ DERGİSİ, 4(1), 1-10. https://izlik.org/JA75CC92SG
AMA
1.Sürekçi Yamaçlı D. Türkiye’de Para Arzı, Vergi Gelirleri Ve Yurtiçi Hasıla Arasındaki İlişkiler: Açık Enflasyon Hedeflemesi Sürecinden Bulgular. BİLİM-TEKNOLOJİ-YENİLİK EKOSİSTEMİ DERGİSİ. 2023;4(1):1-10. https://izlik.org/JA75CC92SG
Chicago
Sürekçi Yamaçlı, Dilek. 2023. “Türkiye’de Para Arzı, Vergi Gelirleri Ve Yurtiçi Hasıla Arasındaki İlişkiler: Açık Enflasyon Hedeflemesi Sürecinden Bulgular”. BİLİM-TEKNOLOJİ-YENİLİK EKOSİSTEMİ DERGİSİ 4 (1): 1-10. https://izlik.org/JA75CC92SG.
EndNote
Sürekçi Yamaçlı D (June 1, 2023) Türkiye’de Para Arzı, Vergi Gelirleri Ve Yurtiçi Hasıla Arasındaki İlişkiler: Açık Enflasyon Hedeflemesi Sürecinden Bulgular. BİLİM-TEKNOLOJİ-YENİLİK EKOSİSTEMİ DERGİSİ 4 1 1–10.
IEEE
[1]D. Sürekçi Yamaçlı, “Türkiye’de Para Arzı, Vergi Gelirleri Ve Yurtiçi Hasıla Arasındaki İlişkiler: Açık Enflasyon Hedeflemesi Sürecinden Bulgular”, BİLİM-TEKNOLOJİ-YENİLİK EKOSİSTEMİ DERGİSİ, vol. 4, no. 1, pp. 1–10, June 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA75CC92SG
ISNAD
Sürekçi Yamaçlı, Dilek. “Türkiye’de Para Arzı, Vergi Gelirleri Ve Yurtiçi Hasıla Arasındaki İlişkiler: Açık Enflasyon Hedeflemesi Sürecinden Bulgular”. BİLİM-TEKNOLOJİ-YENİLİK EKOSİSTEMİ DERGİSİ 4/1 (June 1, 2023): 1-10. https://izlik.org/JA75CC92SG.
JAMA
1.Sürekçi Yamaçlı D. Türkiye’de Para Arzı, Vergi Gelirleri Ve Yurtiçi Hasıla Arasındaki İlişkiler: Açık Enflasyon Hedeflemesi Sürecinden Bulgular. BİLİM-TEKNOLOJİ-YENİLİK EKOSİSTEMİ DERGİSİ. 2023;4:1–10.
MLA
Sürekçi Yamaçlı, Dilek. “Türkiye’de Para Arzı, Vergi Gelirleri Ve Yurtiçi Hasıla Arasındaki İlişkiler: Açık Enflasyon Hedeflemesi Sürecinden Bulgular”. BİLİM-TEKNOLOJİ-YENİLİK EKOSİSTEMİ DERGİSİ, vol. 4, no. 1, June 2023, pp. 1-10, https://izlik.org/JA75CC92SG.
Vancouver
1.Dilek Sürekçi Yamaçlı. Türkiye’de Para Arzı, Vergi Gelirleri Ve Yurtiçi Hasıla Arasındaki İlişkiler: Açık Enflasyon Hedeflemesi Sürecinden Bulgular. BİLİM-TEKNOLOJİ-YENİLİK EKOSİSTEMİ DERGİSİ [Internet]. 2023 Jun. 1;4(1):1-10. Available from: https://izlik.org/JA75CC92SG