Research Article
BibTex RIS Cite

Determination of Fish Consumption Habits in Diyarbakir Province

Year 2024, , 466 - 470, 15.09.2024
https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1508023

Abstract

This study was conducted to determine the fish consumption habits in Diyarbakır province and the reasons that influence these habits. A questionnaire survey was carried out on a total of 3310 individuals, consisting of 1910 males and 1400 females, in the center and districts of Diyarbakır. According to the results, it was found that 16% of the respondents consumed fish and the most preferred fish were anchovy (30.81%) and carp (25.98%). When buying fish, 40.04% of people said that they preferred it to be cheap and 20.63% said that they preferred it to be tasty. The study concluded that the majority of fish consumption occurs during the winter season. The primary reasons for not consuming fish, as indicated by the respondents, were the high price (42.38%) and a lack of purchasing power (38.42%). Looking at the monthly consumption of individuals, 49.78% consume less than 1kg of fish. As a result of the study, it was found that fish consumption in Diyarbakır province is far below the national and world average. In addition to socio-economic reasons, this situation is thought to be due to the fact that fish cannot be consumed in all seasons because the city is far from the sea coast. In addition, the rate of aquaculture and consumption of aquaculture products in Turkey is quite low. In this context, the consumption of aquaculture products should be increased.

Project Number

Proje numarası bulunmamaktadır.

References

  • Abdikoğlu Dİ, Azabağaoğlu MÖ, Unakıtan G. 2015. Tekirdağ ilinde balık tüketim eğilimlerinin belirlenmesi. Balkan Near Eastern J Social Sci, 1(1):69-75.
  • Arslan G, Yıldız PO. 2021. Türkiye su ürünleri sektörüne genel bakış. Menba Kastamonu Üniv, Su Ürünleri Fak Derg, 7(1): 46-57.
  • Arslan M, İzci L. 2016. Antalya İli su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Eğirdir Su Ürünleri Fak Derg, 12(1): 75-85. https://doi.org/10.22392/egirdir.246325
  • Aydın M, Karadurmuş U. 2013. Trabzon ve Giresun bölgelerindeki su ürünleri tüketim alışkanlıkları. Karadeniz Fen Bilim Derg, 3(9): 57-71.
  • Balık İ, Yardımcı C, Turhan O. 2013. Ordu İli Fatsa ve Aybastı İlçelerinde balık tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim Teknik Derg, 3(2): 18-28.
  • Bayraktar S, Ergün S, Ayvaz Z. 2019. Ankara ve Çanakkale’de su ürünleri tüketim tercihleri ve alışkanlıklarının karşılaştırılması. Acta Aquatica Turcica, 15(2): 213-226. https://doi.org/10.22392/actaquatr.489281.
  • Cevher H. 2018. Konya ili su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir anket çalışması. Master Thesis, Süleyman Demirel University, Institute of Science, Isparta, Türkiye, pp: 40.
  • Çelik R 2014. Manisa İli su ürünleri tüketim ve tercihleri üzerine bir araştırma. Master Thesis, İzmir Katip Çelebi University, Institute of Science, İzmir, Türkiye, pp: 59
  • Çiçek E, Akgün H, İlhan, S. 2014. Elazığ İli balık tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi. Yunus Araş Bülten, 1: 3-11.
  • Çolakoğlu FA, İşmen A, Özen Ö, Çakır F, Yığın Ç, Ormancı HB. 2006. Çanakkale İlindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Ege Üniv Su Ürünleri Derg, 23: 387-392.
