Year 2020, Volume 3 , Issue 4, Pages 301 - 307 2020-10-01

Biber ve Domates Tohumlarında Organik Priming Uygulamaları
Organic Priming Applications in Pepper and Tomato Seeds

Ercan ÖZKAYNAK [1] , Yasemin ORHAN [2] , İ̇̇ffet KARGIN [3] , Mevlüt TUNCEL [4]


Araştırma insan beslenmesinin temel başlangıç noktasını oluşturan tohumda, organik priming uygulamalarının biber ve domates türlerinin tohumlarında çimlenme ve homojen fide gelişimine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Domates ve biber tohumlarında priming çalışmasında; defne meyvesi (Laurus nobilis), kurutulmuş kara kekik (Thymbra spicata) yaprak ve sapları ve deniz yosunu özütü (Ascophyllum nodosum) olmak üzere 3 organik bitkisel ürün kullanılmıştır. Çalışma sonucunda en başarılı uygulama biberde sağlanmış, bunu domates uygulamaları takip etmiştir. Biberde yosun (1g/L) ve defne uygulamaları, domateste yosun (1g/L) ve kekik uygulamaları başarılı olmuştur. Çalışma yapılan iki bitki türünde de organik kökenli ürünlerin (defne, kekik ve deniz yosunu) fidelere herhangi bir olumsuz etki yapmadan etkili ve başarılı bir şekilde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Araştırmada domates ve biber tohumlarında priming uygulamasında organik bitkisel ürünlerin kullanımı olumlu sonuçlar vermiştir. Ayrıca ithal kimyasallara olan ihtiyaç ortadan kalkmakta en önemlisi de doğayı koruyan çevreci ürünler tohum sanayinde etkin bir şekilde kullanılmış olmaktadır.
The research was carried out to determine the effects of organic osmotic priming applications germination and homogeneous seedling development in the tomato and pepper species seed, which constitutes the main starting point of human nutrition. In the osmotic conditioning study of tomato and pepper seeds; 3 organic herbal products were used: laurel fruit (Laurus nobilis), dried black thyme (Thymbra spicata) leaves and stems and seaweed extract (Ascophyllum nodosum). As a result of the study, the most successful application was provided in pepper, followed by tomato applications. Seaweed (1g/l) and laurel applications in pepper, seaweed (1g/l) and thyme applications in tomato were successful. In the study, the use of organic herbal products in the priming application of tomato and pepper seeds gave positive results. In addition, the need for imported chemicals disappears, and most importantly, environmentally friendly products that protect nature were used effectively in the seed industry.
  • Bray CM. 1995. Biochemical Processes during the osmopriming of seeds. In: Kigel J, Galili G. (ed.) Seed development and germination. 767-789. Marcel Dekker, New York.
  • Delian E, Bădulescu L, Dobrescu A, Chira L, Lagunovschi-Luchian V. 2017. A brief overview of seed priming benefits in tomato. Romanian Biotech Letters, 22(3): 12505-12513.
  • Demir N, Dural B, Yıldırım K, 2006. Effect of seawees suspensions on seed germination of tomato, pepper and aubergine. Journal of Biol Sci, 6(6): 1130-1133.
  • Demirkaya M. 2010. Deniz yosunu (Ascophyllum nodosum) ekstraktı uygulamalarının biber ve soğan tohumlarının canlılığı ve gücüne etkileri. Erciyes Üniv Fen Bil Enst Derg, 26(3): 217-224.
  • Demirkaya M. 2012. Deniz yosunu (Ascophyllum nodosum) ekstraktı uygulamalarının domates tohumlarının canlılığı ve gücü üzerine etkileri. Alatarım, 11(1): 13-18.
  • Demirkaya, M. 2016. Metil Jasmonat ve Deniz Yosunu (Ascophyllum nodosum) ekstraktı ile priminguygulamalarının düşük sıcaklıkta biber tohumlarının çimlenme ve ortalama çimlenme süresi üzerine etkileri. Selçuk Tar Bil Derg, 3(1): 42-47.
