BibTex RIS Cite

Antioxidative Effects of Garlic and Some Thiol-Containing Compounds

Year 2003, Volume: 2003 Issue: 1, - , 01.01.2003

Abstract

The term thiol refers to compounds containing sulfur. Thiol-containing compounds are found in all body cells and are indispensable for life. Some of these include cysteine, methionine, taurine, glutathione, lipoic acid, mercaptopropionylglycine, N-acetylcysteine, and the three major organosulfur compounds of garlic oil, namely, diallylsulfide, diallyldisulfide, and diallyltrisulfide. With respect to structure-function relationship, dihydrolipoic acid is the most effective antioxidant. Dihydrolipoic acid has two sulfhydryl groups and it can undergo further oxidation reaction forming lipoic acid. The more highly reduced form a thiol-containing compound has, the more stronger antioxidative activity it exerts. The number of sulfur atoms determines, at least in part, the modulatory activity on the glutathione-related antioxidant enzymes. In this article, antioxidant and antioxidative effects of garlic and some thiol-containing compounds are reviewed. Turkish Başlık: Sarmısağın ve Tiol İçeren Bazı Bileşiklerin Antioksidatif Etkileri Anahtar Kelimeler: Antioksidan/terapötik kullanım; sistein; disülfid; serbest radikal temizleyicileri; sarmısak/kimya; glutatyon; lipid peroksidasyonu; beslenme; oksidasyon-redüksiyon; oksidatif stres; sulfidril bileşikleri/terapötik kullanım; sülfür. Tiol terimi sülfür içeren bileşikleri ifade eder. Tiol içeren bileşikler tüm vücut hücrelerinde bulunur ve yaşamsaldır. Tiol içeren antioksidan bileşiklerden bazıları, sistein, metionin, taurin, glutatyon, lipoik asit, merkaptopropionilglisin, N-asetilsistein ve sarmısak yağının üç temel organosülfid bileşiği olan dialilsülfid, dialildisülfid ve dialiltrisülfiddir. Yapı-işlev ilişkisinin karşılaştırılmasında, tiol içeren antioksidan bileşikler arasında, dihidrolipoik asit en etkili olanıdır. Dihidrolipoik asit iki sülfidril içerir ve lipoik asit oluşumunda daha fazla oksidasyon reaksiyonuna uğrayabilir. Tiol içeren bileşiklerin indirgenmiş formları daha iyi antioksidan etki gösterirler; sülfür atomlarının sayısı glutatyonla ilgili antioksidan enzimlerin aktivitelerini kısmen etkiler. Bu yazıda, sarmısağın ve tiol içeren bazı bileşiklerin antioksidan ve antioksidatif etkileri gözden geçirildi.

Antioxidative Effects of Garlic and Some Thiol-Containing Compounds

Year 2003, Volume: 2003 Issue: 1, - , 01.01.2003

Abstract

The term thiol refers to compounds containing sulfur. Thiol-containing compounds are found in all body cells and are indispensable for life. Some of these include cysteine, methionine, taurine, glutathione, lipoic acid, mercaptopropionylglycine, N-acetylcysteine, and the three major organosulfur compounds of garlic oil, namely, diallylsulfide, diallyldisulfide, and diallyltrisulfide. With respect to structure-function relationship, dihydrolipoic acid is the most effective antioxidant. Dihydrolipoic acid has two sulfhydryl groups and it can undergo further oxidation reaction forming lipoic acid. The more highly reduced form a thiol-containing compound has, the more stronger antioxidative activity it exerts. The number of sulfur atoms determines, at least in part, the modulatory activity on the glutathione-related antioxidant enzymes. In this article, antioxidant and antioxidative effects of garlic and some thiol-containing compounds are reviewed. Turkish Başlık: Sarmısağın ve Tiol İçeren Bazı Bileşiklerin Antioksidatif Etkileri Anahtar Kelimeler: Antioksidan/terapötik kullanım; sistein; disülfid; serbest radikal temizleyicileri; sarmısak/kimya; glutatyon; lipid peroksidasyonu; beslenme; oksidasyon-redüksiyon; oksidatif stres; sulfidril bileşikleri/terapötik kullanım; sülfür. Tiol terimi sülfür içeren bileşikleri ifade eder. Tiol içeren bileşikler tüm vücut hücrelerinde bulunur ve yaşamsaldır. Tiol içeren antioksidan bileşiklerden bazıları, sistein, metionin, taurin, glutatyon, lipoik asit, merkaptopropionilglisin, N-asetilsistein ve sarmısak yağının üç temel organosülfid bileşiği olan dialilsülfid, dialildisülfid ve dialiltrisülfiddir. Yapı-işlev ilişkisinin karşılaştırılmasında, tiol içeren antioksidan bileşikler arasında, dihidrolipoik asit en etkili olanıdır. Dihidrolipoik asit iki sülfidril içerir ve lipoik asit oluşumunda daha fazla oksidasyon reaksiyonuna uğrayabilir. Tiol içeren bileşiklerin indirgenmiş formları daha iyi antioksidan etki gösterirler; sülfür atomlarının sayısı glutatyonla ilgili antioksidan enzimlerin aktivitelerini kısmen etkiler. Bu yazıda, sarmısağın ve tiol içeren bazı bileşiklerin antioksidan ve antioksidatif etkileri gözden geçirildi.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Gülizar Atmaca This is me

Publication Date January 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 2003 Issue: 1

Cite

APA Atmaca, G. (2003). Antioxidative Effects of Garlic and Some Thiol-Containing Compounds. Balkan Medical Journal, 2003(1).
AMA Atmaca G. Antioxidative Effects of Garlic and Some Thiol-Containing Compounds. Balkan Medical Journal. January 2003;2003(1).
Chicago Atmaca, Gülizar. “Antioxidative Effects of Garlic and Some Thiol-Containing Compounds”. Balkan Medical Journal 2003, no. 1 (January 2003).
EndNote Atmaca G (January 1, 2003) Antioxidative Effects of Garlic and Some Thiol-Containing Compounds. Balkan Medical Journal 2003 1
IEEE G. Atmaca, “Antioxidative Effects of Garlic and Some Thiol-Containing Compounds”, Balkan Medical Journal, vol. 2003, no. 1, 2003.
ISNAD Atmaca, Gülizar. “Antioxidative Effects of Garlic and Some Thiol-Containing Compounds”. Balkan Medical Journal 2003/1 (January 2003).
JAMA Atmaca G. Antioxidative Effects of Garlic and Some Thiol-Containing Compounds. Balkan Medical Journal. 2003;2003.
MLA Atmaca, Gülizar. “Antioxidative Effects of Garlic and Some Thiol-Containing Compounds”. Balkan Medical Journal, vol. 2003, no. 1, 2003.
Vancouver Atmaca G. Antioxidative Effects of Garlic and Some Thiol-Containing Compounds. Balkan Medical Journal. 2003;2003(1).