Research Article

Nixon Dönemi Amerika ve Çin Arasındaki Uzlaşma: Zamanın bir Ürünü mü yoksa Liderlik mi?

Volume: 9 Number: 16 March 15, 2017
  • Ali Onur Özçelik *

Nixon Dönemi Amerika ve Çin Arasındaki Uzlaşma: Zamanın bir Ürünü mü yoksa Liderlik mi?

Öz

Bu makale, Amerika ve Çin arasında 1970’lerdeki uzlaşmayı  incelemektedir. Yirmi yıllık düşmanlığı sonlandıran ve Soğuk Savaş’ın en önemli stratejik kayışını gerçekleştiren iki devlet, Soğuk Savaş’ın ortasından itibaren dünya politikasının gidişatını değiştirmiştir. Amerikan dış politikasındaki en önemli tarihi olaylardan bir tanesini ele alan bu makele, büyük bir soruya: Amerikanın Çin’e açılması için Nixon eşsiz bir lider miydi yoksa bu süreç tamamen zamanın bir ürünü müydü? cevap aramaktadır. Bulgular, zamanlama uzlaşma için önemli bir motivasyon sağlamasına rağmen, Nixon’ın kararlılığı olmasa bu uzlaşmanın imkansız olduğunu önermektedir. 

Anahtar Kelimeler

References

  1. Armaoglu, Fahir (2001) 20. yy Dunya Siyasi Tarihi (20 Century The History of World Politic) , 12th edition , Istanbul:Alkim Kitabevi.
  2. Barnett, Martha Jeanne (1977) China Policy: Old Problems and New Challenges, Washington: The Brookings Institution.
  3. Cohen, Warren I. (1990) America’s Response to China: A History of SinoAmerican Relations, 3rd edition New York: Colombia Universty Press.
  4. Garson, Robert (1994) The United States and China Since 1949: A Troubled Affair, London:Pinter Publishers.
  5. Garrison, Jean A. (2005) Making China Policy: From Nixon to G.W.Bush, London:Lynne Rienner Publishers.
  6. Goh, Evelyn (2005) ‘Nixon, Kissinger and the “Soviet Card” in the U.S. Opening to China, 1971-1974’ Diplomatic History 29(3): 475-502.
  7. LaFeber, Walter (1994) The American Age, New York,London: W.W Norton&Company.
  8. Li, Victor H. and Lewis, John W (1977) ‘Resolving the China Dilemma:Advancing Normalization, Preserving Security’, International Security 2(1):11-23.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Ali Onur Özçelik * This is me

Publication Date

March 15, 2017

Submission Date

May 31, 2016

Acceptance Date

March 23, 2017

Published in Issue

Year 2017 Volume: 9 Number: 16

APA
Özçelik, A. O. (2017). Nixon Dönemi Amerika ve Çin Arasındaki Uzlaşma: Zamanın bir Ürünü mü yoksa Liderlik mi? Bilge Strateji, 9(16), 131-147. https://izlik.org/JA33UW47AC