Objective: The aim of this study was to evaluate the seroprevalence of HBV and HCV and related risk factors in Sanliurfa, a province of southeastern Anatolia. Material and Methods: This cross-sectional study was conducted between April and May, 2008 in Sanliurfa's city center. A community-based representative sample (N=1070) was randomly selected using cluster sampling from the catchment areas served by 19 different primary healthcare centers. A questionnaire evaluating demographic information and probable risk factors for HBV and HCV was administered, and HBsAg and anti-HCV markers were analyzed from blood samples. Results: Among the 1070 individuals who participated in the study, 33.1% were male (n=354) and 66.9% female (n=716). The average age was 35.4±13.5 (15-90) years. The seroprevalence of HBsAg positivity was 4.2% (n=45), while anti-HCV seropositivity was found to be 1.0% (n=11). Among participants who previously suffered a known hepatitis infection or who reported a family history of hepatitis, the HBsAg positivity was found to be higher (p<0.05). There was no statistically significant difference between HCV transmission risk factors and anti-HCV positivity. Conclusion: This is the first hepatitis seroprevalence study in central Sanliurfa and demonstrated moderate HBV infection endemicity. Turkish Başlık: Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Şanlıurfa İl Merkezinde Hepatit B ve Hepatit C Seroprevalansı ve İlişkili Risk Faktörleri Anahtar Kelimeler: HBsAg; Anti-HCV; seroprevalans; Şanlıurfa Amaç: Bu çalışmada Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Şanlıurfa'da HBV ve HCV seroprevalansının ve ilişkili risk faktörlerinin saptanması amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tipteki bu araştırma, Nisan 2008-Mayıs 2008 tarihleri arasında Şanlıurfa il merkezinde yapıldı. Küme örnekleme yöntemi ile 19 farklı sağlık ocağı bölgesinden toplumu temsil eden katılımcılar (N=1070) randomize seçildi. Katılımcılara demografik özelliklerini ve HBV ile HCV bulaşmasında risk oluşturabilecek durumları irdeleyen bir anket uygulandı ve HBsAg ve anti-HCV testleri yapıldı. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen 1070 kişinin %33.1'i (n=354) erkek, %66.9'u (n=716) kadın idi. Katılımcıların yaş ortalaması 35.4±13.5 (15-90) yıl idi. HBsAg seropozitifliği %4.2 (n=45), anti-HCV seropozitifliği ise %1.0 (n=11) olarak bulundu. Katılımcılardan sarılık geçirme öyküsü verenlerde ve ailede sarılık olanlarda, olmayanlara göre HBsAg pozitifliği yüksek saptandı (p<0.05). HCV bulaşına yönelik risk faktörlerinin anti-HCV pozitifliğine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç: Bu çalışma, Şanlıurfa il merkezinden yapılan ilk hepatit seroprevalans çalışmasıdır ve HBV enfeksiyonu sıklığı açısından orta endemisite göstermektedir.
Amaç: Bu çalışmada Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Şanlıurfa'da HBV ve HCV seroprevalansının ve ilişkili risk faktörlerinin saptanması amaçlandı.
Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tipteki bu araştırma, Nisan 2008-Mayıs 2008 tarihleri arasında Şanlıurfa il merkezinde yapıldı. Küme örnekleme yöntemi ile 19 farklı sağlık ocağı bölgesinden toplumu temsil eden katılımcılar (N=1070) randomize seçildi. Katılımcılara demografik özelliklerini ve HBV ile HCV bulaşmasında risk oluşturabilecek durumları irdeleyen bir anket uygulandı ve HBsAg ve anti-HCV testleri yapıldı.
Bulgular: Araştırmaya dahil edilen 1070 kişinin %33.1'i (n=354) erkek, %66.9'u (n=716) kadın idi. Katılımcıların yaş ortalaması 35.4±13.5 (15-90) yıl idi. HBsAg seropozitifliği %4.2 (n=45), anti-HCV seropozitifliği ise %1.0 (n=11) olarak bulundu. Katılımcılardan sarılık geçirme öyküsü verenlerde ve ailede sarılık olanlarda, olmayanlara göre HBsAg pozitifliği yüksek saptandı (p<0.05). HCV bulaşına yönelik risk faktörlerinin anti-HCV pozitifliğine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.
Sonuç: Bu çalışma, Şanlıurfa il merkezinden yapılan ilk hepatit seroprevalans çalışmasıdır ve HBV enfeksiyonu sıklığı açısından orta endemisite göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 2010 Issue: 5 |