Research Article
BibTex RIS Cite

YURTDIŞI ORİJİNLİ BAZI EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN ISPARTA KOŞULLARINDA PERFORMANSLARI

Year 2018, Volume: 1 Issue: 4, 122 - 126, 01.10.2018

Abstract

Son yıllarda yurtdışı kaynaklı buğday çeşitleri tüccarlar tarafından temin edilip bölge verim denemeleri yapılmadan üreticilere dağıtılmaktadır. Bu durum bazen olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Araştırma, Isparta ekolojik koşullarında dokuz adet ekmeklik buğday çeşitlerinin verim performanslarını araştırmak amacıyla 2015-16 ve 2016- 17 yıllarında, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada çeşitlerin verim ve verim özellikleri arasındaki farklar istatistiksel olarak önemli olmuş, incelenen verim özelliklerinin en
yüksek ve en düşük değerleri çeşitlere ve yıllara göre değişmiştir. En yüksek tane verimi her iki yılda da Nota çeşidinde (342.7 ve 390.3 kg da-1) belirlenmiş, bunu Epokha Odeska ve Syrena Odeska çeşitleri takip etmiştir. En düşük tane verimi ise birinci yıl Bona Dea (206.6 kg da-1), ikinci yılda Avorio (253.0 kg da-1) çeşitlerinde tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Isparta iklim koşullarında daha yüksek tane verimlerinden Nota, Epokha Odeska ve Syrena Odeska ekmeklik buğday çeşitleri önerilmektedir.

References

  • Aydın N, Bayramoğlu HO, Mut Z, Özcan H. 2005. Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşit ve hatlarının Karadeniz koşullarında verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 11(3): 257-262.
  • Bilgin O, Korkut KZ. 2005. Bazı Ekmeklik Buğday Çeşit ve Hatlarının (T. aestivum L.) Tane Verimi ve Bazı Fenolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fak. Der., 2(1): 57-65.
  • Borghi B, Corbellini M, Minoia C, Palumbo M, Di Fonzo N, Perenzin M. 1997. Effects of Mediterranean climate on wheat bread-making quality. Eur. Journal of Agronomy, 6: 145-154.
  • Doğan Y, Kendal E. 2012. Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinin tane verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. GOÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(1): 113-121.
  • Kara B, Akman Z. 2008. Comparison of yield and some quality components of wheat cultivars and landraces. Turkish Journal of Field Crops, 13: 12-23.
  • Kara B. 2010. Influence of late-season nitrogen application on grain yield, nitrogen use efficiency and protein content of wheat under Isparta ecological conditions. T. Journal of Field Crops, 15(1): 1-6.
  • Kaydan D, Yağmur M. 2008. Van ekolojik koşullarında bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin verim ve verim öğeleri üzerine bir araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi, 14(4): 350-358.
  • Miadenow N, Przulj N, Hristov N, Djuric V, Milovanovic M. 2001. Cultivar-by-Enviroment Interactions for Wheat Quality Traits in Semiarid Conditions. Cereal Chem., 78: 363-367.
  • Mut Z, Köse ÖDE, Akay H. 2017. Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin tane verimi ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Ana. Tar. Bil. Der., 32(1): 85.
  • Naneli İ, Sakin MA, Kıral A. 2015. Tokat-Kazova Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(1): 91-103.
  • Özen S, Akman Z. 2015. Yozgat ekolojik koşullarında bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1): 35-43.
  • Sade B. 1997. Tahıl Islahı (Buğday ve Mısır). Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 31, Konya.
  • Savin R, Sadras VO, Slafer GA. 2006. IX Congress of the European Society of Agronomy. Bibliotheca Fragmenta Agronomica volume 11, Book of proceedings, Part I. 339-340.
  • Teller GL. 1932. Non-protein nitrogen compounds in cereals and their relation to the nitrogen factor for protein in cereals and bread. Cereal Chemistry, 9: 261-274
  • TÜİK. 2018. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr. Erişim tarihi:20.02.2018.
  • Walsh LM, Beaton JD. 1973. Soil Testing and Plant Analysis. Soil Sci. Soc. of Am. Inc. Madison, Wisconsin, USA.