  • Demirkaya, M. 2017. Metil Jasmonat ve deniz yosunu (Ascophyllum nodosum) ekstraktı ile yapılan priming uygulamalarının düşük sıcaklıkta domates tohumlarının çimlenme, ortalama çimlenme süresi ve çimlenme indeksi üzerine etkileri. Erciyes Üniv Fen Bil Enst Derg, 33(3): 83-89.
  • Elkoca E. 2007. Priming: ekim öncesi tohum uygulamaları, Atatürk Üniv Zir Fak Derg, 38(1): 113-120.
  • Freed R, Einensmith SP, Guetz S, Reicosky D, Smail VW, Wolberg P. 1989. User’s guide to MSTAT-C analysis of agronomic research experiments. Michigan State Univ. USA.
  • Garruna-Hernandez, R., Lotourneria-Moreno, L., Ayala-Garay, O., Santamaria, J.M., Pinzon-Lopez, L. 2014. Pre-sowing treatments: An option to increase germination of habanero pepper seeds (Capsicum chinense Jacq.). Agrociencia, 48: 413-423.
  • Heydecker W, Gibbins B. 1978. The `priming` of seeds. Acta Hort, 83: 213-215.
  • Marković T, Chatzopoulou P, Šiljegović J, Nikolić M, Glamočlija J, Cirić A, Soković M. 2011. Chemical analysis and antimicrobial activities of the essential oils of Satureja thymbra L. and Thymbra spicata L. and their main components. Arch Biol Sci Belgrade, 63(2): 457-464.
  • Mavi K, Ermiş S, Demir İ. 2006. The effect of priming on tomato rootstock seeds in relation to seedling growth, Asian J Plant Sci, 5(6): 940-947.
  • Mavi K, Atak M, Atış İ. 2013. Effect of organic priming on seedling emergence of pepper under salt stress. Soil-Water J, 2(1): 401-408.
  • Mavi K. 2016. The effect of organic priming with marigold herbal tea on seeds quality in aji pepper (Capsicum baccatum var. pendulum Willd.). J Agri Fac of Mustafa Kemal Univ, 21: 31-39.
  • Mavi K. 2018. Evaluation of organic priming to improve the emergence performance of domesticated Capsicum species. Seed Sci and Tech, 46 (1): 131-137.
  • Nafees K, Kumar M, Bose B. 2019. Effect of different temperatures on germination and seedling growth of primed seeds of tomato. Russian J Plant Phys, 66(5): 778-784.
  • Sivritepe HÖ. 2000. Deniz yosunu ekstraktı (Ascophyllum nodosum) ile yapılan ozmotik koşullandırma uygulamalarının biber tohumlarında canlılık üzerine etkileri, III. Sebze Tarımı Sempozyumu. 11-13 Eylül 2000, 482-486, Isparta.
  • Sivritepe N, Sivritepe HÖ. 2008. Organic priming with seaweed extract (Ascophyllum nodosum) affects viability of pepper seeds, Asian J Chem, 20(7): 5689-5694.
  • Sivritepe HÖ, Şentürk B, Teoman S. 2015. Biber tohumlarında yapılan organik priming ve kurutma uygulamaları fide kalitesi ve performansını iyileştirmektedir, UÜ Zir Fak Derg, 29(2): 83-94.
  • Taylor AG. 1997. Seed storage, germination and quality. In: Wien, H.C. (ed.) The physiology of vegetable crops. 1-36. CAB International, Wallingford, U.K.
  • Toroğlu S. 2007. In vitro antimicrobial activity and antagonistic effect of essential oils from plant species. Journal of Environ Biol, 28(3): 551-559.
  • URL1: Deniz yosunu: http://www.drt.com.tr/blog/labels/proton.html (erişim tarihi: 12.06.2020)
  • Yanmaz R, Özdil AH. 1992. Domates ve biber tohumlarında ekim öncesi PEG (Polyethylene Glycol) uygulamalarının çimlenme ve çıkış oranı ile süresi üzerine etkileri, Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 13-16 Ekim 1992, Cilt II: 25-27, İzmir.
  • Zheng GH, Wilen RW, Slinkard AE, Gusta LV. 1994. Enhancement of canola seed germination and seedling emergence at low temperature by priming, Crop Sci, 34:1589-1593.
Primary Language tr
Subjects Agricultural, Engineering
Journal Section Research Articles
Authors