  • Demirtaş B, Dağıstan E, Akpınar MG, Sayın C. 2014. Fish consumption patterns of urban householde in Hatay, Turkey. J Acad Doc Fish Aquaculture, 2(1): 69-77.
  • Dereli H, Çelik R, Saygı H, Tekinay AA. 2016. Manisa ili su ürünleri tüketim ve tercihleri üzerine bir araştırma. Yunus Araş Bülten, 2: 115-128.
  • Doğan N. 2019. TRA1 Bölgesinde (Erzurum, Erzincan, Bayburt) hanelerin kırmızı et, tavuk eti ve balık eti tüketimine yönelik mevcut durum üzerine bir araştırma. Türk Tarım Doğa Bilim Derg, 6(2): 285–295. https://doi.org/10.30910/turkjans.557121.
  • Erdal G, Esengün K. 2008. Tokat ilinde balık tüketimini etkileyen faktörlerin logit model ile analizi. Ege Üniv Su Ürünleri Derg, 25(3): 203-209.
  • FAO 2019. Fisheries and aquaculture. https://www.fao.org/fishery/en/publications/287024 (accessed date: March 13, 2023).
  • FAO 2022. The state of world fisheries, and aquaculture, Rome, Italy. https://www.fao.org/home/en (accessed date: March 13, 2023).
  • Karakaya E, Kırıcı M. 2016. Bingöl ili kent merkezinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Intern J Soc Econ Sci, 6(1): 74-85.
  • Kırıcı M, Çam O, Karakaya E. 2018. Siirt ili il merkezinde balık eti tüketim yapısı ve bireylerin satın alma eğilimlerinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Derg, 7(2): 227-236. https://doi.org/10.29278/azd.476656.
  • Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ. 2002. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation, 106(21): 2747-2757.
  • Olgunoğlu İA, Bayhan YK, Olgunoğlu MP, Artar E, Ukav İ. 2014. Adıyaman İlinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Electronic J Food Technogy, 9(1): 21-25.
  • Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA). 2014. Su ürünleri ve balıkçılık sektör raporu. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Samsun, Türliye, ss: 37.
  • Şen İ, Şahin A 2017. Mersin’de yaşayan tüketicilerin balık tüketim tercihlerini demografik faktörler açısından ele alan bir araştırma. J Econ Admin Sci, 19(1):33-46.
  • Soylu, M. 2018. Kayseri’de üç farklı sosyoekonomik bölgede yaşayanların balık tüketim tercihleri. Üçüncü Sektör Sosyal Ekon, 53(2): 463-476.
  • Temel T. 2014. Rize İlinde hanelerin balık tüketimi üzerine etkili olan faktörlerin belirlenmesi. Master Thesis, Atatürk University, Institute of Science, Erzurum, Türkiye, pp: 74
  • Terin M, Hamamcı G, Gül T, Terin S. 2016. Van ili kentsel alanda hanelerin balık tüketim yapısı ve satın alma davranışlarının belirlenmesi. Ege J Fish Aquatic Sci, 33(3): 241-249. https://doi.org/10.12714/egejfas.2016.33.3.08.
  • TUİK. 2022. Türkiye İstatistik Kurumu. https://www.tuik.gov.tr/ (accessed date: March 13, 2023).
  • Varlık C, Erkan N, Özden Ö, Mol S, Baygar, T 2004. Su Ürünleri işleme teknolojisi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, İstanbul, Türkiye, pp: 491.
  • Yazıcıoğlu Y, Erdoğan S. 2014. SPSS uygulamalı bilimsel araştırma yöntemleri. Detay Yayıncılık, Ankara, Türkiye, ss: 433
  • Yüksel F, Kuzgun NK, Özer ET. 2011 Tunceli İli balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilim Derg, 2(5): 28-36.
Year 2024, , 466 - 470, 15.09.2024
https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1508023