Performances of Some Bread Wheat Cultivars with Abroad Origin in Isparta Conditions

Year 2018, Volume: 1 Issue: 4, 122 - 126, 01.10.2018

Abstract

In recent years, abroad origin wheat varieties have been supplied by traders and have been distributed to producers without yield trial. Sometimes this has negative consequences. The research was conducted with aim to investigate yield performances of nine pieces bread wheat cultivars at Isparta climatic conditions during 2015-16 and 2016-17 years in according to the Randomized Complete-Block Design with three replicates. Differences among the grain yields and yield components of cultivars were statistically significant and the highest and the lowest value of examining yield components varied according to cultivars and years. The highest grain yields were determined in Nota cultivar (342.7 and 390.3 kg da1) and it followed Epokha Odeska and Syrena Odeska cultivars in both years. The lowest grain yield was identified in Bona Dea (206.6 kg da-1) in the first year and Avorio (253.0 kg da-1) cultivars in the second year. As a result, it was advised to Nota, Epokha Odeska and Syrena Odeska cultivars because of its higher yields in the Isparta climatic conditions.

References

  • Aydın N, Bayramoğlu HO, Mut Z, Özcan H. 2005. Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşit ve hatlarının Karadeniz koşullarında verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 11(3): 257-262.
  • Bilgin O, Korkut KZ. 2005. Bazı Ekmeklik Buğday Çeşit ve Hatlarının (T. aestivum L.) Tane Verimi ve Bazı Fenolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fak. Der., 2(1): 57-65.
  • Borghi B, Corbellini M, Minoia C, Palumbo M, Di Fonzo N, Perenzin M. 1997. Effects of Mediterranean climate on wheat bread-making quality. Eur. Journal of Agronomy, 6: 145-154.
  • Doğan Y, Kendal E. 2012. Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinin tane verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. GOÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(1): 113-121.
  • Kara B, Akman Z. 2008. Comparison of yield and some quality components of wheat cultivars and landraces. Turkish Journal of Field Crops, 13: 12-23.
  • Kara B. 2010. Influence of late-season nitrogen application on grain yield, nitrogen use efficiency and protein content of wheat under Isparta ecological conditions. T. Journal of Field Crops, 15(1): 1-6.
  • Kaydan D, Yağmur M. 2008. Van ekolojik koşullarında bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin verim ve verim öğeleri üzerine bir araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi, 14(4): 350-358.
  • Miadenow N, Przulj N, Hristov N, Djuric V, Milovanovic M. 2001. Cultivar-by-Enviroment Interactions for Wheat Quality Traits in Semiarid Conditions. Cereal Chem., 78: 363-367.
  • Mut Z, Köse ÖDE, Akay H. 2017. Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin tane verimi ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Ana. Tar. Bil. Der., 32(1): 85.
  • Naneli İ, Sakin MA, Kıral A. 2015. Tokat-Kazova Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(1): 91-103.
  • Özen S, Akman Z. 2015. Yozgat ekolojik koşullarında bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1): 35-43.
  • Sade B. 1997. Tahıl Islahı (Buğday ve Mısır). Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 31, Konya.
  • Savin R, Sadras VO, Slafer GA. 2006. IX Congress of the European Society of Agronomy. Bibliotheca Fragmenta Agronomica volume 11, Book of proceedings, Part I. 339-340.
  • Teller GL. 1932. Non-protein nitrogen compounds in cereals and their relation to the nitrogen factor for protein in cereals and bread. Cereal Chemistry, 9: 261-274
  • TÜİK. 2018. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr. Erişim tarihi:20.02.2018.
  • Walsh LM, Beaton JD. 1973. Soil Testing and Plant Analysis. Soil Sci. Soc. of Am. Inc. Madison, Wisconsin, USA.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Articles
Authors

Bekir Atar

Burhan Kara This is me

Aykut Şener

Publication Date October 1, 2018
Submission Date March 7, 2018
Acceptance Date July 31, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 1 Issue: 4

Cite

APA Atar, B., Kara, B., & Şener, A. (2018). YURTDIŞI ORİJİNLİ BAZI EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN ISPARTA KOŞULLARINDA PERFORMANSLARI. Black Sea Journal of Agriculture, 1(4), 122-126.

                                                  24890