Orcid: 0000-0002-4793-7963
Author: Ercan ÖZKAYNAK (Primary Author)
Institution: Yuksel Tohum
Country: Turkey


Orcid: 0000-0001-5331-5303
Author: Yasemin ORHAN
Institution: Yuksel Tohum
Country: Turkey


Orcid: 0000-0002-1738-6400
Author: İ̇̇ffet KARGIN
Institution: Yuksel Tohum
Country: Turkey


Orcid: 0000-0002-0526-350X
Author: Mevlüt TUNCEL
Institution: Yuksel Tohum
Country: Turkey


Dates

Publication Date : October 1, 2020

Bibtex @research article { bsagriculture761015, journal = {Black Sea Journal of Agriculture}, issn = {}, eissn = {2618-6578}, address = {bsjagri@blackseapublishers.com}, publisher = {Hasan ÖNDER}, year = {2020}, volume = {3}, pages = {301 - 307}, doi = {}, title = {Biber ve Domates Tohumlarında Organik Priming Uygulamaları}, key = {cite}, author = {Özkaynak, Ercan and Orhan, Yasemin and Kargın, İ̇̇ffet and Tuncel, Mevlüt} }
APA Özkaynak, E , Orhan, Y , Kargın, İ , Tuncel, M . (2020). Biber ve Domates Tohumlarında Organik Priming Uygulamaları . Black Sea Journal of Agriculture , 3 (4) , 301-307 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/bsagriculture/issue/56447/761015
MLA Özkaynak, E , Orhan, Y , Kargın, İ , Tuncel, M . "Biber ve Domates Tohumlarında Organik Priming Uygulamaları" . Black Sea Journal of Agriculture 3 (2020 ): 301-307 <https://dergipark.org.tr/en/pub/bsagriculture/issue/56447/761015>
Chicago Özkaynak, E , Orhan, Y , Kargın, İ , Tuncel, M . "Biber ve Domates Tohumlarında Organik Priming Uygulamaları". Black Sea Journal of Agriculture 3 (2020 ): 301-307
RIS TY - JOUR T1 - Biber ve Domates Tohumlarında Organik Priming Uygulamaları AU - Ercan Özkaynak , Yasemin Orhan , İ̇̇ffet Kargın , Mevlüt Tuncel Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - DO - T2 - Black Sea Journal of Agriculture JF - Journal JO - JOR SP - 301 EP - 307 VL - 3 IS - 4 SN - -2618-6578 M3 - UR - Y2 - 2020 ER -
EndNote %0 Black Sea Journal of Agriculture Biber ve Domates Tohumlarında Organik Priming Uygulamaları %A Ercan Özkaynak , Yasemin Orhan , İ̇̇ffet Kargın , Mevlüt Tuncel %T Biber ve Domates Tohumlarında Organik Priming Uygulamaları %D 2020 %J Black Sea Journal of Agriculture %P -2618-6578 %V 3 %N 4 %R %U
ISNAD Özkaynak, Ercan , Orhan, Yasemin , Kargın, İ̇̇ffet , Tuncel, Mevlüt . "Biber ve Domates Tohumlarında Organik Priming Uygulamaları". Black Sea Journal of Agriculture 3 / 4 (October 2020): 301-307 .
AMA Özkaynak E , Orhan Y , Kargın İ , Tuncel M . Biber ve Domates Tohumlarında Organik Priming Uygulamaları. BSJ Agri.. 2020; 3(4): 301-307.
Vancouver Özkaynak E , Orhan Y , Kargın İ , Tuncel M . Biber ve Domates Tohumlarında Organik Priming Uygulamaları. Black Sea Journal of Agriculture. 2020; 3(4): 301-307.