Abstract

Project Number

Proje numarası bulunmamaktadır.

References

  • Abdikoğlu Dİ, Azabağaoğlu MÖ, Unakıtan G. 2015. Tekirdağ ilinde balık tüketim eğilimlerinin belirlenmesi. Balkan Near Eastern J Social Sci, 1(1):69-75.
  • Arslan G, Yıldız PO. 2021. Türkiye su ürünleri sektörüne genel bakış. Menba Kastamonu Üniv, Su Ürünleri Fak Derg, 7(1): 46-57.
  • Arslan M, İzci L. 2016. Antalya İli su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Eğirdir Su Ürünleri Fak Derg, 12(1): 75-85. https://doi.org/10.22392/egirdir.246325
  • Aydın M, Karadurmuş U. 2013. Trabzon ve Giresun bölgelerindeki su ürünleri tüketim alışkanlıkları. Karadeniz Fen Bilim Derg, 3(9): 57-71.
  • Balık İ, Yardımcı C, Turhan O. 2013. Ordu İli Fatsa ve Aybastı İlçelerinde balık tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim Teknik Derg, 3(2): 18-28.
  • Bayraktar S, Ergün S, Ayvaz Z. 2019. Ankara ve Çanakkale’de su ürünleri tüketim tercihleri ve alışkanlıklarının karşılaştırılması. Acta Aquatica Turcica, 15(2): 213-226. https://doi.org/10.22392/actaquatr.489281.
  • Cevher H. 2018. Konya ili su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir anket çalışması. Master Thesis, Süleyman Demirel University, Institute of Science, Isparta, Türkiye, pp: 40.
  • Çelik R 2014. Manisa İli su ürünleri tüketim ve tercihleri üzerine bir araştırma. Master Thesis, İzmir Katip Çelebi University, Institute of Science, İzmir, Türkiye, pp: 59
  • Çiçek E, Akgün H, İlhan, S. 2014. Elazığ İli balık tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi. Yunus Araş Bülten, 1: 3-11.
  • Çolakoğlu FA, İşmen A, Özen Ö, Çakır F, Yığın Ç, Ormancı HB. 2006. Çanakkale İlindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Ege Üniv Su Ürünleri Derg, 23: 387-392.
  • Demirtaş B, Dağıstan E, Akpınar MG, Sayın C. 2014. Fish consumption patterns of urban householde in Hatay, Turkey. J Acad Doc Fish Aquaculture, 2(1): 69-77.
  • Dereli H, Çelik R, Saygı H, Tekinay AA. 2016. Manisa ili su ürünleri tüketim ve tercihleri üzerine bir araştırma. Yunus Araş Bülten, 2: 115-128.
  • Doğan N. 2019. TRA1 Bölgesinde (Erzurum, Erzincan, Bayburt) hanelerin kırmızı et, tavuk eti ve balık eti tüketimine yönelik mevcut durum üzerine bir araştırma. Türk Tarım Doğa Bilim Derg, 6(2): 285–295. https://doi.org/10.30910/turkjans.557121.
  • Erdal G, Esengün K. 2008. Tokat ilinde balık tüketimini etkileyen faktörlerin logit model ile analizi. Ege Üniv Su Ürünleri Derg, 25(3): 203-209.
  • FAO 2019. Fisheries and aquaculture. https://www.fao.org/fishery/en/publications/287024 (accessed date: March 13, 2023).
  • FAO 2022. The state of world fisheries, and aquaculture, Rome, Italy. https://www.fao.org/home/en (accessed date: March 13, 2023).
  • Karakaya E, Kırıcı M. 2016. Bingöl ili kent merkezinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Intern J Soc Econ Sci, 6(1): 74-85.
  • Kırıcı M, Çam O, Karakaya E. 2018. Siirt ili il merkezinde balık eti tüketim yapısı ve bireylerin satın alma eğilimlerinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Derg, 7(2): 227-236. https://doi.org/10.29278/azd.476656.
  • Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ. 2002. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation, 106(21): 2747-2757.
  • Olgunoğlu İA, Bayhan YK, Olgunoğlu MP, Artar E, Ukav İ. 2014. Adıyaman İlinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Electronic J Food Technogy, 9(1): 21-25.
  • Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA). 2014. Su ürünleri ve balıkçılık sektör raporu. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Samsun, Türliye, ss: 37.
  • Şen İ, Şahin A 2017. Mersin’de yaşayan tüketicilerin balık tüketim tercihlerini demografik faktörler açısından ele alan bir araştırma. J Econ Admin Sci, 19(1):33-46.
  • Soylu, M. 2018. Kayseri’de üç farklı sosyoekonomik bölgede yaşayanların balık tüketim tercihleri. Üçüncü Sektör Sosyal Ekon, 53(2): 463-476.
  • Temel T. 2014. Rize İlinde hanelerin balık tüketimi üzerine etkili olan faktörlerin belirlenmesi. Master Thesis, Atatürk University, Institute of Science, Erzurum, Türkiye, pp: 74
  • Terin M, Hamamcı G, Gül T, Terin S. 2016. Van ili kentsel alanda hanelerin balık tüketim yapısı ve satın alma davranışlarının belirlenmesi. Ege J Fish Aquatic Sci, 33(3): 241-249. https://doi.org/10.12714/egejfas.2016.33.3.08.
  • TUİK. 2022. Türkiye İstatistik Kurumu. https://www.tuik.gov.tr/ (accessed date: March 13, 2023).
  • Varlık C, Erkan N, Özden Ö, Mol S, Baygar, T 2004. Su Ürünleri işleme teknolojisi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, İstanbul, Türkiye, pp: 491.
  • Yazıcıoğlu Y, Erdoğan S. 2014. SPSS uygulamalı bilimsel araştırma yöntemleri. Detay Yayıncılık, Ankara, Türkiye, ss: 433
  • Yüksel F, Kuzgun NK, Özer ET. 2011 Tunceli İli balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilim Derg, 2(5): 28-36.
There are 29 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Zootechny (Other)
Journal Section Research Articles
Authors

Filiz Özcan 0000-0003-4767-9893

Muhammed Kasım Aydın 0000-0003-3140-8618

Project Number Proje numarası bulunmamaktadır.
Publication Date September 15, 2024
Submission Date July 1, 2024
Acceptance Date August 3, 2024
Published in Issue Year 2024

Cite

APA Özcan, F., & Aydın, M. K. (2024). Determination of Fish Consumption Habits in Diyarbakir Province. Black Sea Journal of Agriculture, 7(5), 466-470. https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1508023

                                                  